2. december 2020

2021 byder paa gensyn med Snedronningen i Tivoli

Balletforestillingen Snedronningen, med musik af Oh Land (Nanna Øland Fabricius), koreografi af Yuri Possokhov og scenograf og kostumedesigner H.M. Dronning Margrethe vender med stor kraft tilbage i 2021 i Tivoli. Repremieren på Snedronningen finder sted den 1. december i Koncertsalen næste år, og billetsalget starter i dag fra klokken 10 efter først til mølle-princippet.

Der var masser af anmelderroser og klapsalver, da balletforestillingen, Snedronningen i 2019 blev opført i Tivoli, hvor hele 33.000 gæster så med, mens Gerda og Kay kæmpede mod den onde Snedronning. Nu bliver der mulighed for et gensyn, og samtidig vil balletten bliver tilført en række nye scener, scenografier, kostumer og musik, og en række særlige familievenlige forestillinger. 

Dronning Margrethe, Oh Land og Yuri Possokhov er tilbage

Hovedkræfterne bag forestillingen, hvor 30 dansere, samt elever fra Tivoli Ballet Skole medvirker, er H.M. Dronningen, musikeren Oh Land (Nanna Øland Fabricius) og den prisbelønnede koreograf Yuri Possokhov. Alle tre stod også bag opsætningen af Askepot på Pantomimeteatret, der kunne opleves denne sommer i Tivoli. Det bliver derfor med sikker hånd, at 2021s største Tivoliballet bliver stablet på benene. 

Eventyr for alle sanser

”Se så! nu begynder vi.” Sådan starter eventyret om Snedronningen, som Danmarks nationalforfatter H.C. Andersen skrev tilbage i 1845. Snedronningen handler om børnene Gerda og Kay, der pga. af splinten fra et forhekset spejl må gå så grueligt meget igennem, før alt bliver godt. Den iskolde Snedronning får nys om splinten i Kays øje og får ham kidnappet. Hvad hun ikke har tænkt på er, at den unge modige Gerda beslutter sig for at befri sin ven og begiver sig ud på en eventyrlig og farefuld færd. På rejsen kommer hun forbi magiske haver og møder både prinser og røvere. Undervejs træffer hun nogle skæbnesvangre valg,
før hun når frem til sin ven Kay i Snedronningens palads.
 

International opmærksomhed

Første gang balletten havde præmiere var der et ønske om at skabe en nyfortolkning af det gribende H.C. Andersen eventyr, der omfavner de store følelser som kærlighed, mod, ondskab og uskyld. Ambitionerne var fra starten skyhøje, og kunstnerne udfordrede hele tiden sig selv og hinanden. Det blev til en balletfortælling om djævelskab, savn og venskab, der var skræddersyet til den store scene i Koncertsalen, hvor også ny teknologi kom i brug i form af storskærme. Publikum og anmeldere tog flot imod forestillingen i 2019, hvor et tv-hold fulgte tilblivelsen af balletten, der blev til dokumentaren med titlen Snedronningen – en ballet bliver til. Selve forestillingen med det kreative team i front blev omtalt på internationale tv-stationer som CNN, BBC og EuroNews, der har millioner af seere. Men først og fremmest blev det en publikumssucces og en hyldest til H.C. Andersen. 

Dronningen som scenograf og kostumedesigner

Efterhånden er Dronning Magrethe blevet en erfaren scenograf indenfor Tivolis balletverden. Det er nemlig 8. gang, at hendes Majestæt er med på til at bygge forestillinger op i Tivoli. Tidligere har hun bl.a. stået bag Fyrtøjet, Svinedrengen, Askepot og ikke mindst den mest kendte, Nøddeknækkeren, der havde mere end 100 kostumer og adskillige scenebilleder.

Musikeren Oh Land er med på holdet

Den populære sanger og musiker, Nanna Øland Fabricius, bedre kendt som Oh Land, er hjernen bag musikken til Snedronningen. Det er anden gang, at hun komponerer musik til en ballet, den første var Askepot, som også havde Dronningen som scenograf og kostumedesigner. Oh Land er altså kommet en lang og anderledes vej, siden hun for 10 år siden debuterede på den danske og internationale musikscene med albummet Fauna, der bl.a. indeholdt hits som Sun of a Gun og White Nights. På det seneste har hun med succes medvirket i TV2-programmet som dommer i X Factor, og med en fortid som balletdanser har hun det rette mix af kompetencer til at skabe den musikalske ramme omkring Snedronningen, hvor hun til denne udgave vil komponere en række ny musik til forestillingen.  

Oh Land (Nanna Øland Fabricius) siger:

”Det var så stort for mig, at få lov til at lave musik til en ballet og en fantastisk historie, som Dronningen skabte kostumerne og scenografien til. Det er meget specielt. Jeg husker tydeligt, da jeg var 10 år og dansede i dronningens kostumer til Et Folkesagn. Jeg har gjort mig rigtig mange tanker om den nuværende musik og sammen med holdet bag har vi fundet ud af, at vi vil tilføje nogle flere scener og det betyder også lidt mere musik fra min hånd. ” 

Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen siger;

“Arbejdet med Snedronningen i 2019 var en stor oplevelse for alle involverede på og bag scenen. En oplevelse som kun blev forstærket, da vi fra premieren og frem mærkede den begejstrede modtagelse af vores forestilling. Vi glæder os til at arbejde videre med Snedronningen og til at kunne dele nye tiltag og ideer med publikum fra repremieren den 1. december 2021.”

Tivolis kultur direktør, Frederik Wiedemann siger;

“Sidste år blev Snedronningen set af over 30.000 mennesker på tværs af generationer. Jeg håber, at nye tilskuere vil komme til næste år, men der bliver også spændende nyt i forestillingen for de mange, der så den første gang. Snedronningen er ligesom vores anden juleballet, Nøddeknækkeren, et smukt eksempel på Tivolis grundlæggers Georg Carstensens gamle ord, om at Tivoli er for alle”.

Her er video som kan bruges redaktionelt: https://youtu.be/x5IOyKffYGc (Kan downloades her: https://we.tl/t-d40vUN6VlM)

Med venlig hilsen

Torben Plank
Head of Press, Communications & Press
Pressechef, Kommunikation & Presse
 
T  +45 22237440
TPL@TIVOLI.DK 
 
Vesterbrogade 3, 1630 København V
www.tivoli.dk

Fakta om Snedronningen

Snedronningenbliver en poetisk og musikalsk familieforestilling efter H. C. Andersens eventyr. Det er en hjertevarm fortælling om venskab og mod. I den nye opsætning medvirker mere end 30 dansere foruden balletbørn og et orkester.

Om Yuri Possokhov

Uddannet balletdanser i 1982. Siden danset 10 år på Bolsjoj-teatret, hvor han hurtigt blev solodanser. Senere i karrieren blev han solodanser i Den Kgl. Ballet og derefter i San Francisco Ballet frem til 2006. Sideløbende med dansekarrieren studerede han koreografi og debuterede som koreograf i 1997. Han har siden skabt en lang række værker til førende kompagnier over hele verden, blandt andet San Francisco Ballet, Den Kgl. Ballet og Bolsjoj-balletten. I 2016 skabte han sammen med H.M. Dronningen og Oh Land balletforestillingen Askepot til Pantomimeteatret.

Om Oh Land

Oh Land (Nanna Øland Fabricius)er en dansk sangerinde og komponist, der bevæger sig inden for elektropop-genren. Hun blev tildelt Kronprinsparrets stjernedryspris i 2009 samt GAFFA-prisen som "Årets Danske Kvindelige Kunstner" i 2011. Hun gik på Det Kgl. Teaters Balletskole og senere på Den Kgl. Svenske Balletskole, men måtte opgive en karriere som klassisk danser på grund af en rygskade. Hun har pt. højt tempo på karrieren samt som dommer i X-Faktor. Som sangskriver har hun arbejdet med blandt andre Sia, John Legend og Pharrell. Hun står bag en lang række radiohits i eget navn bl.a.Sun of a Gun, White Nights, Wolf&I, Renaissance Gils,Head Up Highog mange flere.

H.C. Andersen

Hans Christian Andersen der om nogen er Danmarks nationaldigter blev født i Odense den 2. april 1805 som søn af en vaskekone og skomager. Det er en kendt sag, at unge Andersen fra barnsben var optaget af teater og havde store ambitioner. Han besluttede at søge lykken i København som 14-årig og havde i starten ikke ret meget held. Heldigvis var der andre som havde øje for det spirende talent. Han fik hjælp til at uddanne sig og snart begyndte skriverierne at tage over fra drømmene om et liv på de skrå brædder. H.C. Andersen har skrevet sig ind i verdenslitteraturen med eventyr somDen grimme ælling,FyrtøjetogPrinsessen på ærtenmm. Han elskede ballet og han besøgte også Tivoli, hvor han fik inspiration til eventyret til Nattergalen. Han døde i 1875 og det blev bl.a. markeret med stort fakkeloptog i København mm.

Overblik over Dronningens forestillinger i Tivoli

2001 Pantomimeteatret: Kærlighed i Skarnkassen (også opført 2002 og 2005)
2005 Pantomimeteatret: Tommelise (også opført 2006, 2008 og 2011)
2007 Pantomimeteatret: Fyrtøjet (også opført 2008 og 2012)
2009 Pantomimeteatret: Svinedrengen (også opført 2010 og 2015)
2012 Tivolis Koncertsal: Nøddeknækkeren (også opført 2014, 2016 og 2018)
2013 Pantomimeteatret: Den standhaftige Tinsoldat (også opført 2014)
2016 Pantomimeteatret: Askepot (også opført 2018 og 2020)
2019 Tivolis Koncertsal: Snedronningen (2021)

Tivoli Ballet Teater

 Tivoli Ballet Teater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret. I løbet af sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 270 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer og moderne danseforestillinger. Tivoli Ballet Teater er det eneste klassisk funderede balletkompagni herhjemme, ud over Den Kongelige Ballet. Kompagniet har stærke samarbejdspartnere og aktiviteter udenfor Haven. F.eks. står Tivoli Ballet Teater står også for gæsteoptræden af internationale balletkompagnier som Alvin Ailey American Dance Theater og New York Ballet samt juleballetterne Nøddeknækkeren, samt Snedronningen i Koncertsalen.Tivoli Ballet Teater ledes af Peter Bo Bendixen.

Titel:Snedronningen
Koreografi og iscenesættelse:Yuri Possokhov
Musik:Oh Land
Scenografi og kostumer:Dronning Margrethe II
Libretto:Camilla Hübbe

Premieredato:1. december 2021

Scene:Koncertsalen

Genre:Familieforestilling / Ballet

Aldersanbefaling:Fra 8 år
Pris:Fra 220 kr. inkl. gebyr og entre til Jul i Tivoli

Forestillingen er muliggjort med støtte fra Augustinus Fonden.

Læs mere på: www.tivoli.dk/snedronningen