26. april 2022

Programmet for Tivolis markering af Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum

Tivoli afslører nu programmet for den første af de større officielle fejringer af Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum. Programmet byder bl.a. på fælles kagespisning, plantning af træ og en nykomponeret march til Dronningen fremført af Tivoli-Garden. Der vises også en udstilling med udvalgte kostumer og skitser, som Dronningen har skabt gennem de sidste 20 år til forestillinger i Tivoli. Der inviteres desuden på international balletgalla i Koncertsalen, der også transmitteres live på storskærm på Plænen, og et festfyrværkeri sætter punktum for heldagsfejringen. Det sker alt sammen lørdag den 21. maj. Balletgallaen i Koncertsalen gentages dagen derpå, dog uden kongelig deltagelse.

Når H.M. Dronningen ankommer til Tivoli via Hovedindgangen, bliver det til tonerne fra Tivoli-Gardens nykomponerede march til Dronningen. Dronningen bliver bl.a. budt velkommen af Pjerrot, Harlekin og Columbine samt balletbørn iklædt Dronningens kostumer. Gæsterne får så længe lager haves udleveret flag og balloner i forbindelse med velkomsten.  

Dronningens kostumerier i Tivoli
Efter modtagelsen i Hovedindgangen, går turen gennem forlystelseshaven. Et af de mange stop bliver ved Pantomimeteatret, hvor Dronningen som scenograf har brugt hundredvis af timer. Her vil Majestæten besigtige en udstilling med kostumer, skitser og scenografier, Dronningen har udført gennem mere end 20 år i sit kunstneriske virke i Tivoli. Gæsterne vil bl.a. kunne opleve kostumer fra Den standhaftige Tinsoldat
, Snedronningen, Fyrtøjet mm. De udstillede genstande vil være placeret i små udstillingshuse, som gæsterne kan gå rundt om. Udstillingen Dronningens kostumerier i Tivoli vil foreløbig kunne ses frem til den 5. juni 2022. Efter besøget ved udstillingen vil der blive opført en særlig forestilling på 10 minutter på Pantomimeteatret med dansende børn iklædt kostumer, som Dronningen gennem tiden har designet.

Besøg hos Tivoli-Gardens skrædder
Efter endt forestilling på Pantomimeteatret fortsætter H.M. Dronningen dagen med et besøg i Tivoli-Gardens skræddersal i H.C. Andersen Slottet. Hos Tivoli-Garden møder Hendes Majestæt nogle af Tivoli-Gardens musikere, lederen Jan Ulrik Hansen samt Tivoli-Gardens skrædder. Skrædderen Charlotte Schwerdtfeger fortæller om sit håndværk og historien bag de særegne uniformer, der siden 2015 også har været benyttet af pigegarderne.

 

Plantning af jubilæumstræ
Som en særlig historisk markering af dagen og jubilæumsåret vil Dronningen plante et due-træ (Davidia
Involucrata) med hvide blomster, som med tiden vil vokse sig stort. Efter endt plantning vil Tivoli-Gardens Tamburkorps afslutte med en fanfare. Planen er herefter, at Hendes Majestæt går forbi Plænen og ser på den store fejringskage, før den bliver uddelt til gæsterne.

 

H.M. Dronningen vender tilbage igen om aftenen til den store fejring af 50-års Regeringsjubilæet i Koncertsalen med dansere fra bl.a. Hamburg Ballett, Royal Ballet i London, Paris Opera, New York City Ballet og Den Kongelige Ballet. Her vil forestillingen bestå af værker af den amerikanske koreograf John Neumeier fra Hamburg Ballett, som har haft en særlig kunstnerisk og personlig betydning for H.M. Dronningen. Store dele af den kongelige familie og indbudte gæster deltager i selskab med publikum, som har sikret sig billet til gallaaftenen. Balletgallaen kan også opleves live på storskærm på Plænen. Festdagen afsluttes med fyrværkeri klokken 23:45. Balletgallaen opføres igen søndag den 22.5.2022 en sidste gang, dog uden kongelig deltagelse.

Tivolis direktør Susanne Mørch Koch siger;
”Vi glæder os til at fejre Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum over en weekend i maj. Det er vores håb, at mange af vores gæster også vil få en stor oplevelse med de festligheder, som vi har planlagt, bl.a. den store jubilæumskage og Tivoli-Gardens nye march til Dronningen. Dronningen har gennem 20 år, som en del af holdet ved balletten i Tivoli, bidraget til den kunstneriske udvikling af balletforestillingerne på Pantomimeteatret og i Tivolis Koncertsal. Gennem alle årene har Dronningen beriget os ikke kun med hendes dybdegående kendskab til ballet og scenografiens mange elementer og virkemidler, men også med sit særlige blik for detaljen uden at glemme hensynet til helheden. Det er derfor en udsøgt fornøjelse og helt naturligt for os at fejre Dronningen med en international balletgalla, der spiller over to dage i Tivolis Koncertsal. Vi ser med glæde frem til at give Dronningen denne gave i anledning af Regeringsjubilæet som en tak for hendes kunstneriske indsats i Tivoli.”

Kulturdirektør i Tivoli Frederik Wiedemann siger:
“Hendes Majestæt Dronningen har spillet en stor rolle for balletten i Tivoli i mere end 20 år, så vi er glade for at kunne fejre Regeringsjubilæet med ballet fra de bedste kompagnier i verden. Efter to år med nedlukninger og restriktioner ser vi særligt frem til at præsentere et flot internationalt balletprogram for gæsterne i Koncertsalen og foran storskærmen på Plænen."

Tilmelding: Medier der ønsker at deltage i Regeringsjubilæet på dagen skal tilmelde sig senest 17. maj til pressechef Torben Plank tpl@tivoli.dk  22 23 74 40 

Med venlig hilsen

Torben Plank

Head of Press, Communications & Press
Pressechef, Kommunikation & Presse
 
T  +45 22237440
tpl@tivoli.dk 
 
Vesterbrogade 3, 1630 København V
www.tivoli.dk  

 

  • Program for lørdag 21. maj 2022
    11:00: Tivoli åbner portene. Gæster, der vil hylde Hendes Majestæt, opfordres til at komme tidligt
    11:45: Der uddeles balloner og flag til de fremmødte gæster, så længe lager haves

    H.M. Dronningens program for fejringen i Tivoli
  • 12:00: Ankomst til Tivoli via Hovedindgangen.
  • 12:00: Tivoli-Garden stiller op til parade med urpremiere på den nykomponerede Dronningemarch af David M.A.P. Palmquist.
  • Besigtigelse af udstillingen Dronningens kostumerier i Tivoli med udvalgte kostumer, skitser og scenografier, som H.M. Dronningen har skabt gennem 20 år
  • Forestilling på Pantomimeteatret med brudstykker fra tidligere forestillinger, som H.M. Dronningen har været tilknyttet
  • Besøg i Tivoli-Gardens skræddersal
  • 13:30: I Parterrehaven ved Tivoli-Søen plantes et Duetræ til varigt minde om Regeringsjubilæet
    14:00:I anledningen af Regeringsjubilæet er der stor fejringskage på Plænen

Dagen fortsætter for Tivolis gæster
14.00-16.00 Fejringskage på Plænen – kage til over 1.000 gæster
14.00: Jesper Vollmer, tidligere kok for Kongehuset kreerer kongelige retter i Live-køkkenet i Tivoli
18:30: Den kongelige familie ankommer til Koncertsalen for at overvære balletgalla
19:00: Balletgalla-forestilling i Koncertsalen som transmitteres live på Plænen
23:45: Fyrværkeri under overværelse af den kongelige familie

 

 

 

Balletgallaen til ære for Dronningen i to dele

Festforestillingen i Koncertsalen den 21. maj vil blive introduceret af Hamburg Balletts internationalt kendte leder, koreografen og instruktøren John Neumeier. Balletgallaen er i to dele, hvor der præsenteres uddrag af balletter med dansere fra verdens førende balletkompagnier. Balletgallaen gentages den 22.5.2022, dog uden kongelig deltagelse.

Den første del består af værker danset af Hamburg Ballett, Bundesjugendballett, Royal Ballet London, Den Kgl. Ballet og Tivoli Balletteater, som Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen har særlig udvalgt, da Dronningen har et personligt forhold til disse. I anden del kan man opleve nyere indslag fra Kammerballetten samt klassiske og neoklassiske balletperler fra bl.a. Paris Opera Ballet og New York City Ballet. Trio Vitruvi under ledelse af Alexander McKenzie og Tivoli Cph. Phil vil spille undervejs i aftenens program. 

Kort om de medvirkende balletkompagnier:

Royal Ballet: er Storbritanniens førende balletkompagni. Balletten er en del af Royal Opera House, der har hjemsted i Covent Garden i London. The Royal Ballet blev grundlagt i 1931 af Ninette de Valois. Royal Ballet er et af verdens førende balletkompagnier.

New York City Ballet: blev skabt i 1948 med George Balanchine som kunstnerisk leder og chef. Er i dag blandt de ledende klassiske balletkompagnier i USA.

Paris Nationalopera: Opera Garnier eller Pariseroperaen fra 1669 er den vigtigste operainstitution i Paris. Stiftet af Ludvig 14. og berømmet for deres koreografier.

Det Kongelige Teater: fra 1748 er blandt verdens mest anerkendte balletkompagnier. Kompagniet har med sin Bournonville-tradition og fornyelser formået at præsentere verdensklasse balletter og dansere.

Hamburg Ballett: har siden 1973 været instrueret af den amerikanske danser og koreograf John Neumeier. I dag er de blandt de førende scener indenfor ballet

Tivoli Balletteater: har til huse på Pantomimeteatret i Tivoli. De optræder for det meste til udendørs forestillinger samt leverer dansere til balletforestillinger som Nøddeknækkeren, Snedronningen i Koncertsalen samt til internationale balletkompagnier. Ledes af Peter Bo Bendixen.

Kammerballetten er et Reumert-vindende dansekompagni under Den Kgl. Ballet, bestående af Trio Vitruvi og dansere fra Den Kgl. Ballet, ledet af Alexander McKenzie.

Spilleperiode: lørdag d. 21. maj kl. 19.00 og søndag d. 22. maj kl. 14.30

Billetpriser til Balletgalla er fra 295 kr., som også giver adgang til Tivoli tidligere på dagen

Balletgallaen er støttet økonomisk af Augustinus Fondet, og den kan opleves sidste gang d. 22. maj