10. maj 2017

Kinesisk balleteventyr om ulykkelig kærlighed – urpremiere på Pantomimeteatret

Mere end 1.300 år gammelt er dette folkeeventyr om to unge, der elsker hinanden, og som dør for deres kærlighed – en kinesisk parallel til tragedien om Romeo og Julie. Nu bliver det gamle eventyr til en ballet, skabt af den herboende engelske koreograf og danser Paul James Rooney. For første gang i 10 år er Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen selv med på scenen, når han skal danse rollen som hovedpersonens far. Premieren på Butterfly Lovers finder sted fredag den 19. maj 2017 kl. 20.30 i Tivoli.

Tivoli’s balletchef Peter Bo Bendixen ser frem til at vende tilbage til scenen for en stund:

”Butterfly Lovers er den første egentlig kinesiske ballet på Pantomimeteatret. At kunne præsentere en historieballet af Tivoli Ballet Teaters egen koreograf Paul Rooney og samtidig selv vende tilbage til scenen efter 10 år, er noget jeg har set frem til, og jeg glæder mig til at præsentere publikum og havens gæster for vores nyeste værk fredag den 19. maj.”

Butterfly Lovers er baseret på et gammelt kinesisk eventyr om en ung pige, der gerne vil gå i skole, hvilket er forbeholdt drenge. Hendes far indvilger på betingelse af, at hun forklæder sig som dreng. På skolen forelsker en dreng sig i hende, selv om han ikke ved, at hun er en pige. Men faderen henter hende hjem – hun skal giftes. Drengen møder op til brylluppet og dør af et bristet hjerte. Pigen flygter, inden hun er blevet gift og ender ude på graven, hvor hun dør af savnet efter ham. Sammen forenes de to – som smukt svirrende sommerfugle.

Koreografen og danseren Paul James Rooney

Paul James Rooney er uddannet danser på Royal Ballet i London og Elmhurst Ballet School i Birmingham. Han har blandt andet danset i koreografen Matthew Bournes verdensberømte udgave af Svanesøen, i balletten Peter og Ulven i New York og Vinden i Piletræerne på Royal Opera i London. Siden 2006 har han været ansat i Tivoli Ballet Teater, hvor han har danset en række solopartier, blandt andet Soldaten i Fyrtøjet, Paolo i Blomsterfesten i Genzano, nattergalen i Svinedrengen og Gurn i Sylfiden, alle på Pantomimeteatret. I 2016 dansede han Frits i Tivolis opsætning af Nøddeknækkeren i Tivolis Koncertsal.

Som koreograf har Paul James Rooney skabt en række moderne værker til Tivoli Ballet Teater: Polyphony (2009), Mezclanza (2010), Big Band Dance på Plænen (2014) og Havets Bevægelser (2012 & 2013). Sidstnævnte genopsættes på Pantomimeteatret i slutningen af sommersæsonen 2017.

Kinesisk violinkoncert

Butterfly Lovers Violinkoncert, der er en fantasi over eventyret,  er komponeret af de to kinesiske komponister, He Zhanhao og Chen Gang, og uropført i 1959. Værket, der varer en lille halv time, er et af de mest kendte kinesiske stykker klassisk musik i vesten. Tonen i musikken er umiskendeligt kinesisk, men samtidig umiddelbart tilgængelig for vestlige ører. 

Om Paul James Rooney

Uddannet balletdanser i London og Birmingham. Siden medvirket som danser i blandt Mathew Bournes legendariske udgave af Svanesøen på verdensturne. Desuden danset på Royal Opera i London og medvirket i balletten Peter og Ulven i New York. Siden 2006 ansat i Tivoli Ballet Teater, hvor han har danset en række fremtrædende partier, både i det klassiske og moderne repertoire. Har desuden koreograferet en række balletter til Tivoli Ballet Teater, senest Havets bevægelser, der genopsættes på Pantomimeteatret med premiere den 9. september 2017.

Eventyr på Pantomimeteatret

Pantomimeteateret har en lang tradition for balletter, baseret på eventyr, fordi de passer så godt til den magiske teaterbygning, der nærmest inviterer til eventyr, mystik og farvestrålende optrin. Eventyr som Tornerose, Askepot, og en række balletudgaver af H.C. Andersen Kejserens nye Klæder, Prinsessen på Ærten, Den lille Havfrue og Hyrdinden og Skorstensfejeren har været spillet på teatret frem til begyndelsen af 1990’erne, hvor Tivoli for en periode koncentrerede sig om den unikke pantomimetradition, der er bevaret i Tivoli. I 2001 genoptog Pantomimeteatret ideen med H.C. Andersen-balletter, da Dronning Margrethe, Dinna Bjørn og James Price skabte Kærlighed i Skarnkassen som den første af en række eventyrballetter. Dronning Margrethe stod for scenografien, Dinna Bjørn for koreografien og James Price for musikken. Siden fulgte Tommelise, Fyrtøjet, Svinedrengen og Den standhaftige Tinsoldat, der alle er en fast del af repertoiret på Pantomimeteatret.

Senest har Dronning Margrethe, koreografen Yuri Possokhov og komponisten Oh Land stået for en sprælsk nytolkning af eventyret Askepot. Premieren var i 2016 og balletten er på repertoiret igen denne sommer med repremiere torsdag den 22. juni 2017.

Tivoli Ballet Teater

Tivoli Ballet Teater er Tivolis eget balletkompagni, der spiller forestillinger på Pantomimeteatret, Tivolis Koncertsal og på turne. Kompagniet er på cirka 20 dansere, heraf tre karakterdansere. I løbet af sommersæsonen i Tivoli spilles omkring 300 forestillinger, fordelt på klassiske balletter, pantomimer, børneforestillinger og moderne danseaftener. Ud over premieren på Butterfly Lovers spilles i denne sæson også balletterne Accordion Stories (Tim Rushton), Askepot (Yuri Possokhov) og dobbeltforestillingen Nomade (Tim Rushton)/Havets bevægelser (Paul James Rooney), fem pantomimer fra det klassiske repertoire, samt familieforestillingerne Forelsket i Tivoli og Den grimme Kylling.

Tivoli Ballet Teater ledes af Peter Bo Bendixen.

Balletten Butterfly Lovers

Koreografi og iscenesættelse: Paul James Rooney

Musik: He Zhanhao og Chen Gong

Dekorationer: Paul James Rooney

Kostumer: Charlotte Østergaard