Barbara Hannigan synger John Zorn

Sopranen Barbara Hannigan vender tilbage til Tivoli – denne gang i form af en intim kammerkoncert med pianisten Stephen Gosling. Hun har en fænomenal stemme, der får selv de sværeste passager til at lyde lette. Bemærk at efter koncerten er der Artist Talks på Original Coffee ved Tivolis Koncertsal, hvor festivalens værter Mathias Hammer og Benedikte Granvig mødes med artisten. Der er fri adgang til Artist Talks.

19. august 2023

Kl: 17:00

Glassalen

Der er lagt op til et spændende genhør med den canadiske sopran Barbara Hannigan, der på sin helt egen og personlige måde fortolker gammelt og nyt. Ved koncerten i Tivoli præsenterer hun sit samarbejde med den amerikanske musiker og komponist John Zorn i sangcyklussen Jumalattaret, der henter sit stof fra det finske epos Kalevala.

Den canadiske sopran og dirigent Barbara Hannigan er kendt på disse breddegrader. Hun har givet koncerter i Tivoli de sidste sæsoner, så der er tale om et gensyn-genhør med en helt usædvanlig musikalsk begavelse. Hun kan både synge og dirigere på et højt niveau og optræder sammen med verdensnavne som Simon Rattle, Esa Pekka Salonen og Antonio Pappano. Hun er også efterspurgt som operasanger på grund af sit dramatiske potentiale, og så har hun en helt særlig evne til at finde nyt repertoire og udfordre grænserne mellem genrerne.

Ved et af sine tidligere besøg i Danmark en lejlighed dirigerede hun således Mahlers 4. symfoni og forbløffede alle, da hun i sidste sats vendte sig mod publikum og sang solopartiet. Det fik Politikens anmelder Henrik Friis til at skrive i Politiken: ”Det kan godt være, at Hannigan er en verdensberømt sanger, der egentlig først nu er på vej som dirigent. Men identiteten som syngende dirigent, der kan finde dramaer som ordløs opera i instrumentalmusikken og selv kan synge med, når det skal til, gør hende til en vanvittigt interessant figur på den klassiske scene.”

I 2020 modtog hun Léonie Sonnings Musikpris 2020, og i begrundelsen stod der bl.a.: »Med sin evne til at både synge, dirigere og sammensætte dybt personlige repertoirer, er Barbara Hannigan et fænomen og en kunstner, der viser nye veje til den klassiske musik.” At vise nye veje får hun anledning til, når hun opfører John Zorns Jumalattaret.

Barbara Hannigan har arbejdet sammen med saxofonisten og komponisten John Zorn siden sommeren 2015. Et af de første fælles projekter var sangcyklussen Jumalattaret, der henter sit materiale fra det finske epos Kalevala. Et værk der stiller enorme krav både til sanger og pianist både teknisk og udtryksmæssigt. Ikke mindst Hannigan kommer her ud i de yderste udtryksregistre og grænserne for stemmens kapacitet. Da værket blev opført i New York i 2019, skrev anmelderen i New York Times: ”Det er den slags stykker, som stiller spørgsmålet om og om igen: Kan en stemme overhovedet gøre dette? Og svaret i forhold til Hannigan er ja.”

Koncerten præsenteres i samarbejde med Copenhagen Opera Festival.

Bemærk at efter koncerten er der Artist Talks på Original Coffee ved Tivolis Koncertsal, hvor festivalens værter Mathias Hammer og Benedikte Granvig mødes med artisten. Der er fri adgang til Artist Talks.

Foto: Barbara Hannigan. Credit: Marco Borggreve.

Program

Solist: Barbara Hannigan, Sopran Stephen Gosling, Klaver John Zorn (1953-) Split the Lark (2021) Solo piano works (1989-2022) Jumalattaret (2012) Forventet varighed: ca. 65 minutter uden pause.