Renée Fleming med Tivoli Copenhagen Phil

Afslutning Stjernestunder og SommerKlassisk 2021

22. august 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Den amerikanske sopran Renée Fleming er en af meget få ægte megastjerner i den klassiske musiks verden – og hun er solist i sange af Schubert og Richard Strauss, når Tivoli Copenhagen Phil siger tak for i år med afslutningskoncerten på både festivalen Stjernestunder og SommerKlassisk 2021.

Der er med andre ord lagt op til en oplevelse i særklasse med en af vor tids helt store operastemmer i centrum. Koncerten er samtidig en del af Copenhagen Opera Festival, og det er den tyske dirigent Sebastian Lang-Lessing, der står på podiet ved en ægte stjernestund i Tivolis Koncertsal.

Når man hører Renée Fleming, er det ikke svært at sætte sig i Richard Strauss’ sted; han elskede simpelthen sopranstemmen. Han skrev noget af sin bedste musik netop til sine sopraner, og han giftede sig endda med én! Det er næsten altid sopranerne, der er omdrejningspunktet i hans operaer, hvad enten de er vanvittige teenagere som Salome, samspilsramte nervevrag som Elektra, verdensfjerne gudinder som i Ariadne eller unge, uskyldige døtre af nyrige forretningsfolk som Sofie i Rosenkavaleren.

Strauss kender sopranstemmen og dens muligheder bedre end de fleste, og hvor mange komponister fortrinsvis tænker på herrestemmer, når de komponerer sange, så er Richard Strauss også i den genre klart sopranernes mand. Renée Flemings operakarriere har ikke mindst været centeret omkring Richard Strauss’ store kvindeskikkelser, og hun har som få andre hans musik helt inde under huden.

Schuberts sange er egentlig tænkt som intimt samspil mellem en sanger og en pianist - men Renée Fleming og Tivoli Copenhagen Phil byder på en sjælden mulighed for at opleve Schubert bedste sange på en helt anderledes måde. Her har bl.a. komponisten Max Reger og pianisten Alexander Schmalcz arrangeret Schuberts klaverakkompagnementer for orkester – og de bruger hele orkesterpaletten, når de folder Schuberts musik ud i det helt store format. Som en ekstra bonus byder Tivoli Copenhagen Phil og dirigenten Sebastian Lang-Lessing også på orkestermusik af både Schubert og Richard Strauss; Schuberts overjordisk smukke musik til skuespillet Rosamunde – og en af Richard Strauss’ egne mini-orkesterudgaver af operaen Rosenkavaleren; på én gang bidende satire, rørende romantik og melankolsk livsvisdom. Her sender Richard Strauss også en kærlig hilsen til sine navnebroder Johann Strauss, som han ikke var i familie med, men hvis musik han – som også kollegaen Johannes Brahms – beundrede for sine geniale wienervalse. Rosenkavaleren er stadig den mest populære af alle Richard Strauss’ operaer. Hør selv hvorfor – og nyn med på valsene undervejs ...

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Sebastian Lang-Lessing
Solist: Renée Fleming, sopran

Schubert: Mellemaktsmusik fra skuespillet Rosamunde
Schubert: An Sylvia
Schubert: Im Abendrot
Schubert: Gretchen am Spinnrade

Richard Strauss: Rosenkavaleren - orkestersuite
Richard Strauss: Muttertändelei
Richard Strauss: Wiegenlied
Richard Strauss: Waldseligkeit
Richard Strauss: Cecilie