1. maj 2019

Stærke kvinder bag årets fyrværkeri-shows i Tivoli

Sidste år blev en lang række planlagte fyrværkeriaftener aflyst pga. den lange tørkeperiode i Danmark. Men den 4. maj tages der hul på årets lørdagsfyrværkeri i Tivoli med musik fra Koncertsalen. I år vil der som noget nyt være fem stærke kvinder, der sætter deres personlige aftryk på fyrværkeriaftenerne. Hver måned får sit eget fyrværkerishow og bliver designet af en kunstner, der vælger musikken og, i samarbejde med Havens fyrværker, sætter fyrværkeri og farver sammen. Sangeren Barbara Moleko, som også optræder til Fredagsrock 3. maj, lægger ud med det første fyrværkeri-knald den 4. maj kl. 23.45.

Fælles for alle kvinderne er, at de brænder for at udtrykke sig, og det er første gang de arbejder med musik og bruger nattehimlen som lærred. Det åbner for nye oplevelser for de mange fyrværkerifans. Kunstnerne har alle fået frie hænder til opgaven, så fyrværkerierne skiller sig mest muligt ud fra hinanden. Alle kvinderne vil også i løbet af sommersæsonen kunne opleves i Tivoli i mere vante sammenhænge.  

Fyrværkeriprogram 2019 fra klokken 23.45

  • 04.05.19 Barbara Moleko
  • 01.06.19 Sinne Eeg
  • 06.07.19 Katrine Gislinge
  • 03.08.19 Caroline Henderson
  • 07.09.19 Pernille Rosendahl 

Sanger og diva Caroline Henderson siger:

”På scenen i Glassalen bringer vi nogle at de største showbiz-stjerner til live, og på himmelen over Tivoli får jeg lov at lege med en helt anden slags stjerner. At sammensætte et fyrværkeri  er en helt anden måde at være kreativ på, og jeg glæder mig helt vildt til at se resultatet. Der er power i divaerne i Glassalen og der er power i et godt fyrværkeri. Om de to ting har en særlige connection? Vi får se.” 

Pernille Rosendahl der ofte har optrådt på Plænen siger om opgaven:

”Fyrværkeri er et nyt medie, som jeg ikke er vant til, men det er altid godt at udfordre sig selv og prøve noget nyt. Jeg har jo stået på Plænen og kigget på den himmel, der nu bliver mit meget store lærred. Det havde jeg ikke lige regnet med, da jeg stod der, men jeg er så spændt på, hvordan det kommer til at se ud i virkeligheden.” 

Sangeren Barbara Moleko siger om udfordringen:

”Det bliver smukt, feminint og sprængfarligt. Gæsterne i Tivoli kan glæde sig til en blanding af den musik jeg synes er godt – og on top of that et fyrværkerishow der passer perfekt til musikken! Der indgår også noget af min egen musik, blandt andet min nyeste single. Det er fedt at Tivoli sætter fokus på kvindelige kunstnere – det har også været min inspiration for valg af både musik og fyrværkeri. For nylig var jeg i Tivoli med min familie fra Sydafrika, kronen på værket var – og er altid – fyrværkeriet. Det er altid en stor oplevelse hvor folk samles og nyder det flotte show.”

Katrine Gislinge har de sidste 3 årtier etableret sig som en af Skandinaviens mest markante pianister. Og hun siger om den kommende opgave: 

 ”Det skal være smukt og drømmende - som et overdådigt maleri! Min ambition er at give gæsterne i Tivoli en både eksklusiv og intim oplevelse hvor lys, farver og musik smelter sammen på himmelen over dem. Ja, et intimt fyrværkeri - det er min drøm. Det bliver spændende at se hvordan musikken og fyrværkeriet kan belyse hinanden.” 

Barbara Moleko, der lægger ud med første serie af fyrværkerishows, optræder i samme weekend med Karl William til Fredagsrock. I juni overtager den prisbelønnede jazz-fortolker Sinne Eeg opgaven med fyrværkerishowet. Her kan forventes blide melankolske toner. Hun kan senere i sæsonen opleves ved Nat King Cole-hyldesten i koncertsalen den 6. juli – sammen med Danmarks UnderholdningsOrkester. Pianisten Katrine Gislinge spiller ved en særlig Mindfullness-koncert i Koncertsalen den 15. juli.

Sanger Caroline Henderson dekorerer farverigt sommernætterne i august. Hun er i samme periode en del af holdet, når hun optræder i forestillingen Divaer i Glas, hvor  bl.a. Marlene Dietrich og Ella Fitzgeralds sange bliver genfortolket i Glassalen. Penille Rosendahl har sin egen Syng med-koncert den 7. juni i Koncertsalen og hun giver, som den sidste, sit bud på fyrværkeri fyldt med farver og rocktoner.

Mere fyrværkeri
Tivolis 176 års fødselsdag d. 15. august bliver også fejret med fyrværkeri og sommersæsonen lukkes og slukkes med festfyrværkeri den 22. september. Sidste år blev årets fyrværkeri-shows hårdt ramt pga. afbrændingsforbud pga. den landvarige varme sommer.
 

Tivoli: historisk lang fyrværkeritradition

Fyrværkeri har en lang tradition i Tivoli. Havens grundlægger, Georg Carstensen, arrangerede forestillinger med ”bengalske flammer” som trækplaster før Tivolis første sæson i 1843. Dengang lå der en fyrværkerifabrik ved Stadsgraven lige bag Divan 2. Selve afbrændingen af fyrværkeriet foregik på en estrade lige uden for Haven. Grunden til det arrangement var, at man ikke kunne transportere fyrværkeri over store afstande, men man kunne på den anden side heller ikke skyde det af midt imellem folk; kemikalierne var ikke sikre nok. 

Fyrværkerierne fandt sted på særlige festaftener, hvor der også var såkaldt brillant illumination. Det indebar, at der blev tændt lys på bygninger og i træer og bede. Dette var ingen enkel sag, for der var tale om glas fyldt med olie med en lille flyde-væge monteret i forskellige holdere. Hver eneste lampe skulle altså tændes manuelt. En aften med festbelysning sluttede med fyrværkeri. 

Tivolis første og faste fyrværker var Gaëtano Amici, som Carstensen havde inviteret fra Italien. Det er ham, der har givet navn til Amicisvej på Frederiksberg.  

Med venlig hilsen

Torben Plank
Head of Press, Brand & Communications
Pressechef, Brand & Kommunikation
 
T  +45 22237440
TPL@TIVOLI.DK 
 
Vesterbrogade 3, 1630 København V
www.tivoli.dk