Super violinist Johan Dalene recital

En del af Stjernestunder

19. august 2021

Kl: 18:00

Glassalen

Han var 7 år gammel, da han første gang var solist med et orkester. Nu har 21-årige svenske Johan Dalene slået sit navn fast som et af Skandinaviens mest lovende violinister – ikke mindst som førsteprisvinder i den prestigefyldte Carl Nielsen Konkurrence i 2019.

Sammen med sin rutinerede landsmand Roland Pöntinen spiller Johan Dalene musik af bl.a. Beethoven og Brahms på den Stradivarius-violin fra 1736, som en norsk fond har stillet til rådighed for det unge supertalent.

Johan Dalene begyndte at spille violin i en alder af fire år og debuterede tre år senere. Han har vundet en række konkurrencer, og i 2018 blev han optaget på det norske Crescendo-talentprogram, hvor han har arbejdet tæt sammen med mentorerne Janine Jansen, Leif Ove Andsnes og Gidon Kremer.

Ved koncerten i Tivoli spiller Johan Dalene og Roland Pöntinen musik, der viser alle sider af samspillet mellem en violin og et klaver; Beethovens sprudlende violinsonate nr. 8, som ellers er skrevet på et tidspunkt i Beethovens liv, hvor han for alvor mærker, at han er på vej til at blive fuldstændig døv, og endda overvejer selvmord. Men samtidig – i 1802 – skriver Beethoven masser af livsbekræftende musik, bl.a. violinsonaten i den lyse G-dur, med den varme, smukke langsomme sats mellem violinakrobatik og glimt i øjet i de to ydersatser.

I Brahms’ violinsonate i A-dur, skrevet i sommeren 1886, møder vi den ellers ofte indesluttede og alvorlige mand i de helt rigtige omgivelser. Sonaten er skrevet i byen Thun i Schweiz på et tidspunkt, hvor den 53-årige Brahms sværmer for den 29-årige altsangerinde Hermine Spies – og hvor Brahms selv fortæller, at omgivelserne er ”så fuld af melodier, at man skal være meget forsigtig for ikke at komme til at træde på én af dem”. Violinsonaten er ét af mange produkter af den inspiration, Brahms får i smukke lille by med de gamle middelaldergader og udsigten til de grønne bjergsider – Brahms, når han er allermest lyrisk.

Maurice Ravels Tzigane høres ofte i versionen for violin og orkester, men faktisk skrev Ravel oprindeligt stykket for violin og klaver. Her får violinisten alle muligheder for at vise sin virtuositet i musik, der er inspireret af den rumænske og ungarske folkemusik; titlen betyder simpelthen ”sigøjner”. Og med tre af den 48-årige sovjettiskfødte amerikanske pianist og komponist Lera Auerbachs præludier for violin og klaver fra 1998 kommer Johan Dalene og Roland Pöntinen også med et bud på helt nutidigt repertoire for de to instrumenter – i Auerbachs dybt originale, personlige og hypervirtuose musik.     

Program

Johan Dalene (violin)
Roland Pöntinen (klaver)

Beethoven: Sonate for violin og klaver nr. 8, G-dur
Lera Auerbach: Fra 24 præluder for violin og klaver; nr. 3, 4 og 8
Brahms: Sonate for violin og klaver nr. 2, A-dur
Ravel: Tzigane

Varighed: ca. 60 minutter uden pause