Trio con Brio - Bedste fjender

’Bedste fjender’ har Trio con Brio Copenhagen kaldt denne koncert. En koncert der bygger på et kompositorisk modsætningsforhold mellem de to komponister Johannes Brahms og Pjotr Iljitj Tjajkovskij. De brød sig ikke om hinandens musik.

23. august 2023

Kl: 17:00

Glassalen

’Bedste fjender’ har Trio con Brio Copenhagen kaldt denne koncert. En koncert der bygger på et kompositorisk modsætningsforhold mellem de to komponister Brahms og Tjajkovskij. De brød sig ikke om hinandens musik. Tjajkovskij kaldte Brahms en ’talentløs bastard’, mens Brahms efter sigende faldt i søvn under en prøve på Tjajkovskijs 5. symfoni. På det personlige plan skete der dog en slags forbrødring nytårsaften 1888 hjemme hos violinisten Joseph Brodsky, hvor Brahms og Tjajkovskij blev bænket ved siden af hinanden ved middagsbordet. Som aftenen skred frem, og det ene glas efter det andet blev tømt, faldt de to musikalske ærkefjender hinanden om halsen. Menneskeligt forenede, men musikalsk hinandens modpoler.

Hun syntes indledningen var vidunderlig. Men ellers var der ikke den store ros at hente hos Clara Schumann, da hun hørte Brahms’ klavertrio i H-dur op. 8, første gang den blev spillet en forårsdag i 1854. Selv om de andre venner var begejstrede, betød Claras ord så meget for Brahms, at han senere satte sig for at ændre sin trio. I dette værk kan man se, hvordan den unge, emotionelle Brahms med årene bliver afløst af en langt mere reflekterende og stilsikker komponist.

Tjajkovskijs klavertrio er komponeret i 1881-82 i mindet om en stor kunstner – det var pianisten Nikolaj Rubinstein, der havde stor indflydelse på Tjajkovskij. Et følsomt minde. Det interessante er imidlertid ikke, hvor følsomt Tjajkovskij komponerer sit ’minde’ om en nær ven. Det er langt mere interessant, at han faktisk er yderst stringent i sin kompositionsform, og at han med sine kompositoriske midler slet ikke var så fjern fra Brahms.

Foto: Trio con Brio. Credit: Nikolaj Lund.

Program

Soo-Jin Hong, violin Soo-Kyung Hong, cello Jens Elvekjær, klaver Johannes Brahms (1833 – 1897) Klavertrio i H-dur, opus 8 (1855) Pjotr Ilitj Tjajkovskij (1840-1893) Klavertrio i a-mol (1882) Forventet varighed: 1 time og 15 minutter uden pause