Lasse Ekstrand Meidahl Petersen

Genbrugsbægre viser vejen for Tivolis mål om bæredygtighed

I 1996 begyndte Tivoli som en af de allerførste forlystelsesparker i verden at kigge på bæredygtige tiltag. Og i 1998 blev genbrugsbægre symbolet på en aktiv indsats for miljøet.

I Tivoli findes der utallige boder, hvor du kan få noget til at slukke tørsten. Men når du modtager din bestilling, vil du hurtigt opdage, at noget er anderledes fra andre forlystelsesparker. Du får nemlig din kaffe, sodavand eller lignende i et bæger i tyk plast i stedet for et engangskrus. Her er der tale om bægre som, når du har drukket op, kan puttes i en af Tivolis pantautomater, og som giver dig fem kroner tilbage.

30.000 bægre på en god dag
Kenneth Holm har ansvaret for genbrug i Tivoli og dermed også for genbrugsbægrene. Herudover er der fem medarbejdere på arbejde om dagen. To i vaskeriet og tre der kører rundt i Haven og samler brugte bægre ind, så de kan vaskes igen. Og på de travleste dage, løber afdelingen stærkt:

”På en god dag, f.eks. Fredagsrock, kan vi godt have 20-25.000 bægre eller de store lørdage i december, hvor vi har 50-60.000 gæster, kan vi også godt have 30.000 bægre i omløb,” fortæller Kenneth Holm.

Sparer miljøet for 10 tons plastikaffald
Bægrenes tur rundt i Tivoli starter med, at butikker og boder sender bestillinger på bægre til Kenneth om morgenen, og de bliver herefter bragt ud. Når bægrene har været i brug, bliver de puttet i pantautomaterne, som giver gæsten fem kroner retur. Og så er det, at Kenneths medarbejdere samler bægrene ind og kører dem tilbage til vaskeriet, hvor de bliver vasket af vaskerimedarbejderne. Til sidst bliver de tørret og pakket igen, og de er dermed klar til at blive sendt ud igen.

Video

Følg bægrenes rejse

Genbrugsbægrene har været i Tivoli siden 1998 og har siden sparet Tivoli for ca. 10 tons dagrenovationsaffald om året.

Her i videoen kan du se mere om Tivolis genbrugsbægre og følge deres rejse gennem genbrugssystemet.