Midsommerkoncert – Sommer kom igen til landet

Københavnerne har en lang tradition for at fejre Sankthans i Tivolis Koncertsal med musik, der omkranser midsommerens stemningsfulde univers. I de seneste år har det været med Københavns Drengekor og gæster på scenen. Sådan bliver det også i 2018, hvor den verdenskendte danske cellist Andreas Brantelid supplerer drenge- og mandskorets smukke sang.

23. juni 2018

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Koncerten har i år fået sin titel fra én af verdens ældste og mest afholdte sommersange, Sommer kom igen til landet. Og med den byder cellisten Andreas Brantelid og Københavns Drengekor Midsommer og Sankt Hans velkommen – og dykker både hver for sig og sammen dybere ned i blomstertiden.

Sommer er tid til farverig naturlyrik, men også til fordybelse og stille refleksion. Kerubiske hymner, passioneret cellokunst, musik af Tjajkovskij, Rakhmaninov, Dvorák, Pablo Casals, Kodaly og Bach omkranses denne aften af et nordisk spektrum af lys og sommernat.

Andreas Brantelid begyndte at spille cello som fireårig, havde sin første solokoncert med Det Kongelige Kapel, da han bare var 14, så selv om han først lige har rundet de 30 år, er dansk-svenske Andreas Brantelid allerede lidt af en veteran. Han har fået en lang række priser – bl.a. Kronprinsparrets Kulturpris i 2009 og Carl Nielsen-prisen i 2015. Senest har han gjort sig bemærket som coach i Vidunderbørn på DR1.

Københavns Drengekor, Det Kongelige Kantori, består af 60-80 veluddannede drengesangere og 30 professionelle mandskorsangere og er et af landets absolut bedste kor med en omfattende koncertvirksomhed i Danmark og et imponerende internationalt ry med turnéer over det meste af verden.

Koret har en speciel rolle i Danmark i forbindelse med royale begivenheder, de har blandt andet sunget til regentparrets bryllup i Holmens Kirke i 1967, kronprinsparrets bryllup i Københavns Domkirke i 2004 samt kronprinsparrets børns dåb i hhv. Christiansborg og Fredensborg Slotskirker.

Hent program

Program

Danske sange, bl.a. Sommer kom igen til landet, Ny lyser løv i lunde, Fred hviler over land og by og Natten er så stille. Solo-cello-stykker af bl.a. Bach, Rakhmaninov og Glazunov.

20180623_Brantelid_300x300
Cello Andreas Brantelid

Andreas Brantelid blev født i København i 1987 som søn af dansk/svenske forældre, og sin første celloundervisning fik han af sin far, der er cellist i Det Kongelige Kapel. Som 14-årig fik han sin debut som solist i Elgars cellokoncert med Det Kongelige Kapel. I dag er han en internationalt efterspurgt solist, og han har han optrådt som solist og kammermusiker med verdens førende orkestre og musikere. Hans koncertvirksomhed omfatter ogs solo-recitals, og han optræder p flere af de mest betydningsfulde kammermusikfestivaler rundt om i Europa.

I 2006 vandt han Eurovisions-konkurrencen for unge solister, og året efter vandt han en af verdens mest prestigefulde cello-konkurrencer; den finske Paulo Cellokonkurrence. I 2008 udnævnte den engelske radio BBC ham til den ærefulde titel: New Generation Artist. I 2009 modtog han Kronprinsparrets Kulturpris og i 2015 fik han Carl Nielsen Legatets hæderspris på 600.000 kr.

Blandt de internationale orkestre Andreas Brantelid har spillet med kan nævnes London Philharmonic, Birmingham Symfoniorkester, BBC Symfoniorkester, Tonhalle Orchester Zurich, Mahler Chamber Orchestra, Brussels Philharmonic, Yomiyuri Nippon Symphony, Det Hollandske Radiosymfoniorkester, Seattle Symphony, Frankfurt Radiosymfoniorkester, Leipzig Radiosymfoniorkester, Hamburger Symphoniker, Orchestre des Champs-Elysées, Det Skotske Kammerorkester og München Kammerorkester såvel som alle de større orkestre i de nordiske lande. Han har spillet under mange store internationale dirigentnavne som Andris Nelsons, Esa-Pekka Salonen, Philippe Herreweghe, Vasily Petrenko, Pablo Heras-Casado, Andrew Manze, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste, Robin Ticciati og Heinrich Schiff.

Som kammermusiker har Andreas et mangeårigt trio-samarbejde med de svenske musikere, pianisten Bengt Forsberg og violinisten Nils-Erik Sparf, samt med den norske pianist og ligeledes BBC New Generation Artist, Christian Ihle Hadland. Andreas Brantelid har også spillet sammen med verdensnavne som Daniel Barenboim, Gidon Kremer, Joshua Bell, Vadim Repin, Lawrence Power og danske Nikolaj Znaider.

I 2017 var Andreas Brantelid udnævnt til Årets P2-kunstner og kunne, udover et antal koncerter i DR’s regi, også opleves som programvært på DR P2, hvor han præsenterede musik i radioprogrammet ”Min yndlingsmusik”. Ligeledes kunne han sidst på året opleves på tv-skærmen som en engageret coach og læremester i programserien ”Vidunderbørn”.

Andreas Brantelid spiller på Stradivarius-celloen ”Boni-Hegar” fra 1707, der er udlånt til ham af den norske forretningsmand og kunstsamler Christen Sveaas.

20180623-Midsommerkoncert-300x300
Københavns Drengekor

Københavns Drengekor har et fornemt ry både i Danmark og udlandet. Drengene i koret er 6. og 7. klasses elever på Sankt Annæ Gymnasium, hvor de får professionel sangundervisning som en integreret del af skolegangen.

Koret ledes af Ebbe Munk, og de har gennem årene arbejdet med markante gæstedirigenter som Benjamin Britten, Ernest Ansermet og Paul McCreesh. De synger et repertoire, der repræsenterer den ældste flerstemmige musik såvel som klassiske mestre og bestillingsværker af vor tids største komponister som Bernhard Lewkovitch, Per Nørgård og Palle Mikkelborg.  Korets ambitiøse repertoire kræver ofte udvidelse med voksne stemmer, og derfor er mandskorets professionelle sangere tilknyttet drengekoret.

Koret har fast tilknytning til Københavns Domkirke, og med titlen Kongeligt Kantori medvirker de ofte ved særlige begivenheder i kongehuset og ved officielle statsbesøg.