Brantelid spiller Elgar

Elgars cellokoncert med Andreas Brantelid og Brahms 1. symfoni

27. maj 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Den danske cellist Andreas Brantelid er en af landets bedste kultureksportvarer. Normalt rejser han verden rundt med sin cello – her er en mulighed for at opleve hans forrygende musikerskab i én af de mest elskede cellokoncerter overhovedet.

Normalt er en solokoncert en virtuos opvisning i instrumentalt overskud. Men Elgars cellokoncert er nærmere en indadvendt rejse, næsten kemisk renset for udvendigt fyrværkeri. Edward Elgar er indbegrebet af "engelskhed". Hans Pomp and Circumstance March nr. 1 er fast punkt på programmet ved de berømte Last Night of the Proms-koncerter i Royal Albert Hall, men egentlig er hans musik langt mere inspireret af kontinentale kolleger end af lokale forbilleder. Et godt eksempel er hans cellokoncert.

Koncerten er skrevet året efter afslutningen på den første verdenskrig. Den gamle verden er tabt for evigt, og Elgar, orkestret og cellosolisten tager på en halv times en melankolsk tilbageblik, godt hjulpet af forbillederne fra dengang; Mendelssohn, Schumann og Brahms. Her er langt til den udadvendte victorianske orkesterkomponist fra Pomp and Circumstance-marcherne - her er det intime, kammermusikalske samspil mellem symfoniorkestret og solisten i centrum

Nogle komponister arbejder bedst under tidspres. Andre tager sig den tid, der skal til. Rossini kunne skrive en hel opera på 14 dage - Brahms var omkring 20 år om at skrive sin første symfoni. Han var 22 år gammel, da han skrev de første skitser – ved uropførelsen var han 43 år gammel, og kunne næppe kaldes et ungt talent længere. Den vigtigste grund til, at Brahms hele tiden smed sine skitser i pejsen, hed Ludwig van Beethoven. 

Der hvilede et helt urimeligt pres på den unge tysker, som allerede var blevet udråbt til Beethovens arvtager og hele det musikalske Tysklands store håb for fremtiden. Især af dem, der ikke automatisk abonnerede på Richard Wagners univers. Robert Schumann var både én af Tysklands store komponister og samtidig en musikkritiker, alle lyttede til - og Schumann satte sin lid til Brahms helt fra begyndelsen; når han hørte den unge mands klavermusik, så hørte han symfonisk musik inde bag den.

Symfonien blev endelig færdig i 1876, og blev uropført i Karlsruhe 4. november samme år med dirigenten Otto Dessoff på podiet. Brahms frygtede med god grund sammenligningen med Beethoven, og der var da også røster fremme om ligheder mellem den nye symfoni og både Beethovens 5. og 9. symfoni. Men først og fremmest blev symfonien modtaget med stor begejstring, både i Karlsruhe og snart efter også i Mannheim, Wien, München, Leipzig og London. 

Brahms var stadig ikke helt tilfreds, og arbejdede fortsat med detaljer i symfonien, så den version, vi hører i dag, er ikke helt den samme som ved uropførelsen. Og det er måske også meget naturligt, at det var svært for Brahms helt at give slip på en symfoni, når han nu havde tumlet med den i hele 20 år. 

Inviter andre via facebook

Fotos af solist Andreas Brantelid (cello) og dirigent David Afkham.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: David Afkham
Solist: Andreas Brantelid (cello)

Elgar: Cellokoncert
Brahms: Symfoni nr. 1

Varighed: 80-90 minutter uden pause.

SommerKlassisk_KV_200x369
TorsdagsKlassisk

Vælg 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

Vælg 3 koncerter Se koncertoverblik

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat