MARIA JOÃO PIRES SPILLER MOZART

En del af Torsdagsklassisk

9. juni 2022

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Det er tæt på en sensation, når den 77-årige portugisiske mesterpianist Maria João Pires gæster Tivoli Copenhagen Phils sommerkoncertserie som solist i Mozarts sidste klaverkoncert. Faktisk annoncerede Pires allerede tilbage i 2017, at hun ville indstille koncertkarrieren året efter, men hun kan heldigvis stadig overtales. 

Den unge italienske dirigent Vincenzo Milletari, uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, leder også Tivoli Copenhagen Phil gennem Tjajkovskij første symfoni, hvor den unge russiske komponist helt tydeligt er inspireret af Felix Mendelssohn. Det er derfor helt passende, at Mendelssohn får lov til at indlede koncerten med ouverturen til Shakespeares En skærsommernatsdrøm.  

Tjajkovskij var kun 26 år gammel, da han komponerede den første af sine seks symfonier, og han havde netop fået ansættelse som lærer ved konservatoriet i Moskva. Tjajkovskij kæmpede med den sædvanlige symfoniske form, og han opdagede allerede på det tidspunkt, at hans musik ikke altid passede i fortidens skabeloner. Men det er alligevel helt tydeligt at høre traditionen fra den gamle verden i Tjajkovskijs første symfoni, ikke mindst efterklangene af Felix Mendelssohns værker.

Der er ikke blot en tydelig forbindelse mellem Tjajkovskij og Mendelssohn, men også til Mozart. Tjajkovskij elskede simpelthen Mozarts musik. I 1887 var det 100 år siden Mozarts opera Don Juan blev uropført i Prag. Det skulle fejres, og Tjajkovskij besluttede at skrive en suite i fire satser med titlen Mozartiana.

Wolfgang Amadeus Mozart var et af de største genier i musikhistorien. Allerede som 5-årig komponerede han sine første stykker, og han var kun 10 år, da han skrev sin første opera. Mozart rejste som vidunderbarn over det meste af Europa, og bosatte sig senere i Salzburg og Wien. Han sugede indtryk til sig overalt, og kastede sig med lige stor selvfølgelighed over stort set alle genrer; symfonier, klaverkoncerter, kammermusik, sange, kirkemusik, klavermusik, og kombinationen af hans enestående musikalske evner og hans eminente sans for dramatik på scenen, udmøntede sig i operaer i flere stilarter på både tysk og italiensk. Især samarbejdet med librettisten Lorenzo da Ponte blev en milepæl i operaens udvikling, og Mozart blev den første komponist i historien, hvis operaer aldrig har været ude af repertoiret i verdens operahuse.

I begyndelsen af karrieren var Mozart ansat hos ærkebiskoppen af Salzburg, men han blev fyret i 1781 og levede resten af sit korte liv som freelance-komponist, klavervirtuos og overklasse-musiklærer i Wien. Han arrangerede selv koncerter, hvor han spillede sine egne klaverkoncerter, ofte med sine bedste venner i orkestret. Selv om han i perioder tjente godt, levede han over evne. Efterhånden blev arbejdsbyrden for stor, og Mozarts helbred bukkede under, godt hjulpet af lægelig uvidenhed. Han var kun 35 år gammel, da han døde i Wien i 1791, få måneder efter den koncert, hvor han uropførte sin 27. og allersidste klaverkoncert.

Program

Tivoli Copenhagen Phil 
Dirigent: Vincenzo Milletari  
Solist: Maria João Pires, klaver 

Mendelssohn: En skærsommernatsdrøm, ouverture  
Mozart: Klaverkoncert nr. 27
Tjajkovskij: Symfoni nr. 1, Vinterdrømme