GÅDEN, SKÆBNEN OG DRØMMEN

Tjajkovskijs violinkoncert med James Ehnes, Elgars Enigma-variationer og Carl Nielsen

10. juni 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Den danske dirigent Christian Kluxen har fuld gang i en international karriere – og med den canadiske mesterviolinist James Ehnes som solist er der netop lagt op til en kosmopolitisk aften med danske, engelske og russiske mesterværker.

Edward Elgars gådefulde Enigma-variationer er et af engelsk musiks helt store værker – selv om vi stadig ikke er helt sikre på, hvem Elgar beskriver undervejs. Sikkert er det til gengæld, at Tjajkovskijs violinkoncert helt fortjent er blevet en af de mest populære blandt alverdens violinister – og mange mener, at den simpelthen er selve lyden af den russiske sjæl.

I 1877 får Tjajkovskij et brev fra en ung kvinde, som længe har været hemmeligt forelsket i ham. Tjajkovskij er homoseksuel i en tid, hvor det ikke bare er ildeset, men direkte strafbart, og han er helt klar over samfundets og familiens forventninger. Han ender med at gifte sig med Antonina. Allerede da han skal kysse sin brud for første gang går han i panik, og efter en katastrofal bryllupsrejse flygter han fra Antoninas seksuelle forventninger. Efter kun fjorten dages ægteskab forsøger han at begå selvmord. Han flygter over hals og hoved fra sin kone, som han aldrig senere kommer til at bo sammen med igen. Familien sender ham til Schweiz for at komme sig. Han sidder i Clarens, en lille landsby ved Geneve-søen, og han får besøg af sin unge elev Josef Kotek, som netop har været i Berlin for at studere violin hos mesteren Joseph Joachim.

Kotek og Tjajkovskij spiller værker for violin og klaver sammen, og Tjajkovskij får undervejs idéen om at skrive en violinkoncert til Kotek, som han har et meget tæt forhold til - præcis hvor tæt får vi næppe nogensinde helt klarhed over. I sidste ende tør Tjajkovskij ikke tilegne koncerten til sin ven, simpelthen for at undgå at sætte gang i rygter om de to mænds egentlige forhold. I stedet bliver det en helt anden, der får æren af at være den første violinist, der er solist i én af de mest spillede violinkoncerter i musikhistorien.

Edward Elgar skrev sine gådefulde Enigma-variationer i de sidste to år af 1800-tallet. Og der er stadig uafklarede spørgsmål i den forbindelse. Værket er dedikeret til "mine venner, beskrevet i det". Egentlig ville Elgar ikke sige mere, men blot lade mystikken stå for sig selv i form af initialer som C.A.E., R.B.T og W.M.B.

De 14 variationer beskriver (sandsynligvis) både Elgar selv, hans kone og flere andre familiemedlemmer, musikervenner og elever. Selve den overordnede gåde i værket er aldrig blevet løst. Elgar gav flere gange i sit liv hints om, at man kan sætte en kendt melodi som modstemme til temaet - men hvilken melodi er aldrig blevet afklaret. Kun Elgar kendte svaret - og han tog det med sig i graven.

Christian Kluxen og Tivoli Copenhagen Phil indleder koncerten med dansk musik af Carl Nielsen; Nielsens musikalske udgave af Njals Saga, koncertouverturen En sagadrøm, også kendt som Gunnars drøm. I historien bliver Gunnar landsforvist, og undervejs på sin rejse ud i verden bliver han så træt, at han bare må sove. Han drømmer en urolig drøm – og ingen af hans rejsekammerater vækker ham, men lader ham sove. Carl Nielsen skriver værkets motto; ”Nu drømmer Gunnar; lad ham nyde sin Drøm i Fred”.

Fotos af solist James Ehnes og dirigent Christian Kluxen.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Christian Kluxen
Solist: James Ehnes, violin

Carl Nielsen: En sagadrøm
Tjajkovskij: Violinkoncert
Elgar: Enigma-variationer

Varighed ca. 80-90 minutter uden pause

SommerKlassisk_KV_200x369
TorsdagsKlassisk

Vælg 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

Vælg 3 koncerter Se koncertoverblik

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat