ÅRSBERETNING

2018



Formanden har ordet

xxDer er meget at glæde sig over, når man ser tilbage på 2018. Tivoli fejrede sit 175-års jubilæum med en lang række nye aktiviteter bl.a. ved en jubilæumsparade, indvielse af den nye forlystelse Tik Tak samt besøg fra New York City Ballet. I jubilæumsåret introducerede Tivoli også den nye sæson, Vinter i Tivoli.

Med den nye sæson har Tivoli nu åbent i alle kvartaler i året, hvilket følger strategien om at være en helårsvirksomhed. Helårsdriften af Tivoli Hjørnet og de øvrige forretninger i Tivolis kant er også en vigtig brik i denne strategi. En anden vigtig brik er brugen af Salene, der i 2018 har haft knap 400.000 gæster, hvilket er det højeste nogensinde. Vinter i Tivoli, blev godt modtaget og havde næsten 10.000 gæster pr. dag. Samlet havde Haven åbent i 282 dage i 2018, hvilket er 39 mere end i 2017 og det højeste antal nogensinde. 

Tom Knutzen
Bestyrelsesformand

Tivolis nyere forretningsområder blev også udviklet i 2018. Tivoli har i året erhvervet 50% af rettighederne til Rasmus Klump fra Egmont. Partnerskabet skal udvikle den kendte figur, og fremadrettet skal Rasmus Klump bo i Tivoli.

Digitalisering er et stort fokusområde i Tivoli. Tivolikortet blev introduceret i 2018 som årskortets afløser. Nu er månedlig betaling gjort mulig, og Tivolikortet gælder fra købsdatoen i stedet for at følge kalenderåret. Med Tivolis app er Tivolikortet altid med i lommen. Modellen har været efterspurgt af mange, og nu er den blevet teknisk mulig.

Tivolis udvikling betyder noget for hele København. Forlaget Lonely Planet, der udgiver rejseguides og skriver om spændende rejsemål, udnævnte i 2018 København til byen, man absolut skal besøge i 2019. En af de vigtige grunde til hæderen er, at Vinter i Tivoli og Copenhagen Light Festival gør februar til noget ganske særligt. Tivoli var også med på Time Magazines liste over verdens 100 bedste destinationer.

Den øgede opmærksomhed på branchen kræver blandt andet stor tilgængelighed med fly, tog og skib, og at Københavns infrastruktur er god og overskuelig, så turisterne nemt kan finde rundt. Det er derfor afgørende, at lovgiverne og de bevilgende myndigheder fortsat har fokus på området, så turismen kan udvikle sig bæredygtigt og til gavn for samfundsøkonomien. 

Årets besøgstal på 4,85 mio. gæster er 11% højere end i 2017 og er det højeste besøgstal i nyere tid. Omsætningen udgjorde i 2018 1,5 mia. kr. inkl. forpagtere og lejere og 1,1 mia. kr. eksl. forpagtere og lejere, hvilket er henholdsvis 18% og 13% højere end sidste år. Årets resultat før skat for 2018 udgør 120,6 mio. kr., hvilket er 20% højere end sidste år. Det høje gæstetal, omsætningsudviklingen og det højeste resultat i Tivolis historie bekræfter Tivolis nuværende strategi om at være en helårsvirksomhed. De store investe­ringer i Tivolis jubilæumsår har således skabt aktivitetsfrem­gang og dermed er både kerneforretningen, Haven på Vesterbrogade 3 og de nye aktiviteter i en god gænge, hvilket tegner godt for virksomheden og Havens gæster i fremtiden.

Tom Knutzen
Bestyrelsesformand

Så lykkedes det at blive en helårsvirksomhed!

Lars Liebst

Adm. dir.

DE 4 STRATEGIPUNKTER

  • God arbejdsplads

    Vi vil være en god, attraktiv og professionel arbejdsplads

  • Kvalitet

    Vi vil levere kvalitet og service på et højt, internationalt niveau

  • Udvikling

    Vi vil udvikle og udvide vores forretning med afsæt i Haven

  • Overskud

    Vi vil levere så stort et overskud, at Tivoli fortsat kan udvikle nye, attraktive oplevelser

0 gæster

1. kvartal

385.000

2. kvartal

1.399.000

3. kvartal

1.522.000

4. kvartal

1.548.000
omsætning 2017 (inkl. forpagtere)
omsætning 2018 (inkl. forpagtere)
1.292,7 mio. kr.
1.519,5 mio. kr.
Resultat før skat 2017
Resultat før skat 2018
100,5 mio. kr.
120,6 mio. kr.

BLUS UNDER FØRSTE KVARTAL

Aktivitetsniveauet i Tivoli har aldrig været højere end i 2018. Forlystelseshaven åbnede i februar, og havde i alt åbent i 282 dage. Helårsaktiviteterne voksede med Tivoli Hjørnet i fuld drift og Nimb i fremgang.

Februar 2018 vil gå over i Tivoli-historien. Det var nemlig der, at Vinter i Tivoli endelig blev til virkelighed. Tivoli-direktør Lars Liebst tænker tilbage:”Da man åbnede Jul i Tivoli var der mange kommentarer om, at det aldrig ville gå. Uden for Tivoli sagde man, at Tivoli kun var en sommerfornøjelse. Inde i Tivoli sagde man, at der ikke ville være tid til at blive klar til næste sommersæson og at forlystelserne ikke kunne køre i kulden. Men det man vil, det kan man som regel også. Jul i Tivoli blev tilbage i 1994 en stor succes for Tivoli og for København.”

Tivoli fulgte succesen op i 2006 med Halloween i Tivoli, og nu igen 12 år efter bliver sæsonerne udvidet med Vinter i Tivoli. Februar-sæsonen skiller sig ud fra de andre sæsoner med et unikt visuelt koncept, der er baseret på is, sne og frost. Samtidig er Tivoli en del af Copenhagen Light Festival og viser derfor unikke lysinstallationer, gæsterne ikke kan se på andre tider af året. En stemningsfuld skøjtebane foran Nimb og en gigantisk iglo med aktiviteter for børn er også unikke for Vinter i Tivoli. Allerede i 2019 er Vinter i Tivoli udvidet til at omfatte hele Haven på nær enkelte steder, hvor der er byggeri i gang.


 

Helårsforretninger

Med februar-sæsonen kom der ekstra blus under 1. kvartals omsætning. Lars Liebst: ”Det var vigtigt at øge omsætningen i 1. kvartal, ellers er Tivoli for sårbar over for udsving i vejret i løbet af året. En af måderne at gøre det på var at få mest muligt ud af de bygninger, der ellers stod tomme hen.”

Årets start har ellers historisk været præget af opbygning og dermed af omkostninger. For få år siden bestod Tivolis omsætning i 1. kvartal af enkelte forretninger i Tivolis periferi, der kunne holde åbent året rundt, fordi der var adgang fra gaden. Langsomt er aktiviteterne i 1. kvartal vokset. 

Blandt de tidligste tiltag var renoveringerne af Glassalen og Koncertsalen, så de bedre kunne udnyttes året rundt til Tivolis egenproducerede forestillinger eller lejes ud. Åbningen af Nimb Hotel og de tilhørende restauranter gav endnu et ryk, der i 2018 blev fulgt op af Tivoli Hjørnet. På taget er Nimb Roof åbnet som eksklusivt afslapningsområde for hotellets gæster. I den varme og tørre sommer viste området sig også at være ideelt til intime koncerter og drinks i den lune aftenluft. I underetagen er der indrettet hammam og fitness, så Nimb Hotel nu kan tilbyde gæsterne forkælelse og wellness.

Det er også Nimb, der står for Tivolis selskabsafdeling, Nimb Event. Tivolis mange smukke lokaler, som i 2018 er blevet udvidet, så de også omfatter lokaler i Axelborg, anvendes oftere og oftere til møder og selskaber, og fungerer lige så godt uden for de fire sæsoner, som når hele Haven er åben.

 

BRING THE TIVOLI FEELING HOME

2+2 bliver 5 når de rigtige brands finder sammen. Det er tankegangen i Tivolis brand-strategi. Det viste sig også i 2018, hvor designfirmaet Normann Copenhagen lancerede produktlinjen Tivoli by Normann Copenhagen. Inde i Haven åbnede Little Tivoli med unikke souvenirs. Og så er Rasmus Klump kommet endnu tættere på Tivoli.

I oktober 2018 nåede 300 varenumre i produktlinjen Tivoli by Normann Copenhagen frem til butikker verden over. Hvis man kender Normann Copenhagen ved man, at der er tale om ting til hjemmet i moderne design af høj kvalitet. Designerne har ladet sig inspirere af Tivolis mange detaljer på underfundige og underforståede måder i service, vaser og tekstiler. Blandt produkterne er også en serie træfigurer af Columbine, Pjerrot og Harlekin, der har en mere direkte sammenhæng med forlystelseshaven.

 

 

Produkterne blev præsenteret i maj 2018 for dansk og international presse og Normann Copenhagens sælgere, der dækker mere end 80 lande. Forud for lanceringen lå et års udviklingsarbejde af de mange produkter, der også sælges online. 

Little Tivoli er navnet på Tivolis egen gavebutik, som man finder centralt placeret i Haven tæt ved Ballongyngen. Tivolis designere har udviklet unikke produkter til forretningen, for eksempel kopper, dåser og muleposer, der ikke kun er souvenirs, men også har en praktisk funktion og samtidig er fulde af Tivoli-stemning.

Siden 2010, hvor legepladsen Rasmus Klumps Verden åbnede, har Tivoli og Egmont Publishing samarbejdet om Rasmus Klump som Tivoli-figur. Den populære bjørn har eget pandekagehus og eget teater tæt på legepladsen. Under Halloween i Tivoli spilles børneforestillingerne på Plænen for at imødekomme den store efterspørgsel efter at møde Rasmus og hans venner. I 2018 har Tivoli erhvervet 50% af rettighederne til Rasmus Klump af Egmont. Tivoli og Egmont har sammen dannet et joint venture, som skal styrke og udvikle brandet Rasmus Klump i hele verden inden for områder som underholdning, legetøj, edutainment (sjov, leg og læring), tekstiler og boligtilbehør. Desuden vil nuværende og nye licenstagere udvikle nye ideer, der kan innovere brandet. 

Et af Tivolis tidligste brand-samarbejder, med Arp-Hansen Hotel Group om Tivoli Hotel, passerede sin 10-årsdag i 2018. Det var nemlig i 2008, det strategiske partnerskab blev indgået om det Tivoli-brandede hotel, der i dag rummer knap 700 værelser samt kongrescenter.

Tivolis digitale rejse

En Tivoli-tur er i høj grad analog: Vi er her sammen lige nu, mærker græsset under fødderne, hører musikken, ser Pjerrot, griner sammen. Alt det kan vi bedre koncentrere os om, når vi lader teknologien hjælpe os med det praktiske. Og så giver Virtual Reality og lignende mulighed for nogle helt ekstraordinære oplevelser.

Det har længe været efterspurgt blandt Tivolis gæster, at årskortet skulle gælde fra købsdagen, så man rent faktisk har sit kort i et år uanset, hvornår man køber det. Samtidig har det fra Tivolis side været et ønske at tilgodese de mest loyale kunder med flere fordele. Begge dele er blevet muligt på grund af den digitale udvikling, Tivoli er i gang med.

Tivoli kom et langt stykke videre i sin digitale rejse i efteråret 2018, da det nye abonnementskort, Tivolikortet, blev lanceret sammen med fordelsprogrammet Tivoli Lux. Tivolikortet gælder fra købsmåneden plus 11 måneder, og følger ikke længere kalenderåret. Tilmelder man sig abonnementsordningen, skal man ikke bekymre sig om at forny kortet. Vælger man denne løsning, får man desuden adgang til fordelene i Tivoli Lux.

Digitale løsninger gør det muligt at servicere Tivolis gæster bedre både før, under og efter besøget. Tivolis app udvides løbende, ja, faktisk er det nye Tivolikort rent digitalt og findes kun i Tivolis app. I appen kan man også have familiens øvrige kort, man kan se og hente sine Lux-fordele, downloade forlystelsesfotos og købe Turpas. Med Tivolis app på sin smartphone skal man ikke bruge tid på at jagte informationer forskellige steder, man kan koncentrere sig om at nyde og opleve. Her kommer vi ikke udenom, at den digitale verden også giver mulighed for store oplevelser med Virtual Reality, Augmented Reality og forskellige former for spil, som er områder, Tivoli også er aktiv på.


 

Medarbejdere

Mere end 3.700 mennesker har Tivoli som arbejdsplads i løbet af et enkelt år. Heraf har ca. 2.000 kontrakt med Tivoli A/S, mens resten har kontrakt med restauranter og andre lejere og forpagtere.

De 2.000 Tivoli-medarbejdere er en blandet skare af unge og mere modne, heltids- og deltidsansatte, kvinder og mænd med forskellig etnisk baggrund, trosretninger, seksuel orientering og uddannelse.

Som arbejdsplads er Tivoli præget af en høj grad af professionalisme, hvor specialister varetager hver enkelt jobfunktion. Der er for eksempel arkitekter, ingeniører, cand. merc’er, universitetsuddannede og mange håndværksuddannede samt medarbejdere fra de kunstneriske uddannelser.

Men Tivoli er også arbejdsplads for ufaglærte medarbejdere, der bliver specialister i lige netop deres job, fordi de går op i det og bliver længe på posten. En del medarbejdere uddannes derfor gennem jobbet til at blive teamledere og afdelingsledere, og det formelle uddannelsesniveau mister sin betydning på grund af den praktiske erfaring.

Tivoli lægger vægt på at fastholde og udvikle sine medarbejdere. Det samme gælder i forhold til at bidrage til unge menneskers uddannelse. Tivoli er praktiksted for et stort antal elever og lærlinge inden for en lang række fag, og ansætter også gerne særligt udsatte medarbejdere, der af forskellige årsager ikke kan varetage et job på fuld tid.

I en undersøgelse fra Rådgivningsvirksomheden Universum ligger Tivoli som nummer 19 på listen over Danmarks mest populære arbejdsgivere. Undersøgelse er baseret på danskere med i gennemsnit otte års erhvervserfaring - heraf 2.072 med en ' business uddannelsesbaggrund'. Det er første gang, Tivoli er med på listen.

Et eksempel på den loyalitet, Tivolis medarbejdere ofte har over for arbejdspladsen er Jack Elsberg, der i 2018 gik på pension efter 40 års ansættelse i Tivoli, hvor han blandt andet har været leder af Maskinværkstedet. Elsbergs lange tjeneste i Tivoli udløste Dronningens Fortjenstmedalje.

Tivoli er altså en attraktiv arbejdsplads, der får mange ansøgninger til ledige stillinger. De flaskehalsområder, som andre virksomheder slås med, er ikke kritiske for Tivoli.

Ovennævnte er forudsætningen for at Tivoli dagligt leverer en kvalitet, der måler sig med de bedste i verden. Medarbejderne er fundamentet, der bærer Tivoli-oplevelsen.

Medarbejdertrivsel

Gennemsnitlig procent af samtlige medarbejdere, som har svaret ’næsten altid sandt’ eller ’ofte sandt’ på udsagnet ’Alt i alt mener jeg, Tivoli er et godt sted at arbejde’ i trivselsmålingen 2018.

2013

94%

2014

94%

2015

92%

2016

84 %

2017

90 %

2018

90%

Sygefravær

2013

3,1 % Tivoli

3,3 % Dansk Arbejdsgiverforening

2014

2,8 % Tivoli

3,1 % Dansk Arbejdsgiverforening

2015

3,1 % Tivoli

2,9 % Dansk Arbejdsgiverforening

2016

3,1 % Tivoli

3,1 % Dansk Arbejdsgiverforening

2017

2,6 % Tivoli

3,1 % Dansk Arbejdsgiverforening

2018

2,8 % Tivoli

3,1 % Dansk Arbejdsgiverforening

Gæster

Tivolis gæster er fortsat meget tilfredse med deres oplevelse i Haven og vil gerne anbefale Tivoli til venner og familie. Det er især stemningen, der tiltrækker gæsterne, når de skal angive en grund i det spørgeskema, Tivoli udsender til analysens deltagere. I 2018 var de største besøgsgrupper børnefamilier med børn under 12 år samt gæster med kulturelle interesser. En kulturel interesse er for eksempel Fredagsrock, som er en vigtig besøgsårsag blandt kortholdere.

At spise i Tivoli er også blandt de fremhævede grunde til at besøge Tivoli. Her angiver analyserne, at Tivoli Food Hall har forbedret udbuddet af spisesteder, så andelen af gæster, der finder Tivolis spisetilbud relevante er steget fra 2017 til 2018. Det er især yngre gæster under 40 år, der kender og bruger Tivoli Food Hall.

Fordelingen mellem turisters og lokales Tivoli-besøg er ikke væsentligt ændret. På grund af sommersæsonens høje gæstetal snyder tallene en smule: Mens procentandelen af turister er faldet lidt, er det faktiske antal steget. 

Der er ændret i frekvensen af analyserne sådan, at sommersæsonen altid indgår, mens Vinter, Halloween og Jul i Tivoli indgår på skift. De følgende grafikker baserer sig derfor både på tal fra 2018 og 2017.

 


Andel af gæster der

SANDSYNLIGVIS el. HELT SIKKERT


vil anbefale Tivoli

VINTER I TIVOLI 2018
SOMMER I TIVOLI 2018
HALLOWEEN I TIVOLI 2017
JUL I TIVOLI 2017

Nationalitet

  • 1
    Danmark
    65%
  • 2
    Øvrige verden
    16%
  • 3
    Sverige
    6%
  • 4
    US
    4%
  • 5
    UK
    4%
  • 6
    Norge
    3%
  • 7
    Tyskland
    2%

GÆSTESEGMENTER

VINTER I TIVOLI 2018
SOMMER I TIVOLI 2018
HALLOWEEN I TIVOLI 2017
JUL I TIVOLI 2017

Aldersfordeling

Vinter i Tivoli 2018
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover
Sommer i Tivoli 2018
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover
Halloween i Tivoli 2017
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover
Jul i Tivoli 2017
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover

Tivoli 175 år

Hele verden mødes i Tivoli var overskriften for 175-års jubilæet, der blev skudt i gang i februar med en ny Tivoli-sæson, Vinter i Tivoli.

Vinter i Tivoli i februar måned har lyset som tema, og er scenograferet som et frostunivers med masser af sne og iskrystaller. Tivoli har deltaget aktivt i etableringen af Copenhagen Light Festival, og Vinter i Tivoli har flere originale lysværker, blandt andet to illuminationsshows på Tivoli Søen, Vølvens Spådom og Tango Jalousie.

Skøjtebanen foran Nimb understreger istemaet sammen med en 15 meter høj iglo med legeaktiviteter for børn. Der var også hobbyværksteder i H. C. Andersen Slottet og Orangeriet. Desuden kunne man i 2018 prøve Rutschebanen og andre udvalgte forlystelser. De restauranter, der lå inden for det åbne område, holdt åbent og havde ovenikøbet særligt gode tilbud i uge 6, hvor der var Tivoli Dining Week.

Tivolis gæster havde gerne set større dele af Haven åben, og meget hurtigt blev Orienten klargjort og åbnet med forlystelser som Det gyldne Tårn og Dyrekarrusellen.

Tik Tak

Den populære forlystelse Snurretoppen blev erstattet med Tik Tak, der var planlagt åbnet i april. Sådan skulle det ikke være. Forskellige tekniske vanskeligheder udskød åbningen til august, men da først Tik Tak kunne åbne, fik den stor ros for sit indbydende design. Blandt andet fik forlystelsen en designpris af et tysk branchemagasin for forlystelsesbranchen.

Tik Tak er en tidsmaskine, hvor man sendes rundt og rundt – også på hovedet – mellem billeder fra Tivolis historie. Forlystelsesdesignet er lavet af Tivolis egne designere så det passer ind i det opdagelsestema, der findes i hele Det muntre Hjørne.

Jubilæumshaven

Tivolis sommersæson begyndte historisk tidligt den 23. marts. På det tidspunkt havde vinteren lavet et comeback og sendt frost og sne ind over landet på et tidspunkt, hvor foråret burde være godt i gang. Det gav bl.a. udfordringer for gartnerne, der anlagde jubilæumshaven mellem Påfuglen og Mazzoli’s. I Jubilæumshaven er der nu nye, overdækkede siddepladser, en nordisk birkeskov og ny beplantning.

Top 5 forlystelser

  • Rutschebanen

  • Odinexpressen

  • Den Flyvende Kuffert

  • Dæmonen

  • Radiobilerne

For børn og voksne

Med en helt speciel hilsen fra Disney fik Tivolis jubilæumsparade premiere i maj. Det var den største parade, Tivoli nogensinde har produceret med fem store vogne, der havde temaerne mad, musik, dans, forlystelser og have. Den sidste vogn var designet af Walt Disney World Resort i Orlando, over temaet ’its a small small world’. På vognen stod en figur af Walt Disney og Mickey Mouse, der på den måde beseglede det gode forhold mellem de to virksomheder. Det kom der en del positiv omtale ud af, ikke mindst fordi man kunne fortælle om Walt Disney der selv besøgte Haven mange gange og blev meget inspireret af besøgene, mens Disneyland i Californien var under opbygning.

På trods af titlen "Mor og Far sidder i Grøften" var Tivolis jubilæumsshow i Glassalen ikke tiltænkt børn, men derimod grinelystne voksne. Peter Frödin, Anders W. Berthelsen, Mia Lyhne og Kirsten Lehfeldt leverede et sketchshow med sære karakterer i mystiske scenarier, de havde digtet om Tivolis historie.

På Tivolis egentlige fødselsdag den 15. august var der premiere på New York City Ballets gæstespil i Koncertsalen, det første i 10 år. Det var et glædeligt gensyn med at af verdens bedste balletkompagnier, der viste såvel klassiske som moderne værker.

På fødselsdagen vendte fyrværkeriet også tilbage til Tivoli. Sommerens langvarige tørke havde ellers forhindret afskydning af Tivolis ugentlige fyrværkerier og gjort, at årets sankthansbål blev en elektronisk lysinstallation. Midt i august kom der endelig lidt regn, og Tivolis store jubilæumsfyrværkeri kunne afvikles som planlagt til glæde for Havens gæster. Fyrværkerifestivalen under Jul i Tivoli kunne afvikles planmæssigt i jubilæets tegn som en hyldest til Tivoli-ikoner som Pjerrot, Harlekin, Columbine og Georg Carstensen.

Jubilæet blev også markeret med en særlig øl fra Royal Unibrew, Cuvee Carstensen. Øllen er skabt af brygmester Anders Kissmeyer, der blandt andet har brugt yuzufrugt for at give friskhed i smagen og matche øllens champagnelignende karakter. Vinmanden Peter Vinding-Diers blendede en rødvin og en hvidvin for H.J. Hansen Vine, Tivoli Et-Syv-Fem. Rødvinen er fyldig og frugtig med toner af brombær, blommer, kirsebær og let krydrede noter samt en fin afbalanceret syre og bløde tanniner. Hvidvinen er et blend af Sauvignon Blanc /Viognier/Chardonnay. Billedkunstneren Tal R stod bag etikettens illustration.

Nimb

Nimb Hotel gik fra 17 til 38 værelser i slutningen af 2017. I 2018 blev udvidelsen af hotellet fuldført med åbningen af Nimb Roof og Nimb Wellness.

Nimb Roof er hotellets tagterrasse med swimmingpool, bar og loungeområde på toppen af Tivoli Hjørnet. Den unikke beliggenhed føjer endnu et særkende til Nimb Hotel, og tagterrassen viste virkelig sin værdi i den varme sommer.  Nimb arrangerede særlige events på taget med livemusik, grillaftener og drinks, hvilket blev taget godt imod.

I nederste etage af Tivoli Hjørnet findes Nimb Wellness. Her er indrettet fitness og et lokale med et særligt klima, der øger effekten af workouten. Desuden findes en hammam og behandlerrum, hvor der tilbydes ansigtsbehandlinger, wellnessmassage, yogamassage, akupunktur med mere. Nimb Wellness er for hotellets gæster, men det er muligt at melde sig ind i Nimb Club og dermed få adgang til faciliteterne.

Tivoli Hjørnet har fået hele tre udmærkelser.
1. American Architecture Awards fra The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture og The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies.
2. International Architecture Award fra samme organisationer.
3. Award of Merit fra arkitektsammenslutningen AIA New York State.

’Nimb – det lille hotel med store drømme’ var titlen på en dokumentarserie i fire afsnit, hvor hele Danmark kunne følge med i, hvad der skal til for at drive et hotel i luksusklassen.

I sommeren 2018 overtog Nimb Event selskabslokalerne på Axelborg og fik derfor muligheden for at imødekomme den øgede efterspørgsel på arrangementer.

Nimbs øvrige restauranter har også været velbesøgte i 2018, og grøntsagsrestauranten Gemyse høster fortsat stor anerkendelse for sit innovative syn på det grønne køkken. Med Mette Dahlgaard i spidsen tiltrækker Gemyse gæster fra nær og fjern, og restauranten roses for at være både elegant og afslappet med plads til såvel gæster til den store middag som til snobrød og varm chokolade ved bålfadene i Haven.

KULTURÅRET

I jubilæumsåret har der været ekstra fokus på forestillinger i Salene og på unikke events for hele familien i weekenderne.

Salene

Tivolis teatersale, Glassalen og Koncertsalen er nu stort set i helårsdrift. Allerede i januar havde musicalen "Chess" premiere i Koncertsalen. Forestillingen var produceret af Mikkel Rønnow og blev en stor succes, ikke mindst på grund af Xenia Lach-Nielsen, som den kvinde, der forelsker sig i den russiske stormester i skak, spillet af Stig Rossen. Anmelderne roste både hendes stemme og hendes dramatiske præstation og fremhævede ikke mindst hittet "I know him so well".

Tivoli og Thomas Langkjær Entertainment samt Live Nation producerede "Midt om Natten", en musical baseret på filmen med musik af Kim Larsen. Den unge debutant Gustav Wolter fik skudt sin karriere eftertrykkeligt i gang i rollen som Benny, den rolle Kim Larsen selv spillede i filmen.

Live Nation og Thomas Langkjær Entertainment viste "Kærlighed ved første hik – the musical" i Koncertsalen i oktober og skabte dermed et nostalgisk gensyn for mange, der var unge i 1990erne og fans af filmene om Anja og Viktor.

I Glassalen rykkede "Rytteriet" ind i foråret med en forestilling, der satte kendte og nye karakterer ind i Tivolis ramme med en stor karrusel midt på scenen. Martin Buch og Rasmus Botoft havde følgeskab af Bodil Jørgensen og Bjørn Fjæstad med band.

Under Jul i Tivoli var der gensyn med balletten "Nøddeknækkeren" i Koncertsalen hvor et rekordstort antal gæster havde sikret sig billet. Forestillingen var fornyet på flere punkter, blandt andet ved at give H.C. Andersen lidt mere plads i en lille kærlighedshistorie.

Forestillingens børneroller blev igen danset af elever fra Tivoli Balletskole, der nu har 370 elever og en lang venteliste til de 37 hold.

I Glassalen spillede "Crazy Christmas Cabaret", der ellers havde annonceret, at 2017 var afskedsforestillingen. Det protesterede det loyale publikum over, og de skøre briter i London Toast Theatre vendte tilbage til scenen, der også har haft besøg af Eventyrteatret flere gange.

Ovenstående aktiviteter resulterede i at næsten 400.000 gæster valgte at besøge Salene i Tivoli.

Forestillinger i Tivoli 2018

Antal forestillinger

346

Antal produktioner

15

Fri fornøjelser

Weekend efter weekend præsenterer Tivoli temaevents, der skaber liv i Haven og glæder hele familien. De traditionsrige, tilbagevendende temaer som Grønland i Tivoli, Musikskoledage og Hundens Dag suppleres med nye temaer som chili- og tomatsmagning eller Rasmus Klump-festival. Rasmus Klump fejrede i øvrigt også Tivolis jubilæum med en ny forestilling, hvor han rejser ud på de syv have og oplever hele verden.

Tivoli fik også mulighed for at vise adskillige kampe fra VM i fodbold på storskærm på Plænen, hvor der var liv og glade dage med ægte stadionstemning.

Tivoli Balletteater havde den sorg at miste sin dramaturg gennem mange år, Henrik Lyding, der døde pludseligt i juli. Takket være ham er de gamle, casortiske pantomimer stadig til at opføre og more sig over, hvilket også skete sommeren igennem på Pantomimeteatret. Sæsonen bød også på påskeforestillingen Den grimme kylling, hvor elever fra Tivoli Balletskole medvirkede. Desuden var der gensyn med de populære balletter Den standhaftige Tinsoldat og Butterfly Lovers samt en koncentreret udgave af Bournonvilles Sylfiden.

Fredagsrock

Årets 24 Fredagsrockkoncerter præsenterede i alt 35 navne. Tivoli fik forhandlet en aftale på plads, hvor lydniveauet kunne hæves ved de fleste koncerter mod, at Tivoli reducerede lydafgivelsen fra Haven på anden vis. Aftalen med Københavns Kommune var, at Tivoli ikke længere holdt fyrværkerishow om onsdagen og desuden lukkede alle forlystelser ved koncertstart fredag kl. 22. Tivolis koncertgæster var tilfredse med det højere lydniveau. Samtidig kan det konstateres, at antallet af henvendelser fra Tivolis naboer om støj er faldet fra 20 i 2017 til 8 i 2018. I august var der test af løsninger foreslået i EU-projektet MONICA, som arbejder med at forbedre lyd og sikkerhed ved udendørskoncerter gennem brug af teknologi. Resultaterne er endnu ikke offentliggjort.

Årets store, internationale koncerter var med norske a-ha og amerikanske Hollywood Vampires, hvis hovedkræfter er de levende legender Alice Cooper, Joe Perry og Johnny Depp. Blandt de store danske navne, der også har markeret sig kan nævnes Scarlet Pleasure, Christopher og Rasmus Seebach.

I juli måned optrådte Kim Larsen ved en af sine sidste koncerter, og Larsen lukkede Tivoli forstået på den måde, at der på et tidspunkt var så mange gæster i Haven, at der ikke blev lukket flere ind.

I øvrigt er Fredagsrocks barer overgået fuldstændig til økologisk øl fra Royal Unibrew ligesom alle Tivolis egne udskænkningssteder er det.

Top 5 besøgte fredagsrock

  • Kim Larsen

  • A-Ha

  • Kesi / Hugo Helmig

  • Scarlett Pleasure

  • Rasmus Seebach

Sommer-klassisk

Tivoli Copenhagen Phil er fortsat omdrejningspunktet for den klassiske musik i Tivoli med sin egen, faste koncertserie samt som rygrad i en række enkeltstående events som f.eks. familiekoncerten Nattens Tivoli. Orkestret medvirkede i 2018 også i Nøddeknækkeren og i gæstespillet fra New York City Ballet. SommerKlassisks i alt 64 koncerter strakte sig som altid fra en række con amore-koncerter med gratis adgang for gæster med Tivolikort til fyrtårnskoncerter med store verdensnavne som West-Eastern Divan Orchestra med dirigenten Daniel Barenboim, András Schiff og Russian National Orchestra, nye lovende navne som pianisten Daniil Trifonov, tenoren Bror Magnus Tødenes og violinistkometen Ray Chen samt suveræne danske navne som Michala Petri, Andreas Brantelid og Katrine Gislinge.

Den 24. juni blev Dronning Ingrids Hæderslegat uddelt til den norske operasanger Lise Davidsen og balletdanser ved Den Kongelige Ballet Astrid Grarup Elbo.

Top 5 Sommerklassisk

De mest besøgte koncerter

  • West-Eastern Divan Orchestra & Barenboim

  • Trifonov & Chopin

  • Festkoncert for Michala Petri

  • Hyldest til Leonard Bernstein

  • Schiff & Bach

Den gode gæsteoplevelse

Tivolis servicefilosofi er baseret på Customer Experience Management (CEM), hvor gæstens komplette oplevelse af besøget tæller.

Når Tivoli arbejder så fokuseret med digitalisering i disse år, er det blandt andet fordi, gæsteoplevelsen begynder derhjemme, før Tivoli-besøget er en realitet. Er det let at finde de informationer, man har brug for i sin beslutningsproces? Er det nemt at købe billetter? Får gæsten hjælp til at finde vej? Dette og meget andet er en forudsætning for, at gæsten føler sig godt behandlet.

Under besøget vægter udbuddet og kvaliteten af ydelserne lige så meget som den personlige service, gæsten møder. Og når man er kommet hjem, fortsætter oplevelsen: Hvor er mine forlystelsesfotos? Hvor kan jeg få hjælp, hvis vi har glemt noget? Hvor kan jeg stille spørgsmål eller aflevere en kommentar til besøget?

Hele denne værdikæde trykprøves løbende i Tivolis afdeling CEM, Customer Experience Management, hvor også Tivoliakademiet hører hjemme. Tivoliakademiet tilbyder kurser i den gode gæsteoplevelse og har i årets løb blandt andet undervist Folketingets betjente, SEATs bilforhandlere og medarbejdere fra HKs callcenter.

Fordelen for kursisterne er, at de på Tivoliakademiet ikke kun får teoretisk undervisning i CEM, men kommer ud i Tivoli, hvor de kan afprøve metoderne.

Planer for Tivolis fremtid

2019 byder på en række forlystelsesnyheder, blandt andet erstattes Odinexpressen af Mælkevejen og der kommer en ny Karavanen i området Orienten, hvor også Fatamorgana bliver opgraderet med ny, vildere funktionalitet. Forlystelsesnyhederne og byggeriet af Tivoli Huset vil i nogen grad påvirke Havens drift.

I Tivolis Koncertsal bliver der urpremiere på balletten "Snedronningen" i forbindelse med Jul i Tivoli. Forestillingen er baseret på H. C. Andersens fortælling og skabes af samme hold, som også stod bag Askepot på Pantomimeteatret: koreografen Yuri Possokhov, komponisten Oh Land og scenografen Dronning Margrethe.

I Tivolis nære fremtid venter en sommersæson, hvor Tivoli-Gardens 175-års jubilæum markeres ved flere arrangementer, blandt andet en festlig fødselsdagskoncert i august. I august begynder også de første elever i Tivoli Musikskole. På sammen måde som Tivoli Balletskole nyder godt af det professionelle miljø omkring Tivoli Balletteater, vil Tivoli Musikskole være under Tivoli-Gardens vinge.

Begge skoler flytter ind i Tivoli Huset i Tietgensgade, når dette står færdigt. Indtil da øves der i de eksisterende lokaler i Tivoli.

Vaffelbageriet, der oprindeligt er fra 1908, bliver nænsomt renoveret fra kælder til kvist, og står klar til sommersæsonens åbning i april 2019.

 

Med etableringen af afdelingen Retail & Licensing kommer der øget brandaktivitet. Rasmus Klump-brandet skal videreudvikles i og uden for Tivoli, og nye samarbejdsaftaler om brug af Tivoli-brandet opsøges.

Tivolis generelle konkurrencesituation er kompleks og udfordres konstant. E-games og streaming, nye spillesteder og scener, flere festivaler og nye møde- og konferencefaciliteter kæmper om forbrugernes opmærksomhed, tid og penge. På forlystelsesområdet er mange villige til at rejse længere for at besøge de store forlystelsesparker. Som virksomhed kan Tivoli ikke forvente del i den opmærksomhed uden at udvikle sig og forny fortællingen om forlystelseshaven. Det kræver samarbejde, både med politikere, forvaltninger og byens borgere. Den dialog er vigtig at have løbende.

Det er en del af Tivolis DNA at være under udvikling, og som Tivolis grundlægger sagde, så bliver Tivoli aldrig færdig. 

BÆREDYGTIG HAVE

Tivoli vedkender sig sin position i det danske samfund som ledende kulturinstitution og udbyder af underholdning og rekreative aktiviteter. Tivoli-brandet forpligter, og Tivoli ønsker på enhver måde at udvise en ansvarlig adfærd og bidrage til samfundet.

Det gælder både over for Tivolis gæster og Tivolis medarbejdere, i forhold til miljøet og til kulturarven. Tivolis CSR-politik er derfor tredelt og forholder sig til gæster, medarbejdere og omverden. 

Et af årets fine resultater skal findes inden for områderne gæster og omverden, hvor såvel brugen af økologiske varer som fokus på dyrevelfærd er blandt succeserne i CSR-arbejdet.

Tivoli F&B (Food & Beverage) går forrest i forlystelsesbranchen, når det gælder bæredygtig restaurantdrift. Økologi og dyrevelfærd prioriteres, og der er vedholdende fokus på at  være ressourcebevidst og derved undgå madspild.

Tivoli F&B driver 37 salgssteder i Tivoli som strækker sig fra mobile popcornboder til egentlige restauranter som wagamama og Mazzoli’s. Den, der har fulgt med i Tivolis CSR-rapporter gennem flere år, vil vide, at dyrevelfærdskød fra gris og okse er blevet mere og mere udbredt. Det samme gælder brugen af økologisk brød. Tivoli kan også fremvise seks økologiske spisemærker, fire bronzemærker, hvor mindst 30% af produkterne er økologiske, og to sølvmærker, hvor mindst 60% af produkterne er økologiske. Alle Tivolis salgssteder er i øvrigt gået over til økologisk  fadøl.

Der er nu udarbejdet en omfattende strategi for området. Her fastslås det, at Tivoli fortsat skal opsøge og samarbejde med de producenter, der kan udvikle og levere produkter, der lever op til Tivolis kvalitetskrav til smag og udseende, og samtidig vægter bæredygtigheden i produkterne. Ved at arbejde med mindre producenter opnår Tivoli også typisk, at transporten bliver kortere.

Kommunikation er en vigtig del af strategien. Hver eneste medarbejder har indflydelse på, om strategien lykkes. Dels skal medarbejderen kunne fortælle gæsterne om maden, de serverer, dels er det i sidste ende medarbejderne, der skal disponere rigtigt, for at undgå madspild. Til at hjælpe med dette er der etableret rapporteringssystemer, så det er muligt at følge op på, hvor meget tilberedt mad der kasseres ved lukketid på hvert salgssted.

Økologi og dyrevelfærd breder sig også på Nimbs restauranter. Gemyse har økologisk spisemærke, Nimbs bageri er 100% økologisk og alle mejeriprodukter på Nimbs restauranter er økologiske. Alle kyllinger er frilandskyllinger. Både kylling og andet kød vælges på baggrund af kvaliteten, og der ligger et arbejde forude med at dokumentere dyrevelfærden, fordi leverandørerne ikke altid er tilsluttet de forskellige mærkningsordninger. Det samme gør sig gældende for grøntsager.

 
Hent Tivolis fuldstændige CSR-rapport