Szeps-Znaider spiller værker i kærlighedens tegn

Nikolaj Szeps-Znaider er soloviolinist og tivolipublikummet får denne sommer mulighed for at opleve Nikolaj Szeps-Znaider i tre roller: som solist, dirigent og kammermusiker. Det er i denne rolle han optræder sammen med pianisten Robert Kulek Bemærk at efter koncerten er der Artist Talks på Original Coffee ved Tivolis Koncertsal, hvor festivalens værter Mathias Hammer og Benedikte Granvig mødes med artisten. Der er fri adgang til Artist Talks.

21. august 2023

Kl: 20:00

Glassalen

Nikolaj Szeps-Znaider er internationalt anerkendt violinsolist, han er dirigent, og så er han en fremragende kammermusiker. Det er i denne rolle, han optræder sammen med pianisten Robert Kulek i et program dedikeret kærligheden.

1853 var det sidste lykkelige år for Clara og Robert Schumann. Det var en skrøbelig lykke, Roberts sindslidelse blussede ofte op, men den sommer åndede alt fred, og Clara begyndte at komponere igen. Et af værkerne er de tre romancer op. 22, der hver især rummer en intim kærlighedshilsen.

I efteråret 1851 komponerede Schumann a-mol violinsonaten på fem dage. Clara blev ”henrevet”, da hun spillede værket. Især de to første satser hvorimod hun ikke var begejstret for den ”genstridige” tredjesats. Først da hun uropførte værket et halvt år senere ”forstod hun satsens ejendommelige karakter” – og hun forstod sin mand.

Brahms nærede stærke følelser for Clara Schumann, men i tilfældet med A-dur violinsonaten var det den unge sopran Her[1]mine Spies, som han inviterede på besøg i sommeren 1886. Han var dybt forelsket, komponerede to sange til hende og vævede disse ind i sin violinsonate som en skjult hilsen. Hermine kom, sang, Brahms akkompagnerede, og mere blev det ikke til

Korngold havde netop haft overvældende succes med operaen Die tote Stadt i 1918, da han fik bestilling på musik til Shakespeares kærlighedskomedie Stor ståhej for ingenting. Ud af teatermusikken sammensatte Korngold en orkestersuite og siden en version for violin og klaver.

Bemærk at efter koncerten er der Artist Talks på Original Coffee ved Tivolis Koncertsal, hvor festivalens værter Mathias Hammer og Benedikte Granvig mødes med artisten. Der er fri adgang til Artist Talks.

Foto: Nikolaj Szeps-Znaider. Credit: Lars Gundersen.

Program

Solist: Nikolaj Szeps-Znaider Robert Kulek, klaver Clara Schumann (1819 – 1896) Tre romancer, op. 22 (1853) Robert Schumann (1810-1856) Sonate i a-mol, op. 105 (1851) Johannes Brahms (1833-1897) Sonate A-dur, op. 100 (1886) Erich Wolfgang Korngold (1887-1957) Much ado about nothing, op. 11 (1920) Forventet varighed: ca. 75 minutter uden pause.