Fra den nye og den gamle verden

Prokofjevs klaverkoncert med Marianna Shirinyan, Dvořáks 9. symfoni og Tjajkovskij

8. juli

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Køb billet

Rækken af TorsdagsKlassisk koncerter fortsætter, og i denne uge kan I tage med over Atlanten til den nye verden i Dvořáks populære og storslåede niende symfoni.

Oplev Prokofjevs klaverkoncert med Marianna Shirinyan, Dvořáks 9. symfoni og Tjajkovskij. Ved koncerten får den danske cellist Jonathan Swensen overrakt Musikanmelderringens Kunstnerpris 2021 – og inden da spiller den armenskfødte pianist Marianna Shirinyan Prokofjevs sindssygt krævende 3. klaverkoncert, hvor solist og orkester smelter sammen til en opvisning i opfindsom virtuositet.

Den danske cellist Jonathan Swensen har trods sin unge alder allerede adskillige priser på cv’et – bl.a. førstepladsen i den meget internationale Katjaturian-cellokonkurrence i 2018 og samme år også førsteprisen i den prestigefyldte amerikanske Young Concert Artists International Auditions. Han har optrådt som solist med flere store symfoniorkestre i Europa og herhjemme – og i år har de danske musikanmeldere besluttet at give Jonathan Swensen endnu en anerkendelse, når han får overrakt Musikanmelderringens Kunstnerpris 2021 ved denne koncert. Han kvitterer for æren ved at spille Tjajkovskijs virtuose Pezzo Capriccioso sammen med Tivoli Copenhagen Phil og Eva Ollikainen.

Inden da spiller den armenskfødte pianist Marianna Shirinyan musik af russiske Sergej Prokofjev – musik, der både rummer den nye og den gamle verden. I 1913 er zarstyret stadig en selvfølgelighed i Rusland, selv om Nikolaj 2. allerede har mærket uroen ulme. Den 23–årige Sergej Prokofiev har allerede fået sin eksamen i komposition fra konservatoriet i Skt. Petersborg fem år tidligere. Han er begyndt at skrive på de første skitser til sin tredje klaverkoncert – et sæt variationer over et tema, som han lægger til side i første omgang. Efter revolutionen i 1917 flytter Prokofjev – med sovjetregimets velsignelse – til vesten, hvor han regner med at finde bedre muligheder som ung komponist end hjemme i et kaotisk Sovjetunionen, som først skal finde sine egne, nye ben. Endelig, i 1921, skriver han den tredje klaverkoncert færdig under et sommerophold i Bretagne i Frankrig. Resultatet er en klaverkoncert, som stiller de allerhøjeste tekniske krav til solisten – og hvor solist og orkester smelter sammen til en opvisning i opfindsom virtuositet.

Også den tjekkiske komponist Antonín Dvořák rejste ud i verden. I slutningen af 1800-tallet var han ikke blot en internationalt kendt komponist, men i tre år, mellem 1892 og 1895, var han desuden rektor for National Conservatory of Music i New York. Rektorjobbet var både behageligt og velbetalt; det krævede kun 3 timers arbejde om dagen seks dage om ugen - med fire måneders sommerferie - til den dengang svimlende sum af $15.000 om året. Ikke mærkeligt, at Dvořák havde tid til både at komponere og at lade sig inspirere af den lokale musik i den nye verden. Dvořák opmuntrede den nye generation af amerikanske komponister til at bruge af den lokale folkemusikinspiration - præcis som Dvořák selv havde gjort i høj grad hjemme i Tjekkiet. Og han skrev også selv en symfoni inspireret af den musik, han havde mødt i Amerika - og gav den titlen "Fra den nye verden". Uropførelsen fandt sted i Carnegie Hall i december 1893, og symfonien blev hurtigt sejlet over Atlanten og fik en lige så entusiastisk modtagelse her i Europa som den havde fået i USA. Og den er stadig den dag i dag ikke blot Dvořáks mest spillede symfoni, men én af de mest populære i hele musiklitteraturen.

Fotos af solist Marianna Shirinyan, prismodtager Jonathan Swensen og dirigent dirigent Eva Ollikainen.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Eva Ollikainen
Solist: Marianna Shirinyan, klaver
Prismodtager: Jonathan Swensen, cello
Prismodtager, in absentia: Johanne Thisted Højlund

Prokofjev: Klaverkoncert nr. 3
Dvořák: Symfoni nr. 9, Fra den nye verden
Tjajkovskij: Pezzo Capriccioso

Varighed ca. 80-90 minutter uden pause.

Koncerten er arrangeret i samarbejde med Musikanmelderringens Kunstnerpris

SommerKlassisk_KV_200x369
TorsdagsKlassisk

Vælg 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

Vælg 3 koncerter Se koncertoverblik

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat

Spilletidspunkt

Tid
Sted
Pris
8. juli
220.00 - 450.00 DKK TorsdagsKlassisk