BERGEN PHILHARMONIKERNE OG VÍKINGUR ÓLAFSSON

Det er ét af Skandinaviens førende orkestre som indtager scenen til denne koncert, med deres chefdirigent Edward Gardner på podiet, og den islandske klaverkomet Víkingur Ólafsson ved tangenterne.

17. august

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Køb billet

Ravel planlagde i første omgang et værk med titlen Wien som balletmusik; et “koreografisk digt” i form af et bestillingsværk fra balletimpresarioen Sergej Djagilev. Men da Djagilev hørte musikken, erklærede han imidlertid: “Ravel, det er et mesterværk, men det er ikke en ballet. Det er et portræt af en ballet, et maleri af en ballet ...” Ravel var helt uenig, og dermed endte hans venskab med Djagilev. La valse er til gengæld siden uropførelsen i 1920 blevet en fast del af koncertprogrammerne for symfoniorkestre verden over.

Robert Schumann havde allerede forsøgt tre gange tidligere, da han omsider fuldendte sin eneste klaverkoncert i 1845. Hver gang gik han i stå undervejs – men omsider lykkedes det Schumann af skrive dét, der skulle blive en af klaverlitteraturens allermest elskede koncerter. Og det var naturligvis Schumanns kone Clara, som uropførte koncerten. Her er det den fremadstormende islandske pianist Víkingur Ólafsson, som tryller ved tangenterne.

Bergens Filharmoniske Orkester har en historie, som går mere end 250 år tilbage – og orkestret havde selveste Edvard Grieg som kunstnerisk leder i en periode. Med Edward Gardner på podiet slutter de deres Tivoli-koncert af med musik skrevet af en russer i eksil. Sergej Rakhmaninov blev født i den gamle verdens Rusland i 1873, men i 1917 måtte han flygte til vesten - to dage før juleaften krydsede han grænsen med sin familie, med USA som endelig destination.

Rakhmaninov blev hurtigt kendt som både komponist og ikke mindst en fabelagtig virtuos pianist, og hans travle koncertkalender gjorde, at han i 25 år fra 1918 til sin død kun skrev seks fuldendte værker. Og det sidste af dem var de symfoniske danse, hvor han kombinerer erindringer om sit fædreland med musikalske citater fra flere af sine tidligere værker.

Edward Gardner
Foto: B. Ealovega

Víkingur Ólafsson
Foto: Ari Magg


Program

Bergen Filharmoniske Orkester
Edward Gardner (dirigent)
Víkingur Ólafsson (klaver)

Maurice Ravel (1875-1937) - 13 min.
La valse (1919-1920)

Robert Schumann (1810-1856) – 37 min.
Klaverkoncert, op. 54 (1841-1845)
I. Allegro affettuoso
II. Intermezzo
III. Allegro vivace

PAUSE

Sergej Rakhmaninov (1873-1943) – 34 min.
Symfoniske danse, op. 45 (1940)
I. Non Allegro
II. Andante con moto. Tempo di Valse
III. Lento assai—Allegro vivace

Koncertvarighed: 1 time og 30 min. inklusiv 20 minutters pause

Spilletidspunkt

Tid
Sted
Pris
17. august
195.00 - 475.00 kr Inkl. billetgebyr og inkl. entré til Tivoli