Ved Orangeriet

Musik og Tivoli hører sammen fra H.C. Lumbyes (1810 – 1874) tid. Lumbye skrev bl.a. Champagnegaloppen til Tivoli, og spillede med sit orkester i Koncertsalen ved Stadsgraven (Glassalens beliggenhed).

Den nuværende koncertsal (1956, arkitekt Frits Schlegel) er et eksempel på moderne Tivoli-arkitektur i perioden.

Columbinehaven (2001, Stig Lennart Andersson) er næsten som en labyrint.

Værd at vide

Området omkring Orangeriet

 1. Columbinehaven

  Landskabsarkitekten Stig Lennart Andersson (f. 1957) og hans tegnestue SLA står bag nogle af Danmarks mest roste nyere byrum, bl.a. Bymilen langs Christians Brygge ved SEB Bank.

  Det lille haveanlæg Columbinehaven blev anlagt i 2001 som en lille labyrint ved siden af Harmonipavillonen. Mellem de bugtende hække ligger blomsterbede, som oprindeligt var tænkt kun at blomstre hvidt, noget der viste sig at være vanskeligt i praksis. De lysende plexiglasrør tilføjer et skulpturelt element og minder også om Boblespringvandet, som er 40 år ældre.

 2. H. C. Lumbye

  Lumbyes koncertsal

  Tivolis første koncertsal lå ved Stadgraven med cafeerne Divan 1 og Divan 2 på hver sin side. Koncertsalen havde ruder af kulørt glas, så den nærmest strålede, når musikken var i gang. Inde i Koncertsalen spillede Lumbyes orkester på scenen i den ene ende og Braunsteins Orkester i den anden. De to orkestre afløste normalt hinanden, men i Lumbyes Telegraph-Galop er ideen netop, at to orkestre svarer hinanden ligesom telegrafen.

  Den første, rektangulære Koncertsal blev ombygget, eller nærmest nyopført, i 1863, hvor bygningen fik sin ottekantede facon. I 1898 var der igen en større ombygning, hvor den velkendte kuppel sås for første gang. Det var denne bygning, som skiftede navn til Glassalen i 1902.

  I 1902 åbnede nemlig Tivoli-direktør og arkitekt Knud Arne Petersens store, mauriske koncertsal, som lå midt i Tivoli på samme plads som Koncertsalen optager i dag. Denne bygning nedbrændte i forbindelse med schalburgtagen (tysk modsabotage) i 1944.

 3. Koncertsalen

  Tivolis nuværende Koncertsal blev indviet i 1956 ved et stort show med tidens førende stjerner og kongefamilien blandt publikum. Den er tegnet af Fritz Schlegel og Hans Hansen og var Nordens største Koncertsal med ca. 1.900 pladser, da den åbnede.

  I 2005 blev Koncertsalen renoveret. Garderober og tekniske faciliteter blev forbedret, og publikumsområderne blev udvidet. Den oprindelige bagbygning blev revet ned, og i stedet opførtes en ny bygning tegnet af arkitektfirmaet 3xN. Bygningen indeholder en restaurant, Tivolis medarbejderkantine og en stor prøvesal. Den runde foyerbygning blev også tilføjet. En lagerkælder blev konverteret til foyer med et 30 meter langt tropisk akvarium på den ene side og på øverste etage blev Balanchine Lounge indrettet.

Loading icon
Tap for at aktivere kortet