Arabella Steinbacher og Romantikken

1800-tallet var romantikkens århundrede, især inden for musikken, hvor tiden byder på vidunderlige værker. Den fabelagtige tyske violinist Arabella Steinbacher er solist i Mendelssohns følsomme Violinkoncert, og koncerten byder også på en musikalsk skildring af Don Juan og hans hæsblæsende jagt på kvinder i Richard Strauss’ tonedigt Don Juan. Koncerten slutter i valsetakt med den elegante Kejservalsen af Johann Strauss d.y., som er med som sidste stop på rejsen gennem romantikkens tidsalder.

30. maj 2024

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Til denne koncert byder vi på et møde med tre af tidens største komponister: Mendelssohn, Richard Strauss og Johann Strauss (d.y.).

Først er det med dansk islæt med Friedrich Kuhlaus ouverture til teaterstykket Elverhøj - et nationalepos af J.L. Heiberg. Kuhlau tilførte værket mange nationale toner med inspiration fra kendte folkeviser, et ofte anvendt greb i den tidlige romantik. Ouverturen er stadig det mest kendte værk af Kuhlau, ikke mindst fordi den blev brugt i en legendarisk scene i Olsen Banden, hvor Egon Olsen og hans kumpaner borer sig vej under scenen i Det Kongelige Teater, mens orkestret spiller netop ouverturen til Elverhøj.

Den fabelagtige tyske violinist, Arabella Steinbacher, har besøgt Tivoli før, og heldigvis vender hun nu tilbage som solist i Mendelssohns violinkoncert. Det er en af de store vidunderlige violinkoncerter, der river os med sin lyse og lette elegance og store poetiske følsomhed. Mendelssohns koncert taler til hjertet, eller som en af datidens store violinister, Joseph Joachim, kaldte den: ”Hjertets juvel”.

Richard Strauss’ Don Juan er et tonedigt, et værk som fortæller en historie. Gennem sine tre dele beretter Strauss historien om Don Juan og hans jagt på kvinder: ”Videre til nye erobringer, mens ungdommens glødende puls stadig banker”, står der som motto over ”Don Juan”. Værket skildrer først Don Juans begærlige karakter og hans appetit på livet. Dernæst er vi med på erobringstogt med Don Juan, affærer der altid ender i kedsomhed og trang til at komme videre. I værkets sidste afsnit forvandles Don Juans nydelsessyge til lede, der efterhånden tapper ham for al livskraft.

Richard Strauss var ikke i familie med Johann Strauss fra valsedynastiet Strauss i Wien. Men her møder de hinanden, for koncerten slutter med Johann Strauss d.y. Den unge tyske stjernedirigent Clemens Schuldt har nemlig den elegante Kejservals med som det sidste stop på rejsen gennem romantikkens tidsalder.

Foto: Arabella Steinbacher. Credit: Co Merz.

Program


Tivoli Copenhagen Phil
Solist:
Arabella Steinbacher, violin
Dirigent: Clemens Schuldt

Program:
Friedrich Kuhlau (1786 – 1832): Ouverture, Elverhøj op. 100 (1828)
Felix Mendelssohn (1809 – 1847): Violinkoncert e-mol, op. 64 (1838 – 1844)
Richard Strauss (1864 – 1949): Don Juan, op. 20 (1888)
Johann Strauss d. y. (1825 – 1899): Kejservalsen, op. 437 (1889)