Samtidskunst i Haven

CHART i Tivoli 2025

Samtidskunst i Haven

Få en unik kunstoplevelse, og gå på opdagelse i samtidskunst skabt af nogle af Nordens mest anerkendte kunstnere. CHART i Tivoli er i Haven fra den 28. august til den 21. september, og udstillingen er et samarbejde med den førende nordiske kunstmesse CHART.

Stå ansigt til ansigt med fire nye keramiske værker af Frederik Næblerød, der udforsker hele spektret af menneskelige følelser. Gå side om side med Tal R’s bronzeskulpturer, der bringer kunstnerens særegne blik på mennesker og dyr ind i området ved Det japanske Tårn. Oplev Sif Itona Westerbergs smukke betonrelief, som nyfortolker motiver fra klassisk mytologi til vores tid. Eller lad dig opsluge af Kirsten Ortweds store bronzeskulptur af et æbleskrog, der stiller spørgsmål ved tidens gang og det, vi efterlader os.

Hent et fysisk kort i Tivoli Service Center eller Little Tivoli og gå på opdagelse i Haven.

  • Starttidspunkt

    28. august – 21. september

  • Sted

    Tivoli Haven

  • Pris

    Gratis med Tivoli entré

Seat #12, 2021

Dorothée Nilsson Gallery, DE - Aluminium, stål og kunstlæder

Oplev Jenny Brockmanns interaktive skulptur Seat#12 (2021) midt i Tivoli. Værket består af tolv sæder monteret på en cirkulær konstruktion, der balancerer på ét enkelt punkt. Enhver bevægelse påvirker helheden, og deltagerne må samarbejde for at skabe balance. Skulpturen aktiverer et sanseligt fællesskab og tematiserer gensidig afhængighed. Jenny Brockmann (f. 1976) er en tysk kunstner og billedhugger bosat i Berlin og New York. Hendes praksis forener kunst, arkitektur og teknologi i værker, der undersøger sociale og rumlige processer. Med placeringen i Tivoli refererer værket til den legende sammenfletning af teknologi, menneskelig interaktion og socialt eksperiment.

Værket er støttet af: Fraunhofer Institute for Large Structures in Production Engineering IGP

Portrait of Jenny Brockman, courtesy of the artist and Dorothée Nilsson Gallery

Saphead, Zany, Buffoon, Prankster, 2025

Alice Folker Gallery, DK - Glaseret stentøj

Til CHART i Tivoli præsenterer Frederik Næblerød (f. 1988) fire nye keramiske skulpturer. Værkerne er ekspressive, spontane og grotesk-humoristiske, skabt i glaseret stentøj med blanke overflader og organiske former. Næblerøds sanselige stil forener vildskab og umiddelbarhed.

Trods sin unge alder har han udstillet bredt, blandt andet på ARKEN, Trapholt, Gl. Holtegaard, Skovgaard Museet og Kunsthalle E-Werk.
I Tivoli skaber han et frirum, hvor leg og kaos forenes med forlystelseshavens drømmeverden – en fysisk fortolkning af livets uforudsigelighed, inspireret af stedets særlige atmosfære.

Portrait of Frederik Næblerød, courtesy of the artist and Alice Folker Gallery. Photo by Frederik Clement.

Lufthunger, I had a hell of a year (cigarettes not included), Tills det att rosten förtär mig, Återkomst av lycka, 2025

Saskia Neuman Gallery, SE - Glaseret stentøj

Til CHART i Tivoli præsenterer den svenske kunstner Harry Anderson (f. 1986) fire nye keramiske værker. Værkerne befinder sig i spændingsfeltet mellem det arketypiske og det personlige, det monumentale og det skrøbelige. De indfanger øjeblikke af forvandling og udstråler en meditativ ro og et nærvær.

Anderson arbejder med naturens materialitet og menneskets håndværk med et særligt blik for det uperfekte og forgængelige. Hans skulpturer er udført i keramik – et materiale, der bærer sin egen historie og tyngde. Han arbejder med håndens langsomme bevægelser og lader processen træde frem i det færdige værk.

Portrait of Harry Anderson, courtesy of the artist and Saskia Neuman Gallery. Photo by Hugh Gordon

Spørger Jørgen Stadig?, 2012

Galleri Susanne Ottesen, DK - Glaseret stentøj

Med lige dele humor og alvor genbesøger Bjørn Nørgaard (f. 1947) den nysgerrige børnebogsfigur, Spørge-Jørgen, hvis navn han låner og omskriver i værktitlen Spørger Jørgen Stadig? I en verden med konstant adgang til nyheder er børn såvel som voksne omgivet af svar. Skulpturen kan derfor være med til at reflektere over værdien af at stille spørgsmål, og retten til at reflektere og undres.

Bjørn Nørgaard er en markant dansk samtidskunstner, kendt for sin politiske bevidsthed, historiske referencer og leg med materialer og fortællinger. Gennem seks årtier har han udfordret form og indhold med værker, der blander mytologi, satire og samfundskommentarer

Bjørn Nørgaard at the opening of NOW HERE, THEN THERE (PART 1), courtesy of the artist and Galleri Susanne Ottesen. Photo by Stine Heger

Ivy Fence, 2025

V1 Gallery, DK - Aluminium

Frederik Nystrup-Larsens (f. 1992) Ivy Fence er en intervention i Tivolis rum, en femkantet glaspavillon ved indgangen til Smøgen, tilsløret af aluminiumsefeu. Værket udspringer af hans arbejde med planteblindhed: vores tendens til at overse, ignorere eller undervurdere planter. Her kravler naturen – ikke levende, men som billede og påmindelse – tilbage over det menneskeskabte. Efeuen bliver et symbol på det organiske, der insisterer på at trænge igennem civilisationens gitter. Et værk mellem dekoration og kolonisering, hvor naturen, selv som konstruktion, generobrer sin plads.

Portrait of Frederik Nystrup-Larsen, courtesy of the artist and V1 Gallery. Photo by Simon Heger Knudsen

Still Apple, 2012

Palace Enterprise, DK - Bronze

Kirsten Ortwed (f. 1948) er en markant dansk kunstner inden for postminimalisme og konceptuel skulptur. Hun har siden 1970’erne udfordret materiale, form og rum. Til CHART i Tivoli præsenterer hun værket Still Apple (2012). Med udgangspunkt i stilleben-traditionen skildrer hun ikke det perfekte æble, men restproduktet, æblekernen. Her forenes humor, kunsthistorie og materialefølsomhed i en bronzeæblekerne, der rykker ved vores forventninger. I sit monumentale format og tunge materiale får kernen ny værdighed. Værket er en undersøgelse af forgængelighed, transformation og tidens gang, der inviterer til eftertanke.

Portrait of Kirsten Ortwed, courtesy of the artist and palace enterprise. Photo by Michella Bredahl

Vogel, 2016

Galleri Bo Bjerggaard, DK - Bronze

Vogel (2016) er en bronzeskulptur inspireret af de mange fugle, der optræder i Tal R’s tegninger. Fuglene er sammensmeltet til én fælles krop, hvorfra næb og vinger strækker sig i flere retninger. Skulpturen leger med klassisk form og moderne fortælling og peger mod både naturens kaos og samhørighed. Tal R (f. 1967) trækker på traditioner fra 1800-tallets skulpturhistorie, men transformerer dem gennem sin fascination af hverdagen og det nære. Vogel bliver et symbol på fællesskab og bevægelse, en silhuet, der både er genkendelig og mystisk, og som på én gang samler og spreder sig.

Værket er tilgængeligt hver dag fra kl. 15.00-17.30.

Portrait of Tal R, courtesy of the artist and Galleri Bo Bjerggaard

Gående dreng, 2019

Galleri Bo Bjerggaard, DK - Patineret bronze

Young Boy Walking / Gående dreng (2019) er en bronzeskulptur, der skildrer en hovedløs, fremadstræbende figur med fyldige bukseben, en subtil reference til nutidens mode og menneskets bevægelse gennem verden. Skulpturen er en blanding af klassisk skulpturtradition og dagligdags observationer, hvor det banale og velkendte løftes op i det kunstneriske. Figuren er formet i ler, afstøbt i gips og støbt i bronze, i tråd med klassiske teknikker. Værket balancerer mellem det robuste og det skrøbelige og forener det historiske og det moderne. Med sin stærke fysik, men manglende hoved, bliver figuren en åben metafor for nutidens menneskelige erfaring.

Værket er tilgængeligt hver dag fra kl. 15.00-17.30.

Kindred, 2024

Galleri Bo Bjerggaard, DK - Gasbeton og bolte

Med Kindred (2024) undersøger den danske kunstner Sif Itona Westerberg (f. 1985) relationer mellem kroppe, former og arter. Skulpturen balancerer mellem det genkendelige og det fremmede, hvor væsener er i forandring. Den udstråler både styrke og skrøbelighed og peger mod evolutionære og følelsesmæssige forbindelser. Sif Itona Westerberg arbejder i krydsfeltet mellem det organiske og det menneskeskabte, med fokus på forvandling, materialitet og identitet. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har markeret sig med sine sanselige, eksistentielle værker.

Portrait of Sif Itona Westerberg, courtesy of the artist. Photo by Lizette Mikkelsen