Tivolis orkester

Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli et en forlystelseshave med eget symfoniorkester: Tivoli Copenhagen Phil! Orkestret tæller godt 70 fastansatte musikere.

Om sommeren spiller orkestret i Tivolis Koncertsal og på Plænen som del af SommerKlassisk - mens det om vinteren, som Copenhagen Phil, spiller i Konservatoriets Koncertsal på Rosenørns Allé samt på turneer i ind- og udland.

Historien
Musikken har helt fra grundlæggelse i 1843 været en vigtig del af Tivolis DNA, grundlæggeren Georg Carstensen ansatte hurtigt H.C. Lumbye til at lede musikken. Det var fra begyndelsen uhyre populært, og orkestret voksede da også snart fra 22 strygere til en regulært – om end lille - symfoniorkester på 33 musikere.

Repertoiret var det nyeste musik fra Wien – og Lumbyes egne kompositioner – men langsomt kom der også hele symfonier på programmet. Da Lumbye døde i 1874 kom nye dirigenter til og nye ambitioner. Orkestrets kvalitet steg fortsat, og man satte nye spændende komponister på plakaten, bl.a. både Rakhmaninov og Stravinskij, der spillede med orkestret i begyndelse af det nye århundrede.

I samme periode måtte man indse, at den daværende koncertsal var for lille til orkestrets koncerter, og man byggede en ny og større sal med plads til 1500 publikummer. Den blev imidlertid bombet af tyskerne i 1944 – og erstattet af den nuværende koncertsal i 1955.

I den periode spillede orkestret igen i Glassalen – og der blev samtdig arbejdet ihærdigt for at give orkestret helårs-status. I 1965 endte det med den model, der stadig er i dag: Et landsdelsorkester om vinteren, Copenhagen Phil, og Tivoli Copenhagen Phil om sommeren.
Tivoli Copenhagen Phil har indtil sæsonen 2016 heddet Tivolis Symfoniorkester, men valgte at skifte navn, for således at markere relationen til orkestrets vinter-identitet.

Phil_tern

Tivolis Koncertsal

Tivolis Koncertsal har rundt regnet plads til 1.800 gæster, og salen er hvert år rammen om en lang række koncerter, shows og arrangementer. En stor del af disse arrangementer er Tivolis egne, herunder SommerKlassisk. 

Historien om koncertsalen
Allerede fra sin grundlæggelse i 1843 havde Tivoli en koncertsal - den sal, som vi i dag kender som Glassalen. I 1902 kunne en ny og væsentlig større koncertsal slå dørene op. Denne koncertsal blev ødelagt under schalburgtagen i 1944 og blev i 1956 erstattet med den koncertsal, vi kender i dag, og som dengang var Nordeuropas største koncertsal med rundt regnet 1.800 siddepladser.

I 2005 blev Koncertsalen gennemgribende renoveret og fik en ny indgang fra Haven i form af en glasfoyer, Rotunden. Her blev der etableret en toetages bar, en café, et akvarium og en lang række andre moderne publikumsfaciliteter.
Akvariet, der er Nordeuropas længste tropiske saltvandsakvarium, byder på en kopi af et tropisk koralrev og ikke færre end 1.600 farvestrålende, tropiske fisk. Der er adgang til akvariet via indgangen i Rotunden.

På toppen af Koncertsalen skimter man Balanchine Lounge, der er et populært sted for afholdelse af receptioner, og hvor fra der er en fantastisk udsigt over hele Tivoli og Plænen.

Koncertsalen_tern