3. juli 2020

Byparks-planer i centrum af København går ind i ny fase

Visionen fra 2019 om at omdanne den flersporede vej mellem Axelborg og H.C. Andersens Boulevard til en grøn og bilfri bypark er gået ind i en ny fase. Nabogruppen bag projektet kan nu fremvise et opdateret visionsprojekt, som udvider den kommende bypark til også at omfatte Axel Torv. Covid-19 har understreget behovet for flere grønne åndehuller i København, og et nyt centralt åndehul kan muligvis være på vej i Københavns centrum. I hvert fald er nabogruppen bag projektet om at omdanne den stærkt trafikerede indre del af Vesterbrogade til en grøn bypark nu klar med et udbygget forslag. Arkitektfirmaet Gehl samt den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann fra Studio Other Spaces (SOS) er samtidig blevet tilknyttet projektet, der nu inddrager Axel Torv og omfatter 14.000 m².

Det udestår at rejse den nødvendige eksterne fondsstøtte til at anlægge byparken, da finansieringen af projektet på nuværende tidspunkt ikke er helt afklaret.

Da visionen om at skabe en ny bypark i København op mod Rådhuspladsen blev afsløret i juni 2019, blev projektet mødt med stor velvilje fra naboer, borgere og politikere. Siden har da har Tivoli og en nabogruppe bestående af Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri, Danica Pension, ATP Ejendomme, PFA Pension og Industriens Pension, som tilsammen repræsenterer hovedparten af ejendommene i kvarteret, arbejdet videre med den oprindelige projektidé sammen med Gehl, Olafur Eliasson og SOS.

Bypark skal bidrage til byens mål
Visionen viser, at Vesterbro Passage kan gå fra at være en passage med trængsel til et inviterende opholdsrum, hvor naturen flettes ind i byrummet. Tanken er, at asfalt erstattes af træer, vand, dyreliv og illuminationer og skaber et nyt rekreativt område midt i København med plads til både ro og fordybelse og til fælles aktiviteter.

Projektet kommer til at spille sammen med Rådhuspladsen og med kvarterets to nye metrostationer. Initiativet understøtter Københavns Kommunes mål om, at københavnerne i fremtiden skal opholde sig endnu mere i byens rum og opleve København som en grøn hovedstad, ligesom det styrker Københavns position som verdens bedste cykelby.

Overborgmester Frank Jensen lovede i forbindelse med offentliggørelsen af projektet sidste år, at han sammen med teknik- og miljøborgmesteren ville stille sig i spidsen for de nødvendige analyser af trafikken. De analyser er under udarbejdelse. Han siger nu:

”Jeg er superbegejstret for forslaget. Det er et superflot projekt og et flot eksempel på den kreative, organiske måde, vi arbejder med at give plads til mennesker, til ophold og til naturoplevelser helt inde i hjertet af vores by. Der er allerede flere forslag i spil i området for at skabe skønne byrum med færre biler. De skal selvfølgelig ses i sammenhæng, så vi ikke risikerer, at al bustrafikken i byen sander fuldstændig til. Det analyserer vi lige nu – med grønne briller og træer i kikkerten.”

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen udtaler:
”Min ambition for København er grundlæggende, at der skal være færre osende biler og flere grønne byrum, og projektet om at lave en bypark lige uden for Tivoli gør lige præcis dét. Byparken vil binde Rådhuspladsen bedre sammen med Hovedbanegården og på den måde byde vores gæster ind i fremtidens grønne visioner, som gradvist vil kunne mærkes tydeligere gennem hele Indre By. Og københavnerne vil få en grøn oase, hvor man kan være uden at behøve at bruge penge, så jeg kan kun bakke op om ideen.”

Den anerkendte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson siger om sin opgave i projektet:
”Vesterbro Passage er et vindue ind i fremtiden. Vi ønsker at forme den som et byrum, der aktivt forholder sig til menneskers liv i forandring, hvor opdelingen mellem arbejde og privatliv står til forhandling. Et fortættet grønt byrum med rekreative aktiviteter, der understøtter diversitet og forskellighed; et rum, der skaber unikke sansninger og oplevelser af luft, lyd og lugte, af natur i hjertet af København. Det langsomme, flertydige og åbne vil blive en integreret del af Metropolzonen.

Vi ønsker at give en menneskelig dimension tilbage til byen; at skabe en park, hvor oplevelsen af tid og ro, hvor mødet med andre og følelsen af fællesskab i byrummet træder frem som en bærende værdi, der definerer København, nu og i fremtiden.”

Sebastian Behmann, arkitekt og med-grundlægger af SOS, siger:

”Udviklingen af Vesterbro Passage, sammen med Gehl, er en enerstående mulighed for SOS for at fokusere på formgivning af byrum i bæredygtigt perspektiv. Parken vil give indtryk af, at naturen altid har eksisteret i hjertet af byen, og skabe fornemmelsen af en reel balance mellem by og natur. Denne form for co-eksistens gælder ikke blot planter, mennesker og by, men inkluderer også et rigt dyreliv, der vil understrege vigtigheden af biodiversitet i udviklingen af fremtidens byrum.”

Adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung, Landbrug & Fødevarer, udtaler:
”Vi er meget glade for at udvide Byparksprojektet til også at indbefatte Axel Torv, som har et langt større potentiale. Med Byparken bringer vi mere natur og bæredygtighed ind i byen og skaber et nyt mødested mellem by og land. Det er ikke svært at forestille sig torvedage i Byparken med velsmagende, lokale råvarer fra de danske landmænd og fødevareproducenter.”

Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI, udtaler:
”En af de helt store styrker ved Danmark og vores hovedstad er, at vi er et godt samfund at leve i. Det gør, at både turister og dygtige folk fra hele verden har lyst til at komme hertil. Byparken er et spændende projekt, som vil bidrage yderligere til Københavns position som en grøn og attraktiv foregangsby, hvor mobilitet, et levende byrum og bæredygtighed går hånd i hånd.”

Tivolis direktør Lars Liebst, siger:
”Covid-19 har sat en tyk streg under behovet for flere grønne åndehuller i byerne. I Byparken i Vesterbro Passage og Axel Torv får københavnerne nye oplevelsesrige byrum og den skønnestecykelrute i byens centrum. Vi er meget tilfredse med udviklingen og ikke mindst den meget brede opbakning til projektet fra borgerne, handelsdrivende og politikerne. Med byparken gør vi vores til, at København bliver en endnu mere grøn og attraktiv by at bo i og besøge som turist.”

Nabogruppens mål er, at byparken kan indvies i foråret 2023.

Ønsker du interview, så kontakt:

  • Overborgmester Frank Jensen: pressechef Rikke Egelund, tlf. 3147 9497, EB2F@okf.kk.dk 
  • Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen: Teknik- og miljøforvaltningens pressetelefon, tlf. 2445 0314
  • SOS, Olafur Eliasson og Sebastian Behmann: press@studiootherspaces.net
  • Gehl, director Birgitte Bundesen Svarre: tlf. 2234 8786, birgitte@gehlpeople.com
  • Landbrug & Fødevarer, adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung: pressechef Morten Nielsen, tlf.: 2913 3545, moni@lf.dk
  • DI, adm. direktør Lars Sandahl Sørensen: Claus Kaae-Nielsen, tlf. 2332 6829, CLKN@DI.DK
  • Tivoli, adm. direktør Lars Liebst: pressechef Torben Plank, tlf. 2223 7440, tpl@tivoli.dk 

Rådgiverteamet omfatter Olafur Eliasson og Sebastian Behmann, Studio Other Spaces (SOS), som står for den kunstneriske udvikling af byparken, og arkitektfirmaet Gehl, som er pionerer inden for at skabe levende byrum til mennesker.

Kort om Olafur Eliasson og Sebastian Behmann, Studio Other Spaces (SOS):

Studio Other Spaces, Berlin, er grundlagt af Olafur Eliasson og arkitekt Sebastian Behmann og har speciale i eksperimentbaseret arkitektur, urbant design, offentlige rum og kunst.

Olafur Eliasson (født 1967 i København) er en dansk-islandsk billedkunstner, der arbejder med mange udtryksformer, herunder installationskunst, maleri, skulptur, fotografi og film.  Siden 1997 har hans værker været udstillet på verdens førende museer, blandt andre Museum of Modern Art, New York; Tate Modern, London; Louisiana, Humlebæk; Moderna Museet, Stockholm og Biennalen i Venedig. Eliassons projekter i det offentlige rum omfatter blandt andet Green river, 1998 – 2001; The New York City Waterfalls, 2008; og Ice Watch, hvor Eliasson og geolog Minik Rosing transporterede massive blokke af gletsjeris fra Grønland til centrale pladser i København (2014), Paris (2015) og London (2018) for at skabe opmærksomhed om klimaforandringer.

Sebastian Behmann leder designteamet på Studio Olafur Eliasson og er medgrundlægger af Studio Other Spaces. Behmann begyndte sit samarbejde med Eliasson i 2001; de har siden skabt en række arkitektoniske værker, herunder pavilloner, installationer og, senest, Fjordenhus i Vejle (2009–18). Behmann var også ansvarlig for Eliassons bidrag til Harpa – Reykjavik Concert Hall and Conference Centre (et samarbejde med Henning Larsen Architects, 2005-11), for Your rainbow panorama (2006-11) på toppen af ARoS, Aarhus, samt for Cirkelbroen på Christianshavn (2015).

Kort om Gehl:

Gehl er en konsulentvirksomhed og designpraksis med speciale i urban design og byplanlægning. Virksomheden er grundlagt i København i 2000 og arbejder i hele verden med at skabe bl.a. masterplaner og byrumsdesign, hvor udgangspunktet altid er mennesker.

Gehl arbejder for at skabe merværdi i designløsninger ved at skabe ambtiøse løsninger, der giver et godt, lokalt forankret byliv og samtidig tilgodeser klima, sundhed og er for alle. Derfor er Gehls designforslag særligt fokuserede på aktiv mobilitet, social interaktion og klimatilpasning.

Tegnestuen er baseret på 50 års forskningsvirksomhed og bruger dataindsamling og inddragelse som et redskab til at udvikle bedre designløsninger og løbende måle effekten.

Den internationale organisation, der består af 75 ansatte er fordelt på tre kontorer i København, New York og San Francisco. Tegnestuen er en multidisciplinær designvirksomhed med et omfattende globalt netværk af senioreksperter inden for klimatilpasning, sundhed og social bæredygtighed.