Prokofjevs Romeo & Julie

Dvořáks cellokoncert med Pablo Ferrandez og Prokofjevs Romeo & Julie

17. juni 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Den unge russiske dirigentkomet Stanislav Kochanovsky står i spidsen for Tivoli Copenhagen Phil i Prokofjevs gribende version af historien om Romeo og Julie – og går turen også til Tjekkiet i Dvořáks intenst romantiske cellokoncert.

Dvořáks cellokoncert er helt uden tvivl den mest spillede af slagsen i dag – og det er meget nemt at forstå, når man hører den eminente 30-årige cellosolist Pablo Ferrandez spille koncerten på sin Stradivarius-cello fra 1696. I balletverdenen er Prokofjevs Romeo og Julie blevet en hovedhjørnesten i kunstartens repertoire - ikke mindst grund af den fabelagtigt udtryksfulde musik.

Der er næppe mange historier, der er så kendte som William Shakespeares om de to unge elskende fra Verona, der ikke må få hinanden, fordi deres familier mildest talt ikke er på talefod. Romeo og Julie er gennem de seneste 400 år ikke blot blevet spillet på teaterscener overalt, men også blevet til f.eks. film og opera - den mest kendte er af den franske komponist Charles Gounod, men også 1700-talskomponisten Georg Bendas version er interessant, fordi han giver fortællingen en lykkelig slutning, hvor alle er glade, og familierne og de to unge finder sammen til sidst.

I balletverdenen er Sergej Prokofjevs version blevet en hovedhjørnesten i kunstartens repertoire - ikke mindst på Det Kongelige Teater i København, hvor John Neumeiers banebrydende opsætning fra 1974  stadig er på repertoiret som én af de populæreste titler overhovedet. Men selv om musikken i dag bliver spillet på både scener og i koncertsale over hele verden, så var Prokofjevs udgave af Romeo og Julie var langt fra en let fødsel. Idéen kom fra én af Prokofjevs gode venner, instruktøren Sergej Radlov og dramaturgen Andrej Pjotrovskij. Bestillingen kom fra Kirov-balletten i det daværende Leningrad, og i 1935 udarbejdede de tre en scenegang - og ligesom Georg Benda valgte de en slutning, hvor de to unge elskende ikke døde til sidst. "Levende mennesker kan danse", som Prokofjev senere sagde, da han forsvarede beslutningen, "til forskel fra døde mennesker, der bare ligger ned."

Den beslutning var der mange, der ikke var enige i - og Kirov-kompagniet bakkede hurtigt ud af projektet. Det var helt åbenlyst, at mange i Stalins kulturhieraki var direkte rystede over, at man kunne give et værk som Romeo og Julie en lykkelig slutning, uanset hvor hensigtsmæssig en pas de deux med to opretstående dansere ville være. Prokofiev blev omsider overtalt til at holde sig til Shakespeares oprindelige tragiske slutning, og premieren på Prokofjevs Romeo og Julie fandt sted i 1938 i Brno i Tjekkiet. Da Prokofjev skulle begraves i 1953 blev musikken ikke spillet af et levende orkester, men af en båndoptager. Forklaringen? Moskva var støvsuget for musikere, som alle skulle medvirke i en begravelse af langt større dimensioner. Prokofjev døde nemlig samme dag som selveste Josef Stalin. Og musikken, som blev spillet ved mindehøjtideligheden for Prokofiev? Den var fra balletmusikken til Romeo og Julie.

Tjekkiske Antonín Dvořák skrev sin cellokoncert i h-mol mens han boede i New York. Han havde fået et velbetalt job som konservatoriedirektør i byen – et job, som heldigvis gav ham god tid til at komponere nye værker. Cellokoncerten er helt uden tvivl den mest spillede af slagsen i dag – og det er meget nemt at forstå, når man hører den eminente 30-årige cellosolist Pablo Ferrandez spille koncerten på sin Stradivarius-cello fra 1696.

Fotos af solist Pablo Ferrandez og dirigent Stanislav Kochanovsky.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Stanislav Kochanovsky
Solist: Pablo Ferrandez (cello)

Dvořák: Cellokoncert, h-mol
Prokofjev: Uddrag af suiterne fra balletten Romeo og Julie

Varighed ca. 80-90 minutter uden pause

SommerKlassisk_KV_200x369
TorsdagsKlassisk

Vælg 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

Vælg 3 koncerter Se koncertoverblik

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat