Tivoli-Gardens histore

De 100 børn og unge, der i dag udgør Tivoli-Garden, er nutidens svar på en tradition, der går tilbage til 1844, da verdens første ungdomsgarde blev stiftet. Efter Tivolis første succesrige sæson i 1843 besluttede grundlæggeren Georg Carstensen at give sig selv en Tivoli-Garde i fødselsdagsgave til Tivolis anden sæson. Og sådan blev det.

Uddrag fra bogen ”Tivoli-Garden”, der blev udgivet i anledning af 140-års jubilæet i 1984:
"'Den lille militærvagt' eller 'det lilleputiske militær', som det også kaldtes, omfattede ved sin oprettelse i alt 30 drenge, blandt hvilke en var officer, en kommandersergent, fire tambourer (dvs. trommeslagere). De aflønnedes, når de optrådte, med en mark om dagen, fire stykker smørrebrød og en halv øl, men fornøjelsen ved at være med oversteg for de flestes vedkommende langt glæden ved at tjene disse skillinger, selv om de ofte faldt på et tørt sted".

 

"Garden havde oprindeligt omklædningsrum i Pantomimeteatrets kælder, 'et mørkt uhyggeligt rum fyldt med rekvisitter', men flyttede året efter til et rum under rutschebanen, hvor der imidlertid var sådant spektakel, når vognene kørte, at det var umuligt at skaffe sig ørenlyd.

Alene i 1844 trak garden seks gange op i haven og morede desuden publikum med den 13. oktober at deltage i et sækkevæddeløb på Plænen foran Koncertsalen".

Fra 1844 og til 2015 har der udelukkende været drenge i Tivoli-Garden, men fra 2015 blev piger optaget på lige fod med drenge.

Gammel-TG_400x263
Bjelkes Drengeorkester

Den første Tivoli-Garde

Sådan så den allerførste version af Tivoli-Gardens Musikkorps ud i 1886, da det endnu blev kaldt Bjelkes Drengeorkester.