GOLDBERGVARIATIONERNE MED FAZIL SAY

Som toårig kunne Fazil Say udføre lynhurtig hovedregning med firecifrede tal – året efter begyndte han at spille klaver, og i dag er han en af verdens førende pianister.

18. august 2022

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Fazil Say er kendt for sin helt personlige og uforudsigelige tilgang til klaveret – uanset om han spiller klassisk eller jazz. Han siger selv om sin tilgang til musik:

“Musik skal altid lyde som en improvisation, og en komposition i sig selv ER en improvisation. Komponisten prøver sig frem, prøver igen, så finder han noget, han kan lide, og udvikler det. Når man spiller værket senere, er man nødt til at efterligne denne improvisationsproces.

Derfor er der altid en søgen efter friskhed i fortolkningen. Men for at kunne gøre det, skal du først lære at spille stykket, lære det udenad, men du skal også lære, hvordan stykket fungerer. Det er det, jeg gør hver eneste gang; jeg begynder at arbejde et nyt stykke kun med noderne, ikke ved klaveret.

Jeg analyserer det, prøver at forstå alt: melodien, harmonien, farverne. Så, efter nogle dage, sætter jeg mig på klaveret, og på det tidspunkt er stykket i forvejen nærmest inde i mit hoved.”

Bachs Goldbergvariationer har fået deres kaldenavn efter en vandrehistorie, om en russisk gesandt ved hoffet i Dresden, grev Hermann Carl von Keyserling. Han havde svært ved at falde i søvn. Den unge cembalist, Johann Gottlieb Goldberg, blev bedt om at spille noget let og munter musik, når greven ikke kunne sove. Bach var til stede, da Keyserling fremsatte sit ønske og mente, at den bedste måde at opfylde Keyserlings ønske på var med et sæt variationer.

Historien er – på baggrund af nogle tvivlsomme kilder – skrevet ned af Johann Nikolaus Forkel, og ifølge ham blev greven vildt begejstret for værket. Bach fik muligvis flere penge for sine Goldbergvariationer end for noget andet værk, han skrev både tidligere og senere; Greven gav ham, efter sigende, et gyldent bæger fyldt med 100 Louis d’or-mønter – den franske guldmønt opkaldt efter Ludvig 13. af Frankrig. Sandt eller falsk? Vi ved det ikke – men det er i hvert falden god historie.


Fazil Say
Foto: Marco Borggreve

Program

Fazil Say (klaver)

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Goldbergvariationerne, BWV 988 (1741)

Koncertvarighed: 1 time og 20 minutter uden pause