Den islandske klaverløve

Griegs klaverkoncert med Víkingur Ólafsson, Nielsens 2. symfoni og Debussy

1. juli 2021

Kl: 20:00

Tivolis Koncertsal

Den islandske pianist Víkingur Ólafsson tog musikverdenen med storm, da han dukkede op som et frisk pust fra det nordlige. Han indspiller cd’er på legendariske Deutsche Grammophon – og nu spiller han for første gang i Tivoli!

Griegs klaverkoncert rummer ekkoer af de høje norske fjelde og fårehyrdernes folkemusik – og Carl Nielsen spidder de fire forskellige temperamenter i rammende musikalske portrætter i sin anden symfoni. Chefdirigent Toshiyuki Kamioka og Tivoli Copenhagen Phil lægger ud med Debussys eventyrklange i Forspillet til en fauns eftermiddag – ren malerisk impressionisme overført til musikkens verden.

Edvard Griegs musik rummer også lyden af nord, med sine ekkoer af de høje norske fjelde og fårehyrdernes folkemusik – men hans berømte klaverkoncert er såmænd komponeret i Søllerød nord for København. Grieg boede i flere perioder i den danske hovedstand, første gang i hele tre år fra 1863 og frem. Han tog til Danmark igen på sommerferie i 1868, og her skriver han en klaverkoncert, som bliver uropført 3. april 1869 i Casinoteatrets store sal i København med Det Kongelige Kapel og Det Kongelige Teaters kapelmester Holger Simon Paulli som dirigent – og med den norske pianist Edmund Neupert som solist.

 Edvard Grieg var ikke selv til stede, for han var engageret i Oslo – eller Kristiania, som byen på det tidspunkt hed. Til gengæld var både Niels W. Gade og den berømte russiske klavervirtuos og komponist Anton Rubinstein i salen, og uropførelsen af den nye klaverkoncert blev startskuddet til Griegs internationale karriere. Ikke mindst da selveste Franz Liszt spillede den fra bladet til en selskabelig sammenkomst i Rom i 1870. Denne gang var Grieg selv er til stede – og Liszt roste klaverkoncerten i høje toner. Her var et personligt bud på en traditionsrig genre, som rider med på tidens nationalromantiske drømme om at skabe musik med rødder i det enkelte lands egen folkelige musiktradition. Klaverkoncerten i a–mol er i dag én af verdens allermest spillede – og ifølge komponistkollegaen Sergej Rachmaninov er det ”… den nok bedste klaverkoncert nogensinde skrevet.” Og Rakhmaninov må ellers siges selv at have leveret solid konkurrence på netop det område. Grieg forelsker sig i sin kusine Nina – men svigermor er ikke glad, da de to gifter sig i 1867. Hun mener, at Grieg er en elendig komponist, som umuligt kan forsørge hendes datter. Svigermor skifter mening, da hun hører klaverkoncerten.

Heller ikke Carl Nielsen fik altid ros for sine værker i første omgang. Han havde ikke stor tiltro til anmelderne i Berlin, da hans anden symfoni skulle opføres af selveste Berlinerfilharmonikerne i november 1903, et år efter uropførelsen hjemme i København. Her havde både pressen og publikum været overvejende positive, men Berlin var trods alt noget andet. Carl Nielsen fik ret; anmeldelserne var langt fra begejstrede, og opførelsen blev slet ikke det gennembrud i Tyskland, som han havde håbet på. Alligevel blev symfonien et godt visitkort for Carl Nielsen i årene fremover; han dirigerede selv 13 opførelser forskellige steder i Norden i løbet af næste 20 år, og også Sir Henry Wood tog symfonien op i London. Carl Nielsen havde givet symfonien titlen "De fire temperamenter", med én sats til hvert temperament; det koleriske, det sangvinske’, det melankolske og det flegmatiske Men Carl Nielsen mente nu ikke, at man skulle tage det alt for bogstaveligt – der kan udmærket forekomme blide og lyriske steder i den koleriske sats – som han selv sagde, er totalindtrykket er det afgørende.

Chefdirigent Toshiyuki Kamioka og Tivoli Copenhagen Phil lægger ud med Debussys eventyrklange i Forspillet til en fauns eftermiddag – ren malerisk impressionisme overført til musikkens verden. 

Fotos af solist Víkingur Ólafsson og dirigent Toshiyuki Kamioka.

Program

Tivoli Copenhagen Phil
Dirigent: Toshiyuki Kamioka
Solist: Víkingur Ólafsson, klaver

Debussy: Prélude à l'après-midi d'un faune
Grieg: Klaverkoncert
Carl Nielsen: Symfoni nr. 2

Varighed ca. 80-90 minutter uden pause