BARBARA HANNIGAN SYNGER OG DIRIGERER

En del af Torsdagsklassisk

26. maj 2022

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Barbara Hannigan er et fænomen i det internationale klassiske musikliv, både når hun synger den mest krævende musik, der er skrevet for sopraner, og når hun med overlegen lethed styrer et helt symfoniorkester - samtidig!  

Sonningprisvinderen Barbara Hannigan står denne gang foran Tivoli Copenhagen Phil i et sprudlende program med både jazzinspirerede toner af tyske Kurt Weill og amerikanske Aaron Copland, veloplagt wienerklassik af Haydn og dansende rytmer af franske Jacques Offenbach. 

Koncerten begynder i de brølende 20’ere med musik fra USA. Aaron Copland var som amerikansk komponist i 1920’erne fast besluttet på at fusionere den klassiske musik med den nye, spændende jazz. Et af resultaterne er skuespilmusik, skrevet uden et bestemt skuespil i tankerne. Han sagde selv, at han syntes, at musikken simpelthen havde en teateratmosfære over sig, og dermed var titlen Music for the Theatre ikke svær at finde på.

Joseph Haydn var én af sin tids mest berømte komponister, men alligevel omfattede hans pligter som fastansat på Esterházy-familiens slot ved grænsen mellem Østrig og Ungarn mange andre ting end lige at skrive udødelige mesterværker. Han var ansvarlig for alle musikalske aktiviteter på slottet, og var både komponist, dirigent, orkesterleder, nodearkivar, instrumentansvarlig, og han var i princippet ansat på linje med de ledende tjenestefolk i huset. Nå ja, og så var han da også lige operachef for fyrstens private kompagni, som spillede omkring 150 forestillinger om året, en del af dem komponeret af Haydn selv. Og så kunne man jo godt tro, at det kunne være så som så med overskud og inspiration, da symfoni nr. 64 skulle ned på nodepapiret i midten af 1770’erne. Men nej; hver gang man foretager et punktnedslag i Haydns enorme produktion, bliver man overvældet af opfindsomheden og legelysten i musikken.

Da Jacques Offenbach døde i 1880, anede han ikke, at man i 2022 ville kunne spille det værk, som Barbara Hannigan har valgt som aftenens franske indslag. Musikken til balletten Gaîté parisienne er nemlig stykket sammen af uddrag fra Offenbachs populære operetter, og er fra hans opera Hoffmanns eventyr. Det var komponisten og dirigenten Manuel Rosenthal, som i 1938 arrangerede og instrumenterede balletten, som senere er blevet et rigtigt shownummer for symfoniorkestre over hele verden.

Kurt Weill er nok bedst kendt for musikteaterværker som Laser og pjalter og Mahagonny og sit samarbejde med dramatikeren og digteren Bertolt Brecht. Barbara Hannigan har valgt to sange af Weill fra dels den mindre kendte opera Marie Galante, sangen Youkali og titelmelodien fra musicalen Lost in the Stars. Her både leder hun orkestret og synger samtidig, som om det var det nemmeste i verden.

Program

Tivoli Copenhagen Phil 
Dirigent og solist: Barbara Hannigan , sopran

Copland: Music for the Theatre 
Haydn: Symfoni nr. 64 
Offenbach (arr. Manuel Rosenthal): Uddrag af balletten Gaîté parisienne 
Weill (arr. Bill Elliott): Youkali 
Weill (arr. Bill Elliott): Lost in the Stars