CARL NIELSEN OG BEETHOVEN

Nielsens 3. symfoni og Beethovens violinkoncert med Jon Gjesme

3. juni 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

To mesterværker står klar på nodestativerne, når chefdirigent Toshiyuki Kamioka leder Tivoli Copenhagen Phil i Carl Nielsens Espansiva-symfoni og Beethovens violinkoncert.

Carl Nielsen fik inspirationen til sin tredje symfoni i en sporvogn. Gode råd var dyre, og det eneste, han havde at skrive på, var sine hvide manchetter. Nu kunne Carl Nielsen gå i gang med at skrive den mest elskede danske symfoni overhovedet. Optakten før pausen er Beethovens udødelige violinkoncert med orkestrets egen koncertmester Jon Gjesme som solist.

Dagen før juleaften 1806. Der er koncert på Theater an der Wien, og Ludwig van Beethoven dirigerer uropførelsen af sin egen violinkoncert. Publikum tror, at det er en vittighed, da de hører indledningen; paukisten spiller helt alene … fem ens toner efter hinanden. Hvad foregår der? Solisten er orkestrets koncertmester, den 21-årige Franz Clement, som først har fået noderne til koncerten to dage tidligere. Han er ikke helt tilfreds med den koncert, han selv har bestilt hos komponisten. Den nye koncert var på mange måder anderledes end violinkoncerter plejede at være i begyndelsen 1800-tallet; hvor var alle de virtuose passager, som skulle vise solistens fingerfærdighed? Hvorfor lød musikken mere som en symfoni med en fremtrædende violinstemme? Og hvordan kan man dog finde på at begynde en koncert med fem slag på en pauke? Beethoven havde skrevet en helt ny form for solokoncert, og hverken solist eller publikum var parat til så store omvæltninger.

Efter koncerten foreslog Clement en række ændringer i koncerten, som Beethoven tog til sig og skrev ind i partituret. Alligevel gik der 30 år, før violinkoncerten blev en succes – og det var takket være en utroligt talentfuld 12-årig dreng. Den unge violinist Joseph Joachim spillede koncerten med Londonfilharmonikerne i 1844, og først nu fik alle øjnene op for hvilket mesterværk Beethoven faktisk havde efterladt alle violinister. Og heldigvis er det i dag ikke længere nødvendigt at spille virtuos violinakrobatik mellem satserne – det er bare at læne sig tilbage og nyde Beethovens fremsynede bud på symbiosen mellem en enkelt violin og et symfoniorkester – med orkestrets egen koncertmester Jon Gjesme som solist.

Inspiration kan komme når som helst, og så gælder det ofte om at være hurtig. Carl Nielsen fik inspirationen til begyndelsen af sin tredje symfoni i en sporvogn – pludselig hørte han musikken for sig. Gode råd var dyre, og det eneste, han havde at skrive på, var sine hvide manchetter. Idéen blev skrevet ned, og nu kunne Carl Nielsen gå i gang med at skrive det, der skulle blive hans allermest populære symfoni – ja, faktisk den mest elskede danske symfoni overhovedet.

Den tredje symfoni blev Carl Nielsens helt store gennembrud i 1912. Inden da var hen mest kendt som en ung, rebelsk komponist af musik hverken publikum og anmeldere brød sig meget om – bortset fra når han skrev sine enkle sange som f.eks. Jens Vejmand, som blev et kæmpehit allerede tilbage i 1907. Også i den tredje symfoni er den menneskelige stemme med, men de to sangsolister i den smukke langsomme sats synger helt uden ord, og blander sig ind i orkesterlyden som en del af helheden – på en måde, der var helt ny og anderledes. Med den tredje symfoni blev Carl Nielsen anerkendt som den store, danske komponist i samtiden. Titlen Sinfonia espansiva - ”den sig udvidende symfoni” hentyder både til musikkens egen udvikling undervejs gennem de fire satser, men også til begrebet udvikling og ekspansion i det hele taget.

Inviter andre via facebook

Foto af solist Jon Gjesme, dirigent Toshiyuki Kamioka og Tivoli Copenhagen Phil.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Toshiyuki Kamioka
Solist: Jon Gjesme (violin)
Vokal: Clara Cecilie Thomsen og Johann Kristinsson

Beethoven: Violinkoncert
Carl Nielsen: Symfoni nr. 3

Varighed ca. 75 minutter uden pause

SommerKlassisk_KV_200x369
TorsdagsKlassisk

Vælg 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

Vælg 3 koncerter Se koncertoverblik

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat