Fødselsdagsfyrværkeri

Oplev det storslåede festfyrværkeri i anledning af Tivolis fødselsdag

15. august 2021

Kl: 22:00

Haven

Den 15. august er det Tivolis fødselsdag og dagen fejres traditionen tro med et spektakulært og imponerende festfyrværkeri fra taget af Tivolis Koncertsal. Himlen vil prydes af fest og farver tilsat musik af HC Lumbye, som er specielt sammensat til lejligheden.

Festfyrværkeriet opleves bedst fra Plænen.

Tivoli har en stolt fyrværkeritradition

Fyrværkeri har en lang tradition i Tivoli. Havens grundlægger, Georg Carstensen, arrangerede forestillinger med ”bengalske flammer” som trækplaster før Tivolis første sæson i 1843. Dengang lå der en fyrværkerifabrik ved Stadsgraven lige bag Divan 2. Selve afbrændingen af fyrværkeriet foregik på en estrade lige uden for Haven.

Grunden til det arrangement var, at man ikke kunne transportere fyrværkeri over store afstande, men man kunne på den anden side heller ikke skyde det af midt imellem folk; kemikalierne var ikke sikre nok. 

 

 

Fyrværkerierne fandt sted på særlige festaftener, hvor der også var såkaldt brillant illumination. Det indebar, at der blev tændt lys på bygninger og i træer og bede. Dette var ingen enkel sag, for der var tale om glas fyldt med olie med en lille flyde-væge monteret i forskellige holdere. Hver eneste lampe skulle altså tændes manuelt. En aften med festbelysning sluttede med fyrværkeri. 

Tivolis første og faste fyrværker var Gaëtano Amici, som Carstensen havde inviteret fra Italien. Det er ham, der har givet navn til Amicisvej på Frederiksberg.