DEN DANSKE STRYGEKVARTET

Selvom Den Danske Strygekvartet har delt deres talent med verden i 20 år, så forbliver en koncert med dem en helt særlig oplevelse.

17. august

Kl: 17:00

Glassalen

Køb billet

Man ved aldrig helt hvad man får, og bliver altid overrasket af deres fortolkninger og nye måder at formidle musikken. Én ting er altid sikkert; det er musikerskab af højeste kaliber. I Glassalen medbringer de tre værker, der er skrevet med intervaller på cirka 100 år. Louisa Schwab vil til denne koncert slutte sig til kvartetten, i stedet for ensemblets vante cellist Fredrik Sjölin.

Chaconne er, som formtype, en dans i tredelt takt, og er det man kan kalde for ostinatovariationer. Et ostinato er en frase, et motiv eller sågar en enkelt tone, der holder ved eller gentager sig gang på gang – tænk bare på Ravels Boléro eller Pachelbels Kanon i D. I Purcells Chaconne er det celloen der har ostinatet, og de resterende stemmer laver musikalske variation over det.

Strygekvartet nr. 1 blev udgivet i 1900, men blev faktisk komponeret langt tidligere. Årsagen til at det blev fundet frem fra skuffen, var en række opførelser af ny dansk musik, arrangeret af samtidens private kammermusikforeninger, og komponisten så sit snit til at revidere værket. Selve værket er ret konventionelt for tiden det er skrevet i, med undtagelse af et enkelt unikt formled, en sektion kaldet “Resumé” i 4. sats, hvor Nielsen samler temaer fra de foregående satser op, og på den måde binder hele værket sammen.

I de første år efter Mozart ankom til Wien i 1781, skrev han på livet løs i alle samtidens populære genrer, fra koncerter til operaer, og lidt kammermusik blev det da også til. Første sats af Kvartet nr. 16 er en kromatisk allegro der byder værket en dramatisk begyndelse. Anden sats begynder stille med brede, klangfulde akkorder, og så småt begynder melodierne at flyde. Tredje sats er en klassisk menuet & trio, der til tider kan give association af spilledåsemusik. Sidst, men ikke mindst starter fjerde sats med nogle få, korte akkorder og er Mozarts måde at sige “ klar… parat… START! ” på, før det hele går løs i en ægte Allegro Vivace.

Den Danske Strygekvartet
Foto: Caroline Bittencourt

Program

Frederik Øland (violin)
Rune Tonsgaard Sørensen (violin)
Asbjørn Nørgaard (bratsch)
Louisa Schwarb (cello)

Henry Purcell (1659-1695) – 4 min.
Chaconne (~1680)

Carl Nielsen (1865-1931) – 26 min.
Strygekvartet nr. 1 (1889)
I. Allegro energico
II. Andante amoroso
III. Scherzo: Allegro molto
IV. Finale: Allegro (inquieto)

Wolfgang Mozart (1756-1791) – 29 min.
Strygekvartet nr. 16 (1783)
I. Allegro non troppo
II. Andante con moto
III. Menuetto & Trio
IV. Allegro vivace

Koncertvarighed: 60 minutter uden pause

Spilletidspunkt

Tid
Sted
Pris
17. august
195.00 - 295.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli