Stjerneskud spiller mesterværker for violin og klaver

To unge danske musikere tager livtag med nogle af kammermusikkens sværvægtere. Michael Germer er 20 år og violinist, og han har fået tildelt P2 Talent Prisen. David Munk Nielsen er 25 år og pianist, begyndte egentlige klaverstudier som 9-årig. To supertalenter i musikalsk møde med Beethoven, Clara Schumann, Lili Boulanger og César Franck.

22. august 2023

Kl: 17:00

Glassalen

Det er to af dansk musiklivs helt store talenter, der mødes i et klassisk program. Med sit naturlige musikerskab og sin varme sanselige tone har 20-årige Michael Germer vundet succes ved koncerter og konkurrencer internationalt. I 2022 blev han tildelt P2 Talent Prisen og senest er Germer netop blevet tildelt Gladsaxe Musikpris 2023, som blev overrakt ved en koncert i marts 2023, hvor han fremførte Bruch Violinkoncert med Copenhagen Phil under Maestro Yoel Gamzhou. David Munk Nielsen er 25 år og pianist, begyndte egentlige klaverstudier som 9-årig, modtog som 22-årig Jacob Gades Legat og er i gang med international karriere. To supertalenter i musikalsk møde med Beethoven, Clara Schumann, Lili Boulanger og César Franck.

Beethovens Violinsonate nr. 7 i c-mol op. 30 nr. 2 er den mest lidenskabelige sonate af de tre i opus 30 tilegnet den russiske zar Aleksander 1. Det er også den sonate, der rammer det heroiske bedst i en periode af Beethovens liv omkring 1802, hvor idealerne om lighed, frihed og broderskab stod højt.

Clara Schumanns Tre romancer er komponeret 1853. De er dedikeret til vennen og violinvirtuosen Joseph Joachim. Sammen med Robert Schumann tog han dem med på turné og spillede bl.a. for kong George 5. af Hannover, der blev ekstatisk af begejstring. En anmelder har skrevet, at romancerne viser, at det var en skam, at Clara Schumanns karriere som komponist kom til at stå i skyggen af ægtemandens. Det må man give ham ret i.

Lili Boulanger var lillesøster til den mere kendte komponist og musikpædagog Nadia Boulanger. Lili blev kun 24 år, men nåede at markere sig som en vigtig modernistisk komponist og vandt bl.a. den eftertragtede Prix de Rome i 1913 som 21-årig for kantaten Faust & Hélène. Hun nåede at komponere flere store værker for kor og orkester, og hendes sidste værk var Pie Jesu for sopran, strygekvartet, harpe og orgel – komponeret under svær sygdom som diktat til søsteren. Nocturnen fra 1911 for violin og klaver fra viser hende fra den mere drømmende side – med en enkelt ekspressiv parentes.

César Franck komponerede sin violinsonate i 1886 til landsmanden, den belgiske violinist Eugène Ysaÿe, der spillede den første gang til sit eget bryllup. Siden havde værket sin officielle uropførelse og blev straks populært. Det var sonatens helt igennem poetiske stemning, som ramte samtidens publikum. Selv om den er struktureret, så har den også en flygtig karakter, der opstår ved at César Franck anvender samme musikalske kim gennem hele sonaten. Det var komponistens ’idée fixe’, som han var berømt for også i andre værker.

STJERNESKUD-KONCERT: Erik og Susanna Olesens Almenvelgørende Fond har sponsoreret fri adgang for Havens gæster til denne og to andre koncerter.

Foto: Michael Germer. Credit: Nikolaj Lund.
Foto: David Munk Nielsen. Credit: Anna-Maria Viksten.

Program

Solister: David Munk Nielsen, klaver Michael Germer, violin Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) Violinsonate nr. 7 c-mol, op. 30 nr. 2 (1803) Clara Schumann (1819 – 1896) Tre romancer (1853) Lili Boulanger (1893 – 1918) Nocturne for violin og klaver (1911) César Franck (1822 – 1890) Violinsonate A-dur (1886) Forventet varighed: ca. 1 time og 15 minutter uden pause.