23. april 2018

Afsløring af modtagere af Dronning Ingrids Hæderslegat 2018

I år bliver Dronning Ingrids Hæderslegat uddelt for ottende gang i Tivoli. Det kan afsløres nu, at de to legater, som er blandt Danmarks største til unge lovende kunstnere på hver 250.000 kr., i år bliver tildelt den norske operasanger Lise Davidsen og balletdanser ved Den Kongelige Ballet Astrid Grarup Elbo. Legaterne bliver personligt overrakt af Dronning Ingrids døtre, HM Dronning Margrethe, HKH Prinsesse Benedikte og HM Dronning Anne-Marie den 24. juni – samme dag hvor Tivoli Copenhagen Phil i Tivolis Koncertsal hylder den amerikanske dirigent og komponist Leonard Bernstein, der ville være blevet 100 år i 2018.

Dronning Ingrids Hæderslegat er doneret af Oak Foundation og blandt Danmarks største legater for unge, lovende kunstnere. Legatet er i afdøde Dronning Ingrids ånd øremærket til videre studier og dygtiggørelse. 

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte udtaler:

”Det er med stor glæde, at vi i år kan uddele Dronning Ingrids Hæderslegat til to unge lovende kunstnere: operasanger Lise Davidsen og balletdanser ved Den Kongelige Ballet Astrid Grarup Elbo.  Vi håber med Dronning Ingrids Hæderslegat at kunne bidrage og hjælpe de to unge lovende talenter videre i deres karriere. At støtte unge kunstnere inden for musik og dans med dette legat og ved et festligt arrangement er i fuld overensstemmelse med vores mors ønsker. Mine søstre og jeg er meget glade og taknemmelige for at vi kan uddele dette legat og mindes vores mor.” 

Balletchef Peter Bo Bendixen siger om Astrid Grarup Elbo i forbindelse med legatet:

”Astrid Grarup Elbo er et barn af Den Kongelige Ballet, og det er på Kgs. Nytorv, at publikum først og fremmest har kunnet nyde hendes stærke udstråling og overbevisende teknik. Hun bringer en indre vilje og en gnist til sine roller og gør dem derigennem interessante og relevante. Astrid Grarup Elbo forvalter sit talent på fornemste vis, og de muligheder som Dronning Ingrids Hæderslegat giver, vil med sikkerhed udvikle hendes talent yderligere. Der er meget at glæde sig til…” 

Om begrundelsen af hæderslegatet til Lise Davidsen siger Nikolaj Koppel, Underdirektør Kultur i Tivoli:

”Det meste af verden har allerede overgivet sig til Lise Davidsens lyriske sopranstemme. Og det med god grund: Davidsen besidder en enestående stemmekvalitet og en eminent teknik, der forener volumen og følsomhed. Lise Davidsen er for længst i gang med at indfri løfterne om en stor karriere, og Dronning Ingrids Hæderslegat vil utvivlsomt hjælpe så hun kan dygtiggøre sig i sin videre færd.” 

Festdag når legaterne overrækkes af Dronning Ingrids døtre

Legaterne bliver personligt overrakt af Dronning Ingrids døtre, HM Dronning Margrethe, HKH Prinsesse Benedikte og HM Dronning Anne-Marie. Det sker i Koncertsalen i forbindelse med Tivoli Copenhagen Phil hylder den amerikanske dirigent og komponist Leonard Bernstein, der ville være blevet 100 år i 2018. I koncerten omkranses fødselaren af komponister, som med forskellig relation til og inspiration fra Bernstein tegner amerikansk klassisk musik – en musik, som tydeligt er bærer af andre traditioner end den europæiske. Det er den amerikanske dirigent Lawrence Foster, der er orkestrets æresdirigent, som leder Tivoli Copenhagen Phil gennem eftermiddagens koncert. 

Kort om legatmodtager Astrid Grarup Elbo,

Balletdanser, Astrid Grarup Elbo er født 1994 i Aalborg og uddannet på Den Kongelige Balletskole i København i 2010. Hun blev udnævnt til korpsdanser i 2012. Hun har bl.a. danset solistpartier som Hjerter Dame i Alice i Eventyrland (Christopher Wheeldon), Solistpige i Rubiner (George Balanchine) og Grevinde Olivia i Helligtrekongersaften (Nikolaj Hübbe). Hun skabte sin egen solokoreografi til Stravinskijs ”Historien om en soldat” i bl.a. Den Sorte Diamant i København. Det skal også nævnes, at hun har optrådt med egen koreografi ved shows med skuespilleren Martin Brygmann.  I 2015 blev hun tildelt Den Kongelige Ballets Kollega pris og i 2014 Ballettens Venners Talentpris.  2017 debuterede Astrid i en ledende rolle i balletfilmen ”Darling” af Birgitte Stærmose. Det var i rollen som 'Polly', Danica Curcic spillede titelrollen, og Ulrich Thomsen spiller også med i filmen. Astrid Grarup Elbo bor i København.

Kort om legatmodtager Lise Davidsen,

Sopranen Lise Davidsen er født 1987 i Stokke i Norge. Hun lærte sig selv at spille guitar i en alder af 15 år, men snart tog interessen for sangen over. Lise færdiggjorde sin bachelorgrad i klassisk sang i 2010 fra Griegakademiet - Institutt for musikk i Bergen. Hun har også studeret ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Siden debuten fra Opera Akademiet i København i 2014 har Lise Davidsens lyriske sopran lydt på alverdens store scener: I 2016/17 sang hun f.eks. Ortlinde i Valkyrien på Bayerische Staatsoper og Freia i Rhinguldet på Frankfurt Opera. I 2018 får hun debut i titelrollen i Ariadne på Naxos på Wiener Staatsoper, og i fremtiden venter roller på The Met i New York, Royal Opera House i London og på Deutsche Oper i Berlin. Hun kan i år opleves her i København, hvor hun er bosat, når hun synger Richard Strauss’ Vier Letzte Lieder med Copenhagen Phil.

Om legatet
Dronning Ingrids Hæderslegat er indstiftet af Den Almennyttige Forening til Dronning Ingrids Minde i 2005 og uddeles hvert andet år til to yngre dansere, musikere, dirigenter eller komponister. Dronning Ingrids Hæderslegat på 250.000 kr. er doneret af Oak Foundation og blandt Danmarks største legater for unge, lovende kunstnere. Legatet er helt i afdøde Dronning Ingrids ånd øremærket til videre studier og dygtiggørelse.
 

Tidligere modtagere af Dronning Ingrids Hæderslegat: 

2016 – Jazzsanger og sangskriver Sinne Eeg og balletdanseren Andreas Kaas 

2014 - Balletdanser Sebastian Haynes og cellist Toke Møldrup 

2013 – Balletdanser Ida Praetorius og akkordeonist Bjarke Mogensen 

2011 - Balletdanser Ghrai DeVore og dirigent Thomas Søndergård 

2009 - Balletdanser Ulrik Birkkjær og violinist Vilde Frang 

2007 - Balletdanser Christina L. Olsen – nu Michanek og cellist Andreas Brantelid 

2005 - Balletdanser Yao Wei og komponist Karsten Fundal 

 

Interview mulighed med legatmodtagerne

Hvis du på ønsker interview med operasanger Lise Davidsen og balletdanseren Astrid Grarup Elbo , så kontakt os gerne. 

Praktisk information til pressen om tilmelding på aftenen
Dronning Ingrids Hæderslegater uddeles i forbindelse med  at Tivoli Copenhagen Phil hylder den amerikanske dirigent og komponist Leonard Bernstein, der ville være blevet 100 år i 2018.  Koncerten finder sted kl. 15.00 – 17:00 den 24.6.2018 

Tilmeldt presse har mulighed for at tage billeder, når den kongelige familie ankommer til Tivoli og Koncertsalen. Der kan også fotograferes til selve Hæderslegat overrækkelsen. 

Ønske om deltagelse sendes til Tivolis pressechef Torben Plank, tpl@tivoli.dk   mob 22 23 74 40 

Med venlig hilsen

Torben Plank
Head of Press, Brand & Communications
Pressechef, Brand & Kommunikation
 
T  +45 22237440
TPL@TIVOLI.DK 
 
Vesterbrogade 3, 1630 København V
www.tivoli.dk