ÅRSBERETNING

2017Formanden har ordet

Tivoli nåede i 2017 en række milepæle i sin lange historie, og står glimrende rustet til at markere sit 175 års jubilæum i 2018.

Strategien om at gå fra sæsonvirksomhed til helårsvirksomhed nåede et skridt videre med åbningen af Tivoli Hjørnet, der skaber den ønskede forbindelse mellem Tivoli og byen. Hvad der begyndte som en udvidelse af Havens oprindelige sæson med først Jul, siden Halloween og senest Vinter i Tivoli, er suppleret med Nimb, wagamama, forestillinger i Salene og nu Tivoli Hjørnet, så Tivolis gode beliggenhed udnyttes til fulde. Hertil kommer en række partnerskaber om at bruge Tivolis navn, hvilket også bidrager til at virkeliggøre strategien.

En våd sommer
Vejrmæssigt vil 2017 gå over i historien som et af de vådeste år i nyere tid, et år uden megen sol og med gennemsnitlige temperaturer, ikke ideelt for en attraktion med mange udendørs aktiviteter. Besøgstallet for sommersæsonen blev da også under det forventede. Derimod var Halloween og Jul i Tivoli velbesøgte.

Tivoli Food Hall
I november 2017 åbnede endelig Tivoli Hjørnet, 14 år efter, at ideen om et byggeri på hjørnet af Vesterbrogade og Bernstorffsgade blev født. Tivoli Food Hall med 16 forskellige spisesteder, en udvidelse af Nimb Hotel med 21 nye værelser med udsigt over Tivoli, Espresso House, en Sticks 'n' Sushi-restaurant på toppen samt endelig den italienske restaurant Vapiano. Tivoli Hjørnet er tegnet af  Pei Cobb Freed & Partners, og arkitekturen har allerede høstet stor anerkendelse, også internationalt. Begejstringen vil formodentlig stige yderligere, når solen og varmen kommer, og de store terrasser på taget og ud mod Tivoli for alvor tages i brug. De mange nye aktiviteter konsoliderer Tivoli som helårsvirksomhed.

Desuden vokser porteføljen af aktiviteter, der er uafhængige af matriklen på Vesterbrogade, men som tager afsæt i Tivolis styrker som oplevelsesvirksomhed og brand. Der blev således indledt samarbejde med Normann Copenhagen om en Tivoli designkollektion, der lanceres i efteråret 2018, og arbejdet på Tivolis egen gavebutik med unikke produkter, Little Tivoli, blev iværksat. Butikken skal eksistere som online-butik, og åbner også i Tivoli ved sommersæsonens start. Endnu et eksempel på helårsaktivitet er Tivoliakademiet, der tilbyder kurser i Customer Experience Management (den gode gæsteoplevelse).

Tivolis omsætning
Tivoli A/S har i 2017 haft en omsætning på 947,4 mio. kr. mod 945,2 mio. kr. i 2016 og skabt et resultat for året på 100,5 mio. kr. mod 96,3 mio. kr. i 2016. Resultatet er over de oprindeligt udmeldte forventninger, og må betragtes som tilfredsstillende. Særligt strategien om at være en helårsvirksomhed synes at lykkes, da Tivoli i et vejrmæssigt meget udfordrende år rapporterer det bedste resultat nogensinde.

På de indre linjer har mange i Tivoli hele året haft blikket rettet mod 2018 og Tivolis 175 års jubilæum. Det er en imponerende alder for en oplevelsesvirksomhed, og alle tiders mulighed for at fejre, gøre status, tænke innovativt og skabe opmærksomhed. Tivolis jubilæumsfejring består af store og små begivenheder og tiltag på tværs af forretningsområder og sæsoner samt introduktionen af en ny sæson med navnet Vinter i Tivoli . Alle gæster skal mærke, at det er en særlig sæson, om de besøger Haven for første gang, eller er hyppige årskortgæster. Vi kigger 175 år tilbage, men forhåbentlig også 175 år frem.

2018 er også året, hvor jeg som bestyrelsesformand overlader pladsen til den næste i rækken. Det gør jeg i tryg forvisning om, at Tivoli er en sund og livskraftig virksomhed, og med en tak til Tivolis ledelse og medarbejdere for en dedikeret indsats, der både skaber gode oplevelser og gode resultater. Jeg ønsker ledelsen og medarbejderne held og lykke med fejringen af 175-årige Tivoli og arbejdet med Havens fortsatte udvikling.

Jørgen Tandrup
Bestyrelsesformand

2017 har været et fantastisk år

Lars Liebst

Adm. dir.

DE 4 STRATEGIPUNKTER

 • God arbejdsplads

  Vi vil være en god, attraktiv og professionel arbejdsplads

 • Kvalitet

  Vi vil levere kvalitet og service på et højt, internationalt niveau

 • Udvikling

  Vi vil udvikle og udvide vores forretning med afsæt i Haven

 • Overskud

  Vi vil levere så stort et overskud, at Tivoli fortsat kan udvikle nye, attraktive oplevelser

0

53.136 1.221.285 1.487.492 1.615.310
omsætning 2016 (inkl. forpagtere)
omsætning 2017 (inkl. forpagtere)
1.288,1 mio. kr.
1.292,7 mio. kr.
Resultat før skat 2016
Resultat før skat 2017
96,3 mio. kr.
100,5 mio. kr.
SOMMER I TIVOLI
HALLOWEEN I TIVOLI
JUL I TIVOLI

Stærk og fleksibel

Nostalgisk, traditionsrig have, dynamisk virksomhed, gastronomisk trendsætter, populært forlystelsescentrum, spillested og teaterscene.

Tivoli skal være mange ting på én gang, for at blive ved med at være Tivoli og leve op til sloganet Altid som aldrig før. Heldigvis er Tivoli-brandet stærkt og fleksibelt . 

Nostalgi og traditioner
Georg Carstensen fik endelig sin egen plads, en grøn oase tæt ved Frederiksberg Rådhus. Det kan undre, at Tivoli ikke har været brandet gennem et gadenavn langt tidligere, men det blev 175 års jubilæet i 2018, der gjorde forskellen. Pladsen blev navngivet i maj, og bliver i løbet af sommeren 2018 udsmykket med en buste af Carstensen. 

Nostalgien og traditionerne har altså fået deres del af opmærksomheden i 2017, men det har det innovative også med åbningen af Tivoli Hjørnet, der med sit moderne udtryk får mange til at spærre øjnene op. Det er endnu engang understreget, at det er muligt for gamle Tivoli at være moderne.

Også grøntsagsrestauranten Gemyse, der åbnede i april i det tidligere Divan 2/Nimbs Terrasse er trendsættende med sin byhave og fokus på måltider uden kød. Det uformelle møde i drivhuset eller omkring bålfadene spiller også med på trends i tiden.

Skru op for lyden
Tivoli-brandet kan tåle kritik, men ikke dårlig kvalitet. Det var derfor en bet at få klager over lyden ved nogle af sommerens koncerter, især fordi det gennem lang tid har været Tivolis ønske at skrue lidt op for nogle af koncerterne, ligesom det også er et ønske fra publikum og musikbranchen. Sidst på året opstod en politisk mulighed for at genåbne debatten om lydniveauet i Tivoli. Det er særdeles glædeligt, at alle partier på nær ét i Københavns Borgerrepræsentation på denne måde støtter op om Tivolis betydning som kulturinstitution og imødekommer de hundredtusindvis af Fredagsrockgæster.

København som attraktiv destination
Det er også glædeligt, at der er forbedringer på vej af turisterhvervets rammevilkår, for eksempel lempelse af elafgifter og flere midler til markedsføringen af Danmark. Tivoli deltager aktivt i arbejdet for, at erhvervet, der har så stor betydning for jobskabelsen og samfundsøkonomien, får vilkår, der gør København og Danmark til attraktive destinationer for såvel ferierejsende som møder og konferencer.

Tivoli tager også fortsat aktiv del i udviklingen af Københavns Kulturkvarter for et gøre denne del af København mere attraktiv for byens borgere og tilrejsende gæster. Kulturkvarterets centrum er Slotsholmen.

Flere turister i København og Tivoli

Tivolis samlede besøgstal for året er lavere end i 2016.

Flere turister
Det lavere besøgstal skyldes sommersæsonen, hvor dårligt vejr påvirkede lysten til at være udendørs. Da turister ofte er mindre tilbøjelige til at udeblive i dårligt vejr, og da turismen har haft en god vækst i København de seneste år, er den procentuelle andel af turister i Tivoli steget markant. Især den store gruppe af ’andre lande’ er i vækst; det er turister fra Sydeuropa, Indien, Kina m.m.

Havens Gæster
Blandt de danske Tivoli-gæster så vi i 2017, at børnefamilierne udgør ca. halvdelen af gæsterne, mens kulturelle og livsnydere udgør ca. 40 %. Gæsterne angiver fortsat stemningen, som den primære årsag til at besøge netop Tivoli. 

Gæsterne anbefaler gerne et besøg i Tivoli til andre, og Tivoli kan igen fremvise en høj Net Promoter Score, NPS. Tilfredshedsgraden er faldet marginalt i 2017 i forhold til tidligere år. Ser man bort fra, at dårligt vejr spiller en rolle her, så viser exit-analysen, at gæsterne er blevet mere kritiske i forhold til for eksempel forholdet mellem udbuddet af spisemuligheder og prisniveauet i Tivoli. Det forventes, at Tivoli Food Hall vil afhjælpe disse.

Besøg fra Kina
2017 var China Denmark Tourism Year med ekstra fokus på at øge kendskabet til Danmark som destination og uddanne den danske turistbranche i at servicere det kinesiske marked og de kinesiske gæster bedre. Flere store kinesiske medier besøgte København og Tivoli, blandt andre det populære rejseprogram Sisters Over Flowers/Sisters on Tour.

I showet rejser nogle af Kinas mest kendte skuespillere, fotomodeller og sangere ud for at opleve verden. Holdet tilbragte en dag i Tivoli, hvor kendisserne hurtigt tiltrak sig opmærksomhed fra Tivolis kinesiske ansatte og gæster. Indslaget fra Tivoli indeholdt blandt andet besøg på Nimb, ballet på Pantomimeteatret, en tur i Himmelskibet og optræden på Plænen.


Andel af gæster der

SANDSYNLIGVIS el. HELT SIKKERT


vil anbefale Tivoli

SOMMER I TIVOLI
HALLOWEEN I TIVOLI
JUL I TIVOLI

Nationalitet

 • 1
  Danmark
  61%
 • 2
  Øvrige verden
  20%
 • 3
  Sverige
  8%
 • 4
  US
  4%
 • 5
  UK
  3%
 • 6
  Norge
  2%
 • 7
  Tyskland
  2%

GÆSTESEGMENTER

SOMMER I TIVOLI
HALLOWEEN I TIVOLI
Jul i TIVOLI

Aldersfordeling

Sommer i Tivoli
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover
Halloween i Tivoli
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover
Jul i Tivoli
Op til 25 år
26-35 år
36-45 år
46-55 år
56-65 år
66 år eller derover

Tivolis medarbejdere

Tivolis medarbejdersammensætning bærer præg af udviklingen fra sæson- til helårsdrift og afspejler de mange strategiske aktiviteter i den kommercielle forretning.

Høj medarbejdertilfredshed
Mange forskellige fagligheder arbejder sammen på tværs af forretningen og de mange større og mindre udviklingsprojekter. Tivoli tiltrækker og fastholder dygtige og engagerede medarbejdere – brandet er stærkt, udviklingsmulighederne er unikke og medarbejdertilfredsheden er høj.

Medarbejdertilfredsheden måles 4 gange årligt, og der arbejdes kontinuerligt med indsatser på området. At Tivolis medarbejdere trives fremgår også af sygefraværsstatistikken, der ligger på et meget tilfredsstillende niveau og pænt under DAs gennemsnit. Systematisk fokus på trivsel og fravær har givet resultater.

Tivoli skal være en attraktiv arbejdsplads
Markedet for kandidater til stillinger inden for restaurant og café er presset, ikke mindst i København. Derfor er fokus på at være en god og attraktiv arbejdsplads helt nødvendigt. Tivoli er gået nye veje i rekrutteringen ved at benytte korte videoer, der blandt andet vises på sociale medier. I videoerne fortæller medarbejdere om deres job i Tivoli, og man får et indtryk af Tivoli som en attraktiv arbejdsplads. Tivoli deltager desuden aktivt i uddannelsen af nye medarbejdere i fagene ved at ansætte et stort antal elever og lærlinge.

Antal medarbejdere

885

Hele årsværk 2017

Medarbejdertrivsel

Gennemsnitlig procent af samtlige medarbejdere, som har svaret ’næsten altid sandt’ eller ’ofte sandt’ på udsagnet ’Alt i alt mener jeg, Tivoli er et godt sted at arbejde’ i trivselsmålingen 2017.

2013

94%

2014

94%

2015

92%

2016

84 %

2017

90 %

Sygefravær

2013

3,1 % Tivoli

3,3 % DA

2014

2,8 % Tivoli

3,1 % DA

2015

3,1 % Tivoli

2,9 % DA

2016

3,1 % Tivoli

3,1 % DA

2017

2,6 % Tivoli

3,1 % DA

Tivoli-året 2017

Olafur Eliasson skabte et nyt kunstværk, Dæmonen fik Virtual Reality, Salene sprudlede af aktivitet, et grønt spisested så dagens lys og Tivoli Hjørnet åbnede.

Haven bliver smukkere
Som altid summede Tivoli af aktivitet i januar, februar og marts, hvor sommersæsonens store nyheder forberedes. Tivolis gamle pavillon fra 1907, Harmonipavillonen, blev demonteret og sendt af sted til den nye ejer på Vestsjælland, så Orangeriet kunne opføres. 

Usædvanlige fund under udgravningerne
Da maskinerne begyndte at grave, stødte de på arkæologiske forhindringer, synlige tegn på, at Tivoli blev anlagt lige uden for Københavns volde. En gammel gårdsplads, formodentlig fra Frederik d. 3’s dronnings sommerslot, kom til syne, og det samme gjorde et skelet. Den endelige rapport om fundene er ikke offentliggjort i skrivende stund, men formodningen er, at der er tale om skelettet af en ung, svensk soldat, der blev dræbt under stormen på København i 1659.

Efter de nødvendige arkæologiske undersøgelser fortsatte opførelsen af Orangeriet, Tivolis nye musikscene, tv-studie og multifunktionsrum. Foruden siddepladser er der også anlagt en mindre, japansk have ved scenen; her er stenene fra den historiske gårdsplads genanvendt som belægning.
 
Gemyse
Som nabo til Orangeriet ligger grøntsagsrestauranten Gemyse, der åbnede ved sommersæsonens begyndelse. Divan 2/Nimb Terrasse gennemgik en større forandring, hvor facaden blev beklædt med planter, og udearealerne blev anlagt som byhave med højbed og væksthus.
 
Haven lyser op
Langs med Tivoli Søen og Boulevardhaven blev Olafur Eliassons nye værk Little Sun Light Swarm ophængt. Værket består af mere end 30 lysende polygoner, der er ophængt mellem træernes kroner. Hvert polygon udgør en stor lampe med paneler af både spejle og dikromatisk glas, der reflekterer lys og farver på skiftende måde alt efter vejr- og lysforhold. Navnet Little Sun Light Swarm vidner om, at værket er blevet til i samarbejde med Eliassons projekt Little Sun, der arbejder for at bringe lys og strøm til de afrikanske regioner, der ingen elforsyning har.

En magisk julerejse
Jul i Tivoli bød også på fornyelse og forskønnelse. Pladsen ved Plænen, der senest har haft alpetema, blev omdannet til Hjulkøbing Station, komplet med stationsbygning og to ventende tog med lokomotiver og vogne. Takket være et samarbejde med DSB kunne man sidde i originalt toginteriør inde i stationsbygningen, hvor skærme illuderede vinduer med udsigt til et smukt vinterlandskab. Samarbejdet omfattede også en bod, hvor man kunne lege lokofører i en togsimulator samt købe klassiske DSB-plakater.

Tivoli Hjørnet er åbent

Midt i november, samtidig med at Jul i Tivoli åbnede, åbnede også Tivoli Hjørnet.

Store planer
Byggehegnet blev pakket sammen, og københavnerne kunne endelig se det nye hjørne, der første gang blev præsenteret for offentligheden i maj 2008. Arkitektfirmaet Pei Cobb Freed & Partners første tegninger var vilde og sprudlende, med en gadefacade, der bølgede og boblede.

Efterfølgende blev projektet bearbejdet, og i januar 2016 begyndte nedrivningen af de gamle bygninger. I april 2017 var der rejsegilde. Ikke overraskende var opløbet intenst. Aptering og indretning af 21 eksklusive værelser til Nimb Hotel og 16 forskellige stader i den nye Food Hall foruden cafeen Espresso House, Illums Bolighus og de to restauranter Vapiano og Sticks’n’Sushi var ikke nogen enkel opgave, især ikke, når mange mennesker skal arbejde på lidt plads.

På åbningsdagen 17. november klippede stadeholderne i Tivoli Food Hall i fællesskab det røde bånd, og huset blev  officielt taget i brug. Gæsterne strømmede til Tivoli Food Hall, og det samme gjorde mediernes madanmeldere, der var begejstrede for udbuddet af mad, kvalitet, priser og indretning af Tivoli Food Hall. Også arkitekturen er blevet rost, for eksempel i Politiken, hvor der var fem ud af seks mulige hjerter til bygningen.

Første VR coaster i Norden

Årets store forlystelsesnyhed var ganske lille af omfang, men med store konsekvenser for oplevelsen af forlystelsen

Dæmonen er blevet endnu vildere
Som den første rutsjebane i Norden blev Dæmonen fra 2004 opgraderet med Virtual Reality. Virtual Reality tages i brug mange steder, også i forlystelsesbranchen, men Dæmonens VR er banebrydende dels ved også at omfatte lyd, dels ved at arbejde med en tegnet fortælling, der ikke direkte har med rutsjebaneturen at gøre. Scenen er en fyrværkerifabrik i Kina i gamle dage. Der arbejdes hårdt, men pludselig sker der en eksplosion, og en voldsom rutsjetur begynder, hvor man sendes op i skyerne, hvor en kinesisk drage flyver rundt. De knap to minutters tur ender naturligvis med, at gæsten bliver afleveret sikkert på perronen. VR er et tilkøb til turen i Dæmonen, og et af Tivolis mange nye, digitale tiltag.

Astronomen
Efter 10 år med forlystelsen Nautilus trængte den til en opgradering, der blev gennemført forud for sommersæsonen. Samtidig blev forlystelsen re-designet og fik navnet Astronomen, så den passer bedre til det opdagelsestema, der er gennemgående i Det muntre Hjørne.

Et ægte spøgelseshus
Under Halloween i Tivoli bød Tivoli på et særligt gys i spøgelseshuset Det Hjemsøgte, der var indrettet i Skærsilden. Her sørgede levende skuespillere sammen med mekaniske effekter og en grufuld lydkulisse for masser af chok. Gæsterne kunne efterfølgende downloade en lille filmsekvens af sig selv på vej gennem spøgelseshuset.

Hyggehjulet så dagens lys
På spilfronten bød året på en enkelt nyhed, nemlig chokoladespillet Hyggehjulet, der er sponseret af Toms. Tivolis to fysiske spillehaller med kontantspil, ser ud til at dække behovet for den form for underholdning, da mange i dag vælger at spille online i stedet. 

Jackpot
TivoliCasino.dk har konsolideret sig på onlinemarkedet og har et varieret og spændende udbud med mere end 350 forskellige spil. I november 2017 blev den hidtil største jackpot på 1.126.200 kr. udbetalt.

Top 5 forlystelser

 • Rutschebanen

 • Odinekspressen

 • Den Flyvende Kuffert

 • Dæmonen

 • Radiobilerne

Salene

Teaterforestillinger i Tivoli er et strategisk fokusområde, der sikrer gode oplevelser for Tivolis gæster.

Kultur på programmet
De mange teaterforestillinger er også med til at sikre en base af besøgende i Tivoli, der ikke mindst kommer spisestederne til gode. Salene har længe været brugt internt i Tivoli som fælles betegnelse for Glassalen og Koncertsalen som scener for teater, musik, ballet, comedy og meget andet. I 2017 blev Salene også lanceret som begreb i markedsføringen af de mange aktiviteter i Glas- og Koncertsalen med tilstedeværelse på sociale medier osv. Formålet er at fange de særligt kulturinteresseredes opmærksomhed og skabe mere loyalitet i den uendelige strøm af kulturtilbud, der findes i verden omkring os.

De 39 trin
Årets første premiere faldt i februar i Glassalen. Det var krimikomedien De 39 trin, hvor fire skuespillere spiller over 100 roller på de knap to timer, forestillingen varer. Forestillingens hovedkræfter var Thomas Mørk, Niels Olsen, Kristine Yde og Mads Knarreborg.

Spamalot
I marts åbnede Spamalot – The Musical i Koncertsalen. På scenen stod nogle af Danmarks mest fremtrædende skuespillere og stand-up’ere. I fællesskab genskabte de den crazy-komik, der karakteriserede Monty Python’s Flying Circus, hvis klassiske sketcher er skelettet i musicalen. Python-medlemmet Eric Idle overværede premieren og udtrykte sin begejstring over det danske holds præstation.

Elf - The Musical
Årets sidste forestilling i Koncertsalen havde premiere i forbindelse med Jul i Tivoli. Elf – The Musical er baseret på et af de største julefilmhit, Hollywood har begået, og har siden haft succes på Broadway og i Westend. Fortællingen var flyttet til København, hvor Pelle Emil Hebsgaard som alfen Brormand kæmpede for at redde julen og finde kærligheden sammen med blandt andre Christiane Schaumburg-Müller, Tommy Kenter, Camilla Bendix og Julie Steincke.

Alvin Ailey
Også dans og ballet fylder på Tivolis scener, hvor Alvin Ailey American Dance Theatre endnu engang fyldte Koncertsalen med et begejstret publikum hen over syv forestillinger. Programmet bestod af Alvin Aileys egne klassikere og nyere værker baseret på amerikansk jazz.

Ballet
Pantomimeteatret lagde scene til en Hamburger Ballets ungdomskompagni, der også deltog i workshops med danserne fra Tivolis eget balletkompagni, Tivoli Ballet Teater. Der var også repremiere på Askepot med scenografi af Dronning Margrethe.

Tivoli-Gardens Gallashow
Tivoli-Garden har også bidraget til scenekunsten i Tivoli, og det endda med en nyskabelse, Tivoli-Gardens Gallashow. Ikke koncert og ikke teater, men lidt af det hele, er vist den bedste beskrivelse af forestillingen, der er for hele familien. Men en rammefortælling om kapringen af Tivoli-fregatten viste Tivoli-Gardens børn og unge, hvad de kan inden for tattoo, stomp og musik, og publikum fik lejlighed til at synge med. 

I jubilæumsåret 2018 præsenterer Tivoli et stort program af forestillinger i Salene og har derfor rekordmange billetter i salg.

Forestillinger i Tivoli 2017

Antal forestillinger

312

Antal produktioner

31

Regn og stjerneregn

Tivolis populære udendørskoncerter er en væsentlig salgsdriver for Tivolikort, og gæsterne er vigtige for Havens spisesteder og barer.

En regnfuld prognose
Fredagsrock var hårdt ramt af regn på 18 ud af de 24 fredage. Alligevel har de 24 fredage budt på 33 forskellige navne i koncerter og dobbeltkoncerter med både danske og internationale kunstnere. I alt deltog mere end 300.000 gæster i Fredagsrock. 

90'er fest trak gæster i Haven
Flere internationale stjerner og mange af de mest populære danske navne spillede på Plænen denne sommer. Derudover holdt Tivoli 90’er-fest med en fire timer lang koncert, hvor adskillige 90’er-ikoner optrådte, deriblandt Aqua, Dr. Alban og Peter André. Koncertmodellen, hvor der blev solgt billetter til et afspærret område på og omkring Plænen, og hvor resten af Haven er normalt åben og tilgængelig for alle gæster, viste igen sin styrke.

Et fyldt koncertprogram
Som altid har der hver dag hele sommeren i Tivoli været musik på udendørsscenerne. I år åbnede Orangeriet som ny scene; under ledelse af Peter Jensen har Tivoli Ensemblet forkælet med jazz af høj standard flere gange om ugen. Traditionen tro har Tivolis Big Band haft besøg af en række dygtige solister, når de spillede op til dans lørdag aften.

Alt i alt bød koncertprogrammet i 2017 på ca. 220 koncerter til glæde for omkring 400.000 gæster.

 

Top 5 besøgte fredagsrock

 • Nik & Jay

 • Lil Wayne

 • Erykah Badu

 • Rasmus Walter + NOAH

 • Gnags

Klassisk i blodet

Den klassiske musik er en del af Tivolis DNA, men det kræver nytænkning at tiltrække et nyt publikum.

Intime koncertoplevelser
SommerKlassisk 2017 lancerede en ny abonnementsordning for publikum. Tiltaget var tænkt som en foranstaltning, der opbygger loyalitet og en tættere relation til publikum. Fem koncertserier var rygraden i den klassiske sæson: Internationale Orkestre, Store Stemmer, Søndagsmatiné med Tivoli Copenhagen Phil, Internationale Pianister og I Centrum – intime koncerter, hvor publikum sidder på scenen rundt om musikeren. Abonnementsordningen har betydet en væsentlig stigning i publikumstallene og er blevet særdeles positivt modtaget af publikum. Ordningen fortsætter naturligvis de kommende år, hvor målet er at fastholde flest muligt af de nye abonnenter samt rekruttere nye efter samme model.

Foruden koncerterne i disse fem serier var der en række enkeltstående koncerter for eksempel fødselsdagskoncerten og Sankthans-koncerten.

Udover betalingskoncerterne var der, traditionen tro, en lang række årskortkoncerter med morgendagens stjerner og landets bedste amatørorkestre.

Nye toner
I øvrigt lancerede SommerKlassisk i 2017 to nyskabelser. Nattens Tivoli – en visuelt iscenesat familiekoncert med Tivoli Copenhagen Phil, Tivoli-Garden og Tivolis Ballet Skole – var udtænkt af Kirsten Dehlholm/Hotel Pro Forma og Tivolis egen lysdesigner Jesper Kongshaug. Den anden nyskabelse var Kammermusik i Pinsen – et klassisk musikfremstød, med formidling i højsædet bestående af korte koncerter med landets bedste kammerensembler, præsenteret af en konferencier og omgivet af en behagelig loungestemning.

Særlige højdepunkter
Indholdsmæssigt tæller højdepunkterne London Symphony Orchestra dirigeret af Michael Tilson Thomas og med Yuja Wang ved klaveret, ligesom Estonian Festival Orchestra dirigeret af Paavo Järvi og Lisa Batiashvili som violinsolist henrykkede publikum. Alene på scenen ved flygelet sad bl.a. Igor Levit med Bachs Goldberg-variationer på programmet, og blandt de store stemmer kunne programmet præsentere en festaften med tenoren Lawrence Brownlee og sopranen Sarah Coburn.

Tivoli Copenhagen Phil havde succes med populære værker som Mendelssohns violinkoncert med James Ehnes som solist og Rakhmaninovs 2. klaverkoncert med Olga Kern ved tangenterne. Tivolis husorkester fyldte også salen godt op for eksempel til filmmusik-aften med James Bond-tema og martini i baren.

Kammermusik i Pinsen var så vellykket, at serien fortsætter i 2018, hvor der skrues op for ambitionerne med international gæstestjerne og live-kamera på sideskærmene. Nattens Tivoli fortsætter også i 2018. 

En musikalsk fejring
Det skal afslutningsvis nævnes, at SommerKlassisk var stærkt involveret i ”En dag i musikkens tjeneste” - Augustinus-Fondens fejring af sit 75 års jubilæum, der fandt sted i Tivoli. SommerKlassisk producerede her en hel dag med klassisk musik: morgensang, stafetkoncert, H. C. Lumbye som formidler af klassisk musik til de små, balletforestillinger på Pantomimen med Corpus og Dansk Danseteater og en koncert på Plænen med Tivoli Copenhagen Phil og stjernesopranen Joyce Di Donato.

Sommerklassisk rummede i alt

Årskortkoncerter

24

Kammermusik i Pinsen-koncerter

10

Plænekoncerter

3

Roskilde Festival

1

Betalingskoncerter

27

Tivoli Cph Phil med Savage Rose

2

Koncerter i alt

67

Top 5 Sommerklassisk

De mest besøgte koncerter

 • London Symphony Orchestra & Michael Tilson Thomas

 • Olga Kern & Rakhmaninovs 2.

 • Coburn & Brownlee

 • Tivolis Fødselsdagskoncert

 • Peer Gynt & Dvoráks 8.

Alsidigt program

Det dansk-kinesiske turismeår gav anledning til at genindføre onsdagsfyrværkeriet, der forsøgsvis blev skudt af fra området foran Koncertsalen.

Tivolis temadage
Tivolis gratis kulturprogram bød som sædvanligt på en lang række særlige temadage, hvor Musikskolernes Dage, Hundens Dag og Grønland i Tivoli var blandt de tilbagevendende succeser. Nye på programmet var Vintage Garden Party, hvor gæsterne kunne klæde sig ud og danse, og Træhestcuppens Finale, der blev afviklet i samarbejde med Dansk Ride Forbund. Børneulykkesfonden er en etableret samarbejdspartner, der i 2017 valgte at fokusere på børn og deres bedsteforældre ved at kåre Danmarks bedste Bedste.  Plænen har også lagt scene til visning af Film på Plænen og Champions League-finale foruden en række andre events.

Underholdning for de mindste
Rasmus Klump, der har holdt til i Tivoli siden 2010, fortsatte med at underholde Tivolis yngste gæster med teaterforestillinger i sit hus ved legepladsen. Her optrådte bjørnen og hans ven Flora sommeren igennem. Desuden afholdt Rasmus Klump festival over to dage på Plænen. Under Halloween i Tivoli flyttes Klump-forestillingerne til Plænen for at imødekomme det store publikum.

Nye spisesteder

Tivolis strategi omfatter en løbende udvikling af Tivolis spisesteder, så der altid findes en bredt udvalg, god kvalitet og nyskabende spiseoplevelser. 2017 har budt på ekstra mange nyheder.

Københavns nye madmekka
Tivoli Hjørnet bidrager med i alt 19 spisesteder. Foruden Espresso House, Vapiano og Sticks'n'Sushi, er der de 16 steder i Tivoli Food Hall. Variationen er stor, og rummer succesrige madsteder som Gorm’s, Cock’s & Cows, Chicks by Chicks, Kung Fu, Gló, Brødflov, Tapa del Toro, Riccos, Retreat, Le Petit og Hallernes Smørrebrød, der findes andre steder i København. The Bird Kissmeyer er en sammenkobling af to kendte brands, mens Bobbabella er en nyskabelse af folkene bag Kadeau, nemlig deres første burgersted. Zócalo er nye i København, men kendte i Stockholm for god mexicansk mad. 

Letz Sushi flyttede både ind i Tivoli Food Hall og i Det kinesiske Tårn, der på den måde igen blev japansk. 

Nye kulinariske oplevelser
Sommersæsonens mest markante restaurantnyhed var Gemyse, hvor grøntsagerne har hovedrollen. Politiken kvitterede for nyheden ved at give Gemyse fem stjerne ud af seks mulige. Tivoli har indgået samarbejde med Aarstiderne om levering af grøntsager, mens urter for en stor del kan høstes i højbedene omkring restauranten. Hos Gemyse serveres dagens måltid, der til en rimelig pris byder på seks serveringer, som udelukkende består af grøntsager. Kød eller fisk kan tilkøbes.

Et kageunivers i Nimb-regi
I Perlen, lokalerne bag Plænescenen, åbnede Cakenhagen, der deler lokaler med Illums Bolighus og Lakrids by Bülow. Cakenhagen er et konditori, der drives i Nimb-regi af konditor Torben Bang. Bang er en af Danmarks konditorstjerner, og optræder jævnligt i medierne med sine søde kreationer. På menuen i Cagenhagen er ikke kun kager og kaffe og te, men også quiche, sandwich og champagne.

Kaktus
Endelig tog Tivoli også mexi-bølgen op og åbnede tacostedet Kaktus i Orienten med udsigt over Tivoli Søen.

Udvidelse af Nimb Hotel
Nimb Hotel fik den længe ventede udvidelse i Tivoli Hjørnet og kan nu byde på 38 værelser af højeste standard. Den 126 m2 store Suite Vilhelm, der har balkon i hele suitens længde ud mod Tivoli, fik tidligt international eksponering da den amerikanske komiker Kathy Griffin lagde en video på de sociale medier, der følges af over 1 mio. mennesker. I foråret 2018 åbner Nimb Hotels tagterrasse med svømmebassin og loungeområde. Hotellet har også fået udvidet sine motions- og wellness-faciliteter i Tivoli Hjørnets underetage.

Tivolis digitale rejse

Service og digitalisering er to vigtige punkter i Tivolis strategi, og desuden punkter, der ofte går hånd i hånd.

Mit Tivoli
Digitaliseringen i Tivoli fortsætter, og omfattede i 2017 implementeringen af Mit Tivoli i Tivoli-appen. Mit Tivoli skal gøre det lettere at være Tivoli-gæst og er et eksempel på, hvordan de digitale muligheder kan forbedre gæsteservicen. Mit Tivoli giver mulighed for at gemme sit Tivolikort på telefonen, ligesom alle familiens Tivolikort kan fornys ved ganske få tryk. Det er også i Mit Tivoli, gæsten tilkendegiver sine interesseområder i forhold til Tivolis nyhedsbrev.
 
Der er blevet eksperimenteret med at downloade forlystelsesfotos via appen og Mit Tivoli, der med tiden vil blive udvidet med mere funktionalitet. Dæmonens udvidelse med Virtual Reality er også en del af Tivolis digitale rejse.

Digitaliseringen i Tivoli omfatter endvidere forskellige administrative forbedringer, der skal effektivisere og forenkle Tivolis drift, for eksempel e-learning.

Tivoliakademiet
Tivoli har gennem flere år arbejdet med Customer Relations Management for at sikre det bedste produkt og den bedste service. Alle målinger viser, at det år efter år lykkes Tivoli at betage gæsterne, så hvorfor ikke dele ud af de erfaringer? Det gør man på Tivoliakademiet, hvor andre virksomheder får et indblik i Tivolis metoder og bliver introduceret til at arbejde med Customer Relations Management. I 2017 deltog 700 personer fra 42 organisationer i en masterclass på Tivoliakademiet. Deltagerne kommer fra såvel private som offentlige organisationer, og giver særdeles positive tilbagemeldinger om kurserne. Tilfredsheden ligger konstant over 90 %.

Tivoli Erhvervsklub
Det er også virksomheder, der slutter op om Tivoli Erhvervsklub. Der findes nu fire typer medlemskaber, Bronze, Sølv, Guld og Platin med forskellige tilbud til medlemmerne, rækkende fra early-bird-køb af billetter til netværksmøder og foredrag. I 2017 var der 297 medlemmer i Tivoli Erhvervsklub, hvilket er rekord og 20 flere end året før.

Planer for Tivolis fremtid

Tivolis strategi tager udgangspunkt i Haven og har fire overordnede målsætninger, som er

 • Tivoli vil udvikle og udvide forretningen med afsæt i Haven
 • Tivoli vil levere kvalitet og service på højt internationalt niveau
 • Tivoli vil være en attraktiv og professionel arbejdsplads
 • Tivoli vil levere så stort et overskud, at Tivoli fortsat kan udvikle nye, attraktive oplevelser

Ovenstående vil være med til at konsolidere Tivoli som helårsvirksomhed og som mindre afhængig af vejret. 

Nyheder i Haven
I Tivolis nære fremtid venter jubilæumsårets mange aktiviteter under den samlende overskrift ’Hele verden mødes i Tivoli’. Blandt flagskibene er den helt nye sæson Vinter i Tivoli, der allerede er afviklet, når dette læses, og en ambitiøs jubilæumsparade for hele familien, der afvikles i sommersæsonen. Desuden kan vi glæde os over et nyt haveanlæg, den nye forlystelse Tik Tak og en mængde kulturelle tilbud foruden spændende spiseoplevelser med mad fra hele kloden.

Der arbejdes løbende på nye strategiske partnerskaber både inden for retail-området og i regi af Nimb. I løbet af jubilæumsåret lancerer Normann CPH en Tivoli-kollektion, der betyder Tivoli-produkter på en lang række internationale markeder. 

Tivoli Huset
Efter åbningen af Tivoli Hjørnet er det nu tid til at kigge frem mod opførelsen af Tivoli Huset, der nu er godkendt af Københavns Kommune, og som skal indeholde Tivoli Ballet Skole og Tivoli-Garden samt Tivolis administration. Tivoli Huset forventes færdigt i løbet af 2020.

Digitalisering og optimering
For at opnå ovenstående målsætninger planlægger Tivoli fremadrettet væsentlige investeringer i IT og digitalisering. Investeringerne skal blandt andet være med til at sikre en bedre gæste oplevelser, før Tivoli besøget, under besøget samt efter besøget i Haven. Tivoli vil derved fortsætte rækken af digitale tiltag, som i de sidste år blandt andet har bestået af introduktion af VR (virtual reality) i Dæmonen, brug af augmentet reality (en teknologi, som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuelle data) i Tivolis Zombie Spil samt digitale foto og videoløsninger. Digitaliseringen vil give Tivoli et endnu bedre kendskab til gæsterejsen og derved sikre, at Tivolis univers løbende er aktuelt for gæsterne.

CSR

En af CSR-rapport 2017s vigtige historier omhandler bæredygtighed og fødevarekvalitet.

Tivoli tror på råvarer, som er produceret med størst mulig hensyntagen til miljø og bæredygtighed for at give en bedre smagsoplevelse til gæsterne. Vi bestræber os derfor på at tilbyde produkter af høj kvalitet og lægger vægt på at være så tæt på leverandørerne som muligt. 

I 2017 har Tivoli F&B og High End arbejdet videre med at implementere velfærdskød og økologisk brød, og den nye grøntsagsrestaurant, Gemyse, er ligeledes baseret på økologi med Aarstiderne som primær leverandør.

I 2017 blev velfærdsgris introduceret, så der er omlagt fra konventionel til velfærdsgris i Flæskestegen på Plænen. Velfærdsoksekød benyttes fortsat i Tivoli F&Bs burgere, og i 2017 har Tivoli F&B samlet omlagt knap 50 % fra konventionelt kød til velfærdskød.

I 2017 har Flæskestegen har også omlagt fra konventionelt til økologisk brød. Målsætningen er fremadrettet fortsat at øge økologien inden for brød på tværs af Havens spisesteder.

Tivoli har påbegyndt omlægning fra konventionel til økologisk mælk på kaffebarer og i køkkenproduktion.  Med udgangen af 2017 er knap 75 % omlagt til økologisk mælk.

Fish ’n’ Chips er sølvmærket i Den Økologiske Spisemærkning, og i 2017 er Hot Dog Corner blevet økologi-certificeret med bronzemærkning. Tivolis Kaffebar har ligeledes bronze, hvilket betyder, at 30-60 % af føde-og drikkevarerne i forretningen er økologiske. For at opnå sølvmærkning skal 60-90 % af forretningens indkøb af føde-og drikkevarer være økologiske. 

Fremadrettet fortsættes arbejdet med at udvælge producenter, som lægger vægt på høj kvalitet, dyrevelfærd og en bæredygtig produktion.

Tivolis elforbrug er sammensat af

12%
21%
43%
24%

Over 3.300 pærer blev udskiftet med LED-pærer

Antal el pærer

Heraf LED-pærer

85.000

39.300

Samlet el-besparelse

1.163.000 kWh

Hent Tivolis fuldstændige CSR-rapport