Studerende ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium spiller Mozarts mesterværk for 13 blæsere

Con Amore festival fra 1. til 13. juni.
Inkluderet i entréen til Tivoli.

2. juni 2021

Kl: 17:00

Tivolis Koncertsal

Professor Max Artved leder 13 blæserstuderende fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium gennem genial underholdningsmusik af Mozart – næsten en lille mini-opera for 13 instrumenter.

I filmen Amadeus bruger instruktøren Milos Forman tredje sats fra Mozarts Gran partita i den helt centrale scene, hvor Salieri for første gang hører musik af Mozart. Han hører oboen svæve over resten af ensemblet, han hører klarinetten komme ind - og man kan se i hans ansigt, at han aldrig har hørt musik på det niveau før.

Koncerten er inkluderet i entréen til Tivoli.
Der er ikke billetreservation, så vi anbefaler at du kommer i god tid, hvis du ønsker bestemte pladser i Koncertsalen.

I sidste fjerdedel af 1700-tallet er Østrig centrum i et enormt kejserrige, som også omfatter Bøhmen, Ungarn og endda en del af Norditalien. I hjertet af Østrig ligger Wien; et multietnisk samfund, der trækker de største talenter fra mange nationaliteter til. På gaden hører man skiftevis italiensk, tysk og ungarsk – blandet med dialekter fra hele kejserriget. Det er her, den allermest spændende nye musik i Europa bliver til. Wolfgang Amadeus Mozart kommer til Wien i 1781 for at ernære sig som freelance-musiker og komponist. Han er 25 år gammel, og er allerede veteran i faget. Som vidunderbarn har han, siden han var 6 år gammel, rejst Europa tyndt med sin far og søster. Nu kommer han fra en kedelig stilling i det provinsielle musikmiljø i Salzburg og befinder sig pludselig midt i et pulserende virvar af musik og teater. De fleste i byen kender ham som klavervirtuos, og publikum strømmer til hans koncerter.

I begyndelsen af 1780’erne kan kejseren i Wien jo ikke bare hyre en DJ, når han ville have musik til maden. Han ansætter otte blæsere i stedet, Den kejserlige harmonimusik, som består af oboer, klarinetter, fagotter og horn. Flere af musikerne er Wiens allerbedste, f.eks. klarinettisten Anton Stadler, som Mozart skriver sin klarinetkoncert til. Alle kontinentets fyrster, konger og hertuger ser op til hoffet i Wien, og snart har mange af Europas slotte deres egen blæseroktet med samme besætning. Der er efterspørgsel på musik for otte blæsere. Musikerne i kejserens ensemblet arrangerer selv bl.a. tidens populære operaer for oktet, og også den lille, overbegavede Mozart får opgaver for kejserens nye underholdningsensemble. Han skriver aldrig bare med venstre hånd, men går til opgaven med samme alvor som hvis det havde været en ny symfoni eller en opera til kejserens teater. Og han nøjes ikke med at skrive for de otte blæsere – men udvider ensemblet med yderligere fem musikere, og udnytter chancen til at skrive noget, man næsten kan kalde en opera i syv satser.

Vi ved ikke ret meget om Mozarts mesterværk for 13 instrumenter. Musikdetektiver med sans for papirtyper og vandmærker fortæller os, at det nodepapir, som Mozart bruger til at skrive serenaden ned på, også bliver brugt til fire kompositioner, som man ved bliver komponeret i 1781. Det er derfor sandsynligvis den 25-årige Mozart, der skriver serenaden for to oboer, to klarinetter, to bassethorn, to fagotter, fire horn og kontrabas. Den dybe basstemme bliver ofte spillet på kontrafagot, og dermed bliver værket til en "serenade for 13 blæsere", som man tit kalder det. Titlen Gran partita er ikke skrevet med Mozarts håndskrift, og vi ved ikke af hvem eller hvorfor den er tilføjet. Kun, at den er stavet en smule forkert. 

Program

Blæserstuderende ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Ledelse og introduktion: Max Artved

Mozart: Gran partita for 13 instrumenter (uddrag)

Ternbilleder_370x472_koncertsal
fra 27. maj til 22. august

TorsdagsKlassisk

 • Tivolis Koncertsal
 • Klassiske højdepunkter med Tivoli Copenhagen Phil
 • Internationale solister og dirigenter

SommerKlassisk er støttet af Augustinus Fonden.

Se koncertoverblik Vælg 3 koncerter og få rabat

Vi præsenterer en perlerække af klassiske koncerter i Koncertsalen med Tivolis eget symfoniorkester - Tivoli Copenhagen Phil. Hver torsdag optræder efterspurgte internationale dirigenter og solister på absolut topniveau.

Oplev blandt andre: Andreas Brantelid, David Afkham, James Ehnes, Christian Kluxen, Toshiyuki Kamioka, Jon Gjesme, Pablo Ferrández, Víkingur Ólafsson, Sabine Meyer, Lan Shui, Marianna Shirinyan, Cornelia Beskow, Yana Kleyn, Peter Lodahl, David Kempster, Barbara Hannigan, Københavns Drengekor, Dreamers' Circus og mange flere

tern-glassalen
15. til 22. august

Stjernestunder

 • Festival for klassisk musik
 • Koncerter i Glassalen og Koncertsalen
 • Artist talks på Nimb
 • Koncertintroduktioner af Mathias Hammer

Stjernestunder er støttet af Aage & Johanne Louis-Hansens Fond og William Demant Fonden.

Se festivalprogram Vælg 3 koncerter og få rabat

Det er med stolthed, at vi i august kan præsentere et tætpakket festivalprogram med klassisk musik. Festivalens titel, Stjernestunder, skal forstås helt bogstaveligt. For vi præsenterer en perlerække af klassiske verdensstjerner i dagene fra 15. til 22. august. Flere af artisterne optræder flere gange i løbet af ugen, så man kan opleve dem i forskellige
kammermusikkonstellationer med hinanden. Festivalen byder både på etablerede stjerner og nogle af de mest spændende nye stjerneskud.

Oplev blandt andre: Renée Fleming, Nikolaj Szeps-Znaider, Leonidas Kavakos, Patricia Petibon, Lawrence Brownlee, Andreas Brantelid, Mari Eriksmoen & Malcolm Martineau, Johan Dalene, Alexander Melnikov, Antoine Tamestit, Michael Nagy, Lucas & Arthur Jussen, NOVO Quartet, Marianna Shirinyan og mange flere.

tern-sommerklassisk
13. juni til 11. juli

Plænekoncerter

 • Inkluderet i entréen til Tivoli
 • 5 søndage på Plænen
 • Med Tivoli Copenhagen Phil

Price på Plænen Hollywood på Plænen

Tivolis eget symfoniorkester – Havens ældste forlystelse – rykker ud af Koncertsalen for at fylde Plænen med musik. I år ved fem festlige koncerter under åben himmel, hvor orkestrets mange musikere spiller kendte og elskede toner lige fra den tidlige filmmusik til musicals og sange fra den danske sangskat. Perioden fra 1930-1960 repræsenterer en tid, som på den ene side omkransede en blodig verdenskrig og efterfølgende kold krig, men på den anden side også udviklede filmmusik og musical som populære genrer med høj musikalsk kvalitet, der trak direkte veksler på den symfoniske tradition.

Med fokus på musikken fra Hollywood og den danske sangskat har vi gravet ned i arkiverne for at finde de bedste partiturer for datidens populærmusik med rod i den klassiske orkestrering.

tern_pjerrot
SommerKlassisk 2021

Billetsalget er åbent!

 • Din koncertbillet er gyldig som entré til Tivoli på hele koncertdagen
 • Vælg minimum 3 koncerter på én gang og få 20 % rabat
 • Studerende og unge under 25 år kan få rabat

Print selv kalender
Vi har lavet en kalender med et samlet overblik over hele SommerKlassisk 2021. Tryk på Download-knappen for at hente kalenderen som PDF - herefter er det nemt selv at udskrive.

DOWNLOAD KALENDER SOM PDF

Har du brug for personlig vejledning?
Telefon 33 15 10 01
info@tivoli.dk
Tivoli Box Office (til venstre for Hovedindgangen)
Se åbningstider her

Du kan trygt købe billet til SommerKlassisk. Tivoli tager løbende højde for alle eventuelle restriktioner og sikkerhedsforanstaltninger vedr. corona, og købte billetter refunderes i tilfælde af aflysning (ekskl. billetgebyr).

Se vores brochure online Vælg 3 koncerter og få rabat