I Leipzig med Mendelssohn og Gade

Inspireret af Niels W. Gades 200 års fødselsdag tager koncerten publikum med på en rejse til den sprudlende musikby Leipzig, hvor Mendelssohn tog den danske komponist og dirigent under sine vinger, og hvor Gade blev verdensberømt og personlig ven med bl.a. Schumann.

25. juni 2017

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

OBS! Vi har en teknisk fejl på siden, der gør, at tidspunktet vises forkert. KONCERTEN ER KL. 15.00.

I Leipzig tog Mendelssohn tog den danske komponist og dirigent under sine vinger, og Gade blev verdensberømt og personlig ven med bl.a. Schumann.

Mendelssohns violinkoncert er ikke bare et af komponistens mest spillede værker, men også på alverdens top-10-lister over de mest elskede violinkoncerter overhovedet. Efter uropførelsen i Gewandhaus i Leipzig i 1845 har musikken gået sin sejrsgang verden over med sin inderligt romantiske, melodiske tone.

Hvad den særdeles musikalsk begavede og foretagsomme Mendelssohn var for musikbyen Leipzig, bl.a. som chefdirigent i Gewandhaus, stifter af byens konservatorium og meget mere, blev Gade for musiklivet i København. Gade blev inspireret af Mendelssohn, der tog ham under sine vinger i hans succesrige år i Leipzig. Koncerten i Tivoli fejrer Gades 200 års fødselsdag i år med Ossian-ouverturen - hans gennembrudsværk, som han skrev i en alder af kun 24 år.

Gade blev i Leipzig også personligt venner med Schumann, der trods depression og dårligt helbred fik uropført sin dybe og eftertænksomme 2. symfoni – dirigeret af Mendelssohn - i 1846.

hent program

Program

Niels W. Gade: Efterklange af Ossian, koncertouverture Mendelssohn: Violinkoncert Schumann: Symfoni nr. 2

Medvirkende

2017-06-25-TCP-i-Leipzig-James-Ehnes-300x300
Violin James Ehnes

Den Grammy-vindende, canadiske violinist, James Ehnes, er kendt for sin virtuose, elegante og udforskende spillestil. Han har optrådt verden over – på den anden side af kloden hos Melbourne og Sydney Symfoniorkester, i Europa med bl.a. London Symfoniorkester og Wienersymfonikerne, og senest på en større Kina-turné med Birmingham Symfoniorkester.

Ehnes spiller også solorecitals i koncertsale som f.eks. Wigmore Hall og optræder jævnligt med sin egen strygekvartet i diverse kammermusiksammenhænge. Ehnes er derudover kunstnerisk leder af Seattle Chamber Music Societys sommer- og vinterfestivaler.

James Ehnes’ indspilning af Mendelssohns violinkoncert med Philharmonia-orkestret og Ashkenazy på dirigentpodiet ligger nr. 1 på Gramophones liste over verdens bedste indspilninger af denne elskede violinkoncert, bl.a. fordi ”Ehnes er en musiker med en fuldendt fantasi (og teknik!), der, kombineret med et fraværet af stort ego, fuldstændig vinder lytteren for sig”.

Ehnes har tidligere spillet med Tivoli Copenhagen Phil, nemlig i 2011, hvor der stod Brahms’ violinkoncert på plakaten. Dengang imponerede han anmelderne med sin tekniske kunnen og ”ustyrligt rene intonation”. Han ”spillede så smukt og ufejlbarligt, at det var svært ikke at klappe mellem satserne. I den rene spillestil syntes de største effekter at være lys og mørke”, skrev Camilla Dahlgreen i Information.

 

 

2017-06-25-TCP-i-Leipzig-Lan-Shui-300x300
Dirigent Lan Shui

Efter 8 år som chefdirigent for Copenhagen Phil har Lan Shui slået sit navn fast i Danmark som en passioneret dirigent, der udvikler sit orkester med stor omhu. Mest kendt er han for sit arbejde gennem 20 år som chef for Singapore Symfoniorkester, som han har udviklet til et verdensklasse-orkester, og med hvem han har underskrevet en eksklusiv kontrakt med det internationale label BIS.

Shui har desuden dirigeret symfoniorkestre som f.eks. Los Angeles Filharmonikerne, Baltimore Symfoniorkester, Cleveland-orkestret og New York Filharmonikerne. Han har samarbejdet med internationale solister som f.eks. violinisterne Pinchas Zuckerman, Gil Shaham, Maxim Vengerov, Hilary Hahn, cellisten Yo Yo Ma og pianisten Elisabeth Leonskaja.

Lan Shui og Copenhagen Phil har indspillet samtlige Beethoven-symfonier – og det har fået anmeldere over hele verden frem i stolen. Det amerikanske magasin Fanfare skrev bl.a., at ”næsten alle fraser er mere insisterende og mere energiske, end du nogensinde har hørt før”, og Politikens anmelder er enig: ”Lan Shuis Beethoven er spulet fri for gamle madrester og tobakssovs. Den fremstår ren, dynamisk og ekstremt interessant i sin måde at gøre Beethoven overskuelig og afbalanceret på uden at tage dynamikken og energien fra ham”.

Tivoli-Copenhagen-Phil-300x300
Orkester Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli har som formodentlig den eneste forlystelsespark i verden sit eget symfoniorkester, nemlig Tivoli Copenhagen Phil. Orkestret spiller sommeren igennem i Tivoli – lejlighedsvist også om vinteren, f.eks. til Nøddeknækkeren i julen 2016 – og er et fuldt besat symfoniorkester bestående af godt 70 musikere.

I SommerKlassisk 2017 spiller Tivoli Copenhagen Phil 16 koncerter i Tivoli og har bl.a. sin egen abonnementsserie med internationale solister og dirigenter på scenen. Der er derudover tradition for en række flotte operakoncerter, samt plads til de mere populære klassiske koncertformer, som f.eks Tivoli-toner på Plænen, film- og fødselsdagskoncerter.

”Med tyngde stævnede orkestret ud som en veltrimmet supertanker i Dvoráks symfoni nr. 9, "Fra den nye Verden". Sjældent har strygerkorpset frembragt så fed, lækkerblød og intens en klang. Der var mørklødet melankoli i engelskhornets kaldende solo, og messingblæsernes gjaldende marchtema sitrede i brystet. En herlig, veloplagt hyldest fra Tivoli Copenhagen Phil til Tjekkiets musikalske mestre”.

5 af 6 stjerner – Jyllands-Posten, Christine Christiansen, 17. august 2016

”Og alle forventninger blev indfriet fra første færd. Tivoli Copenhagen Phil, som det københavnske landsdelsorkester nu hedder (i sommersæsonen), demonstrerede allerede i Smetanas ouverture til "Den solgte brud" strålende form og smittende spilleglæde”.
5 af 6 stjerner, Kristeligt Dagblad, Peter Dürrfeld, 16. august 2016

Om vinteren hedder orkestret Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester - og er et såkaldt landsdelsorkester, der både spiller i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg og løser regionale opgaver rundt omkring på hele Sjælland. Gennem de seneste år har orkestret markeret sig dels ved at tiltrække store internationale dirigenter og solister, dels ved at udforske og udfordre den klassiske koncertgenre i samarbejde med alternative koncertkoncepter og i forskellige cross-over-projekter.