Schiff & Bach

Det er to kæmper, der mødes på denne søndag eftermiddag: Sir András Schiff & Bachs Det veltempererede klaver, bog 2. Schiff indspillede Det veltempererede klaver første gang i 1986, og nu - godt 25 år senere - har han igen kastet sig over dette essentielle værk – og resultatet er ifølge Schiff selv en mere erfaren og ”ren” udgave.

26. august 2018

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

Schiff er kendt og elsket for sin meget stringente tilgang til musikken, hvor alt overflødig staffage skrælles af. Dette har også sat sig tydelige spor i hans nye udgave af Det veltempererede klaver, hvor han slet ikke bruger pianopedalen og dermed må opnå ”piano-effekten” i sit anslag af tangenterne.

András Schiff har i mange år haft et særligt forhold til Danmark, hvor han første gang spillede som ganske ung i 1974. Det skyldes ikke mindst Tivolis tidligere musikchef, Lars Grunth, der døde i 2016, og til hvis minde koncerten i denne Tivolis 175 års jubilæums-sæson efter Schiffs ønske er tilegnet. I 1997 modtog han Leonie Sonnings Musikpris, som blot én i en meget lang række af priser og æresbevisninger, kulminerende med at han for sin indsats for musikken blev slået til Ridder af den engelske dronning i 2014 – også altså nu skal tituleres Sir András Schiff.

Sidst Schiff besøgte Tivoli var i 2015, hvor han havde Bachs Goldbergvariationer på programmet – og samtlige anmeldere bukkede sig i respekt for mesteren. Politiken måtte have alle 6 hjerter i brug og skrev: ”András Schiff mødte op med et dybt kendskab til komponisten og en zen-agtig åbenhed over for nuet for at spille Bachs ’Goldbergvariationer'. Resultatet blev en stor og generøs aften i Tivoli.”

Hent program

Program

Bach: Det veltempererede klaver, bog 2

20180826_Schiff_300x300
Klaver András Schiff

Sir András Schiff befinder sig i en ganske særlig liga af verdens absolut førende klassiske musikere. Den ungarskfødte pianist og dirigent er især anerkendt som en mesterlig fortolker af de store wienerklassiske komponister. Heldigvis for det danske publikum banker Schiffs hjerte varmt for Danmark, og gennem en koncertkarriere på over 40 år har han optrådt her hyppigt. Det skyldes ikke mindst Tivolis tidligere musikchef, Lars Grunth, der døde i 2016, og til hvis minde koncerten i denne Tivolis 175 års jubilæumssæson efter Schiffs ønske er tilegnet.

András Schiff er født i Budapest, og som ung var han en af den tidligere Østbloks præmiekunstnere. Danmark var det første vestlige land, han fik lov til at optræde i tilbage i 1974. Fem år senere hoppede han af under en koncertrejse til USA, og siden har han været bosat i London og Firenze. Schiff er en udtalt kritiker af det nuværende nationalistiske styre i Ungarn og har ingen planer om at vende tilbage, endsige optræde i sit hjemland.

Selvom András Schiff altid har været en meget virtuos musiker, er det ikke den virtuose musik, der tiltrækker ham. Han koncentrerer sig om søjlerne i den vestlige musikkultur; Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Schumann. Klaverkoncerter med orkester fremfører han gerne uden dirigent, som en slags udvidet kammermusik. Han optræder også selv som dirigent og har dirigeret førende orkestre som Philharmonia i London, Chamber Orchestra of Europe, San Fransisco Symphony og Los Angeles Philharmonic. Sidst han besøgte DR Koncerthuset i efteråret 2016 ved en Torsdagskoncert, var det også som både klaversolist og orkester- og endda kordirigent. Og værkerne var de klassiske: af Schubert, Beethoven og Haydn.

Schiffs mange indspilninger for plademærket Decca omfatter en stor del af Bachs klavermusik, værker af Scarlatti, Dohnányi, Brahms, Tjajkovskij og samtlige klaversonater af Mozart og Schubert. Foruden en stor mængde klaverkoncerter med orkester, har han også indspillet Schubert og Beethoven på historisk hammerklaver (fortepiano) og live-indspillet alle Beethovens klaversonater. For ECM har han også live-indspillet Bachs partitaer og Goldberg-variationerne. Schiff har udgivet sine fingersætninger til Det veltempererede klaver i forlaget G. Henles nye Bach-udgaver (udgivet i 2006) samt lavet fingersætninger og kadencer til en ny udgave af Mozarts klaverkoncerter.

András Schiff modtog Léonie Sonnings Musikpris i København i 1997. Foruden at være modtager af en lang række andre ærespriser, blev han i 2014 blev han slået til ridder af Dronning Elizabeth II, og kan som Knight Bachelor kalde sig Sir András Schiff.