Få masser af inspiration fra Haven

Tips Fra Tivoli

Her finder du masser af inspiration fra Tivolis gartnere, konditorer, kokke, skuespillere, musikere, florister og andre dygtige fagligheder.

Tilmeld dig Tivolis nyhedsbrev og få endnu flere gode tips fra Tivoli. 

Tilmeld dig Tivolis nyhedsbrev

tivoliindgang_370x472
Tips til bordets pynt

Sådan dækker du et smukt julebord

Familien er inviteret på julemiddag, og du har sikkert allerede helt styr på aftenens menu. Men har du også styr på borddækningen? Et smukt dækket bord sætter stemningen lige fra start – og især til jul er der masser af muligheder for at være kreativ med bordets pynt. 

Luise Ortmann er Chefflorist på Nimb, hvor hun til dagligt sørger for blomster og pynt til alt fra store bryllupsselskaber til blomsterne på hotelværelserne. Her får du hendes bud på et smukt julebord og tips til, hvordan du selv kan dække et.

Skab niveauer

En god idé er at tænke i forskellige niveauer. Find nogle vaser eller stager i forskellige højder og placer de højeste centralt på bordet. Luise Ortmann har her brugt nogle glaskupler med grene og blomster i. Grenen har hun sprayet let med hvid maling, så den får et frost-look. Måske har du en stor glasvase, du kan bruge – og evt. vende på hovedet. 

Farver og materialer

Julebordet er holdt i hvide, grønne og brune nuancer – men der er som sådan ikke nogle regler for, hvilke farver, du kan bruge. Det er dog en god idé ikke at blande for mange farver og materialer, da det kan give et rodet udtryk. 

Vælg et tema

Et tema kan være med til at sætte kreativiteten i gang. Luise har ladet sig inspirere af ’Jul på landet’. Det gav hende idéen til at invitere gårdens dyr med til bords i form af hvidmalede legetøjsdyr på mos. Se her, hvordan du selv kan gøre hende kunsten efter:



Spraymal nogle små legetøjsdyr med hvid maling. Rengør et stort syltetøjsglas og læg noget mos i låget. Placer dit dyr på mosset og fastgør det evt. med et stykke ståltråd. 


 
Skru glasset på låget ved forsigtigt at skubbe mosen ind i glasset og lukke til.


 
Sæt til sidst en sløjfe om låget. Det gør ikke noget, at dine syltetøjsglas har forskellige størrelser og former, da dette blot er med til at gøre bordet spændende at se på.  

God fornøjelse og glædelig jul.

Vidste du, at vi på Nimb har vores helt eget blomsterteam, Flowers By Nimb? Det er Flowers By Nimb, som sørger for, at der altid er smukke blomster og dekorationer på Nimb Hotel og på Nimbs restauranter.

Bliv klar til årets sidste fest

Sådan dækker du et elegant nytårsbord

Der er ingen serpentiner og sjove hatte, når Nimbs Chefflorist, Luise Ortmann, dækker nytårsbord. Til gengæld er der masser af elegance, lethed og lys. Se her, hvordan du kan snuppe stilen til årets sidste aften.

På opdagelse i detaljer

Det gør ikke noget, at du ikke har fire ens vaser eller otte ens lysestager, når du skal pynte bordet. Så længe du holder dig til de samme materialer – f.eks. glas og sølv – kan de forskellige udtryk og detaljer være med til at gøre bordet spændende at se på. 

Vær ikke bange for højder 

En anden god måde at gøre bordet interessant er ved at skabe forskellige niveauer. Pas dog på, at du ikke kommer til at skærme for meget, så du ikke kan få øjenkontakt med dine gæster. Luise Ortmann har her anvendt to høje, slanke lysestager, som giver bordet et næsten majestætisk udtryk. På samme måde er de mange birkestubbe med til at skabe små højdevariationer. Som alternativ til stubbene kan du f.eks. bruge æsker i forskellige størrelser, som du enten kan male eller pakke ind i fint papir. 

Pasteller og sølvstøv

For Luise Ortmann betyder nytåret en ny frisk start – og dét har givet hende inspirationen til bordets lyse farver og lette udtryk. Blomsterne er holdt i sart rosa og hvide nuancer, og de grønne planter som eukalyptus, husløg og hekselyng har en hvid undertone, som står flot sammen med sølvstagerne. Til sidst er bordet drysset med fint sølvglimmer. 

Med ønsker om et godt nytår

Giv dine gæster en lille nytårshilsen eller lav dekorative bordkort. Her har Luise skrevet på tynde perlemorskaller, som passer godt til bordets lette tema. Alternativt kan du skrive på knallerter, flade sten eller noget fint papir.

Rigtig godt nytår!

Vidste du, at vi på Nimb har vores helt eget blomsterteam, Flowers By Nimb? Det er Flowers By Nimb, som sørger for, at der altid er smukke blomster og dekorationer på Nimb Hotel og på Nimbs restauranter.

Lav et klassisk frokostbord

Sådan laver du stegte sild a la Fru Nimb

Et klassisk dansk frokostbord kræver sild. Hvide sild, røde sild, karrysild – og stegte sild, når det skal være rigtig lækkert. Cille Skydsgaard Olsen er Souschef på den klassiske smørrebrødsrestaurant Fru Nimb. Her er hendes bedste bud på hjemmestegt sild med sennep, dild og æblekompot. Og noget af det bedste er, at du kan forberede det hele en hel måned i forvejen, så du ikke skal stresse lige inden gæsterne banker på.

Du skal bruge

10 stk. sildefileter
10 tsk. god stærk dijonsennep
1 bundt dild
Salt
Grahamsmel
Olie og smør til stegning

Trin 1: Salt silden

Klip finderne af dine sildefileter (medmindre fiskehandleren har været så sød at gøre det for dig). Strø lidt salt på kødsiden, og sæt dem på køl i et døgn. Saltet gør, at kødet bliver mere fast. 

Trin 2: Smør silden og panér 

Hak dilden fint – stilken kan sagtens hakkes med. Bland dilden i senneppen og rør godt. Smør kødsiden med blandingen og fold silden. Vend så silden i grahamsmel. 
TIP: Hvis du ønsker en tykkere panering, kan du lave en dobbeltpanering, hvor du først vender silden i mel, så i æg og til sidst i rasp. 

Trin 3: Lad silden svømme i smør og olie

Varm panden op og steg silden i halv olie, halv smør. Spar ikke på fedtstoffet, for som de plejer at sige hos Fru Nimb: Fisk elsker at svømme - især i smør. Hold på silden med en paletkniv til at starte med, så den ikke åbner sig. Steg i 3-6 min på hver siden. Øs gerne noget af fedtstoffet over undervejs.



Trin 4: Læg silden i lage

Du kan vælge at spise silden, som den er nu – f.eks. med en god persillesovs. Men du kan også lægge silden i lage, så den optager endnu mere smag.
Sildelage: 
En smule salt
1 dl. sukker
1 rå løg
1 dl. eddike
2 stk. laurbærblade
½ dl. vand
5 hele peberkorn
TIP: Hvis silden skal serveres på julefrokostbordet, kan du tilsætte par kanelstænger til lagen. 
Lad silden stå dækket i lagen i 5 til 10 dage og trække smag i en lufttæt beholder. Den kan stå i op til en måned, hvis lagen dækker sildene, og beholderen ikke åbnes. 

Trin 5: Server med lun æblekompot

Lun sildene i et ildfast fad med lage i bunden. Server med f.eks. bløde løg ovenpå eller en lun æblekompot.

Lun æblekompot: 

Lun æble kompot 
5 æbler 
1 dl hvidvin 
1 dl sukker 
1 tsk. fint hakket chili 
1 tsk. fint hakket ingefær 

Fjern kernehuset fra æblerne og dem i små tern. Kom æbler og øvrige ingredienser i en gryde, varm op og rør rundt til æblerne er møre. 

Velbekomme!

Vidste du, at restaurant Fru Nimb er opkaldt efter restauratør og kogebogsforfatter Louise Nimb? Sammen med sin mand Vilhelm Nimb drev hun i slutningen af 1800 tallet en række restaurationer – heriblandt DIVAN 2 i Tivoli. I 1896 udgav Louise Nimb en kogebog, som restauranten stadig finder inspiration i den dag i dag.

Bliv klar til Halloween

Sådan forvandler du dig til en Zombie

Hver aften i Halloween er der en zombie løs i Tivoli. Her viser vi dig, hvordan du selv kan skabe den uhyggelige forvandling, så du bliver klar til årets Halloween-fest.  

Dekorative efterårskrukker

Sådan får du Halloween-stemning med hjem i haven

Tivoli funkler lige nu i de smukkeste efterårsfarver. Over 20.000 græskar, 2.500 halmballer, 5.500 stauder og masser af velduftende krydderurter pryder i hver en krog og skaber ægte Halloween-stemning.

Det ser flot ud – og det er faktisk ret nemt at tage stemningen med hjem i haven eller på altanen. Tivolis Chefgartner, Tom Knudsen, giver dig her sine bedste tips til, hvordan du gør:

Find en krukke, en balje, en kurv, en kasse… 

Du kan lave din dekoration i en stor krukke, en gammel balje, en trækasse, en flettet kurv, eller hvad du ellers kan finde på. Det er dog vigtigt, at vandet kan løbe fra, så sørg for, at der er hul i bunden, og at beholderen er hævet fra jorden f.eks. ved hjælp af små fødder. Læg nogle småsten eller leca i bunden af din beholder og fyld den så med god pottemuld.

Undgå nedsunkne planter

Husk, at fylde din pottemuld helt op til kanten – endda med en lille forhøjning på, så mulden i midten står højere end selve kanten. På den måde undgår du, at der kommer en fordybning i midten, når jorden sætter sig, og det bliver lettere at se dine planter, da de ikke synker ned.

Tænk i kontraster

Når du skal vælge hvilke planter og pynt, der skal i din krukke, er det en god idé at tænke i kontraster, da det forstærker farverne. F.eks. kan en lilla chiliplante få et orange græskar til at stråle endnu flottere og omvendt.

Tallerkensmækkere og rødløg

Hvad skal der så i din krukke? Selvom sommeren er ovre, er der masser af smukke muligheder. Især hvis du ikke kun bruger blomster, men også anvender grøntsager, krydderurter, mos og græsser. Brug det også gerne i kombination med lidt halm, nogle bundter neg eller lignende. Kastanjer og valnødder udgør ligeledes et godt supplement til scenografien. 

Her er en inspirationsliste til, hvad du kan bruge:

• Pyntegræskar i alle former og farver
• Alle former for græsser f.eks. Lampepudsergræs (fås med grønne og røde aks), Japanske Blodgræs, Pampasgræsser og forskellige typer af Elegantgræsser med forskellige farver/aks 
• Krydderurter: F.eks. Rosmarin, Rødbladet Basilikum, Timian, Vietnamesisk koriander, Salvie, Bladbeder mm. 
• Kålplanter: F.eks. grønkål, rødbladet grønkål, palmekål, rosenkål mm. 
• Grøntsager: rødløg, majskolber
• Chiliplanter
• Paradisæbler
• Hindbær
• Lyngplanter
• Sankt Hans Urt
• Tallerkensmækker 
• Solhat
• Coleus
• Syrenhortensia
• Asters
• Verbena bounariensis (Jernurt)
• Digitalis
• Dahlia
• Duehoved
• Montbretia
• Heuchera (Alunrod)
• Bregner

Vidste du, at der i Tivoli er ansat hele 14 gartnere og næsten lige så mange hjælpere, som passer godt på den smukke Have, udvikler den og forvandler den fra sommeridyl til halloween-have og til vintereventyr?