NIGHTINGALE STRING QUARTET OG GUSTAV PIEKUT

Fem af Danmarks helt store talenter i den yngre generation sætter hinanden stævne i Glassalen.

13. august 2022

Kl: 17:00

Glassalen

Præcis som Nightingale String Quartet har gjort det med deres indspilninger af Rued Langgaards strygekvartetter, har også Piekut fået anmelderne op af stolen i begejstring over sin seneste udgivelse med bl.a. klavermusik af Langgaard. Nu slår de sig sammen i kammermusik af Schumann for klaver og strygere – og Gustav Piekut spiller i tilgift et uddrag af andet bind af Claude Debussys præludie.

Efter først liederåret i 1840 og derefter det symfoniske år i 1841, var der intet der tydede på, at 1842 skulle blive Schumanns store kammermusikår. Men i dén sommer skriver Schumann på bare seks uger tre strygekvartetter. Værkerne dedikerer han til Mendelssohn, som syntes vældig godt om dem. Da Schumann på et tidspunkt erklærer, at han ikke aner hvordan han skal gøre gengæld for Mendelssohns store hjælp i hans karriere, får han blot svaret: “Kvartetterne, Schumann. Kvartetterne!”

Schumann skriver, også i 1842, en kvintet for klaver og strygekvartet, hvad der skulle blive et af hans mest spillede værker. Han dedikerer selvfølgelig værket til sin kone, Clara Schumann, der skulle have siddet ved klaveret til uropførelsen. Hun blev dog syg, men heldigvis sprang kollegaen Felix Mendelssohn til og spillede den krævende stemme fra bladet til koncerten. Og bagefter gav han endda Schumann lidt gode råd om ændringer hist og her. Schumann reviderede kort tid efter kvintetten, så den fik den form, vi kender i dag.

Debussy skriver fra 1909 til 1913 to bind præludier, 24 i alt. Det blev til et sæt mesterværker der lagde sig i den lange historie af præludie-samlinger, fra Bachs over Chopins og Rakhmaninovs. Debussys præludier skiller sig dog ud – de er et stilistisk virvar af moderne, franske klange, gregorianske middelaldermelodier, simple linjer og impressionistiske tåger. De individuelle præludier er en form for tonedigte, og Debussy har også givet dem titler, men helt utraditionelt står de til sidst, som en strøtanke eller et kort indskud om musikken der netop har lydt.

Nightingale String Quartet
Foto: Julia Eva Severinsen

Gustav Piekut
Foto: Niels Krogh Hansen

Program

Gunvor Sihm (violin)
Josefine Dalsgaard (violin)
Marie Louise Broholt Jensen (bratsch)
Louisa Schwab (cello)
Gustav Piekut (klaver)

Robert Schumann (1810-1856) – 31 min.
Strygekvartet nr. 3, op. 41 (1842)
I. Andante espressivo
- Allegro molto moderato
II. Assai agitato
III. Adagio molto
IV. Finale. Allegro molto vivace
- Quasi Trio

Robert Schumann (1810-1856) – 32 min.
Kvintet for klaver og strygere, op. 44 (1842)
I. Allegro brillante
II. In Modo d’una Marcia.
Un poco largamente.
III. Scherzo. Molto vivace – Trio I – Trio II
IV. Allegro ma non troppo

Claude Debussy (1862-1918) – 16 min.
Uddrag af Præludier, bind 2 (1912-1913)

Koncertvarighed: 80 minutter uden pause