Aflyst

balletdanser

Balletgalla - Aflyst

Aflyst

Fra 25. april 2020 - 26. april 2020

Tivolis Koncertsal

Hendes Majestæt Dronningen har besluttet, at alle Kongehusets planlagte aktiviteter og begivenheder i forbindelse med den kommende 80-års fødselsdag i april aflyses som følge af udbredelsen af Coronavirus og følgerne heraf for samfundet. Den kongelige families deltagelse i øvrige officielle programpunkter i de kommende uger aflyses ligeledes. Som følge heraf er Tivolis fejring af H.M. Dronningen lørdag den 25. april 2020 aflyst. Det samme gælder balletgallaen i Tivolis Koncertsal. Uddelingen af Dronning Ingrids Hæderslegat vil finde sted på et senere tidspunkt.

John-Neumeier
Programmet er sammensat af

John Neumeier

John Neumeier har sammensat programmet og med sig har han dansere fra Hamburg Ballett og Bundesjugendballett. Derudover medvirker dansere fra Tivoli Balletteater samt gæster. Forestillingen akkompagneres af Tivoli Copenhagen Phil.

Tivolis Balletchef Peter Bo Bendixen siger: ”John Neumeier er en af det tyvende og enogtyvende århundredes største og vigtigste koreografer, hvis værker opføres af verdens førende balletkompagnier, blandt dem American Ballet Theatre, San Francisco Ballet og Pariser Operaen. Det er med den største glæde, at vi kan se frem til en unik forestilling med værker og dansere i verdensklasse…”

Foto fra Hamburg Ballett © Kiran West

John Neumeier, f. 1939, amerikansk danser og koreograf, uddannet i USA og England. Han har været direktør og chefkoreograf for Hamburg Ballett siden 1973. I kraft af hans indsats er kompagniet blevet et af Europas førende. I 2011 etablerede Neumeier Bundesjugendballett, som er Hamburg Balletts juniorkompagni. Han har desuden grundlagt Ballettschule des Hamburg Ballett. Også elever fra Tivoli Balletskole er blevet videreuddannet i Hamborg. Staatsoper Hamburger balletkompagniets faste scene. I 1987 blev Neumeier æresdoktor i Fine Arts ved Marquette University i Milwaukee. John Neumeier er Ridder af Dannebrog.

John Neumeiers balletter har i vid udstrækning været handlingsballetter, som med udgangspunkt i et klassisk trinsprog fortolker litterære klassikere, f.eks. Romeo og Julie, En Skærsommernatsdrøm og Othello, Ibsens Peer Gynt mfl. Balletterne er opført verden over, bla af Pariseroperaens ballet, San Francisco Ballet og American Ballet Theatre.

Neumeier har i flere omgange arbejdet med Den Kongelige Ballet og skabte bl.a. sin Amleth til de danske dansere, herunder titelrollen til Peter Bo Bendixen, der i dag er Tivolis balletchef. Den Kongelige Ballet fik desuden Neumeiers Odysséen på repertoiret tilbage i 2002 og Den lille Havfrue, som i 2005 var Neumeiers og Den Kongelige Ballets bidrag til H.C. Andersen-året.
passion
Program

Balletgalla i Tivolis Koncertsal

Balletgallaen er dedikeret og sammensat i anledning af regentens 80 års fødselsdag. Blandt de mange værker vil publikum kunne se frem til Persistent Persuasion, Birthday Dances og uddrag af Romeo & Julie og Hamlet. John Neumeier og Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen har nøje valgt de omtalte danse, fordi Dronningen har et særligt personligt forhold til dem. 

Der tages forbehold for ændringer i programmet.

1. del

Petrushka Suites 
Bundesjugendballet og Tivoli Balletteater
Koreografi: John Neumeier
Musik: Igor Stravinskij
John Neumeier koreograferede Petrushka Suites til Hamburg Ballett i 1976. Oprindelig opført til pianoversionen af Stravinskijs mesterværk, men bliver opført ved Gallaforestillingen til orkesterversionen af værket.

Yesterday/1963 
Tivoli Balletteater

Koreografi: John Neumeier 

Musik:Lennon/McCartney

I 1963 besøgte John Neumeier som ung danser for første gang København, og mødet med byen, og ikke mindst Den Kongelige Ballet, gjorde et uudsletteligt indtryk på den unge mand. Det var også ved dette besøg, at John Neumeier mødte den verdensberømte balletpædagog Vera Volkova. Hun fortalte ham, at balletten som kunstart behøvede intelligente koreografer og opfordrede ham til at koreografere. Yesterday/1963 blev skabt til Den Kongelige Ballet i 1998 i anledning af Det Kongelige Teaters 250 års jubilæum, og rummer John Neumeiers minder om mødet med København, i en tid hvor The Beatles hørtes alle vegne.

 

Little Mermaid 
Dansere fra Hamburg Ballett

Koreografi: John Neumeier

Musik: Lera Auerbach

Den Lille Havfrue blev skabt til Den Kongelige Ballet og havde urpremiere på Operaen i 2005. Hamburg Ballett har siden opført balletten ad flere omgange.

 

Mattæus Passion

Bundesjugendballet
Koreografi: John Neumeier

Musik: Johan Sebastian Bach

Den fulde udgave af balletten til J. S. Bachs Matthæus Passion blev første gang opført på Hamborg Statsopera i 1981. Balletten regnes for en af John Neumeiers vigtigste og har været en fast del af repertoiret siden førsteopførelsen, med årlige opførelser i Michaelis Kirche i Hamborg og på scener over hele verden.

 

PAUSE

 

2. del

Persistent Persuasion 

Dansere fra Hamburg Ballett og gæster

Koreografi: John Neumeier

Musik: Ludwig van Beethoven

Denne pas de deux er John Neumeiers seneste værk og blev skabt til fejringen af 100-året for Genforeningen og opførtes første gang den 10. januar 2020, på Gamle Scene.

 

Romeo og Julie
Dansere fra Hamburg Ballett

Koreografi: John Neumeier

Musik: Sergei Prokofiev

Romeo og Julie var det danske balletpublikums møde med John Neumeiers univers. Balletten opførtes første gang på Gamle Scene i 1974 og har siden været en fast og vigtig del af Den Kongelige Ballets repertoire.

 

Hamlet 
Dansere fra Hamburg Ballett

Koreografi: John Neumeier

Musik: Michael Tippett

Til genåbningen af Gamle Scene i 1985 bestilte Den Kongelige Ballet John Neumeier til at koreografere helaftensballetten Amleth. Balletten var på repertoiret i den kommende år og John Neumeier har siden gen-koreograferet historien til Hamburg Ballett hvor den nyeste version har premiere den 29. marts 2020.

 

Birthday Dances 
Dansere fra Hamburg Ballett

Koreografi: John Neumeier

Musik: Leonard Bernstein

Birthday Dances blev skabt i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 50 års fødselsdag og blev første gang opført ved Gallaaften i Det Kongelige Teater den 20. april 1990. Den gang som en pas de deux, ved Gallaaftenen i Tivolis Koncertsal danses den af fire par.

25. april kl. 19

Fejring af H.M. Dronningens 80-års fødselsdag

Tivolis direktør Lars Liebst siger: ”Tivoli sætter alle sejl til for både at give Dronningen en fest og for at give Havens gæster mulighed for at tage del i fejringen og især dele Dronningens passion for ballet. Vi glæder os til at folde Tivolis gave ud for Dronningen over en hel aften, ikke mindst som tak for hendes kunstneriske virke i Haven gennem mange år. Dronningen har haft stor betydning for den kunstneriske udvikling af balletforestillingerne på Pantomimeteatret og i Tivolis Koncertsal til stor glæde for Tivolis mange gæster.”

26. april kl. 15

Uddeling af Dronning Ingrids Hæderslegat

Dronning Ingrids Hæderslegat er indstiftet af Den Almennyttige Forening til Dronning Ingrids Minde i 2005 og uddeles hvert andet år til to yngre dansere, musikere, dirigenter eller komponister. Dronning Ingrids Hæderslegat er på to gange 250.000 kr. til to talentfulde kunstnere er doneret af Oak Foundation og blandt Danmarks største legater for unge, lovende kunstnere. Legatet er helt i afdøde Dronning Ingrids ånd øremærket til videre studier og dygtiggørelse.

Praktisk information

Dit balletbesøg

Spillested
Tivolis Koncertsal

Entré til Tivoli
Billetten giver adgang til Tivoli på forestillingsdagen i hele Tivolis åbningstid.

Åbningstider i Koncertsalen
Dørene til Koncertsalen åbnes 1 time før forestillingens start.

Forestillingens varighed
Forestillingens varighed kendes ikke endnu.

Garderobe
Bemandet betalingsgarderobe.

Bar/restauranter
Koncertsalens barer er åbne inden forestillingen og i pausen. Drikkevarer kan forudbestilles til pausen inden forestillingsstart. Herudover er der rig mulighed for at spise på en af Tivolis mange restauranter inden forestillingen. Læs mere her.

 


OVERSIGT OVER AKTUELLE FORESTILLINGER

Transport/parkering 
Tivoli ligger ved Rådhuspladsen og Københavns Hovedbanegård. Find mere information om offentlig transport her, eller planlæg din rejse med Rejseplanen.dk. Ankommer du til Tivoli i bil, og har du Tivolikort, kan du få rabat på parkering. For parkeringsmuligheder se her.

Gæster med funktionsnedsættelse
Kørestolspladser og ledsagerpladser kan udelukkende købes ved henvendelse til Tivoli Box Office personligt eller på 33 15 10 01. Læs mere om Tivolis ledsagerordning og teleslynge i salen her.