Stjerneskud: Lucas & Arthur Jussen duo recital

Erik og Susanna Olesens almengørende Fond har sponsoreret fri adgang for Havens gæster til denne koncert med unge stjerneskud.

16. august 2021

Kl: 20:00

Glassalen

De to hollandske brødre Lucas & Arthur Jussen er ikke bare to overordentligt virtuose pianister – de er også kammermusikere med en næsten overnaturlig kommunikation, når de spiller sammen. De besøger Glassalen i Tivoli med brillant firehændig klavermusik fra to århundreder.

”Det er fuldstændig som at køre en BMW”, sagde den danske dirigent Michael Schønwandt om oplevelsen af at arbejde med de to Jussen-brødre som solister. Her er de helt alene med det sorte Steinway-flygel – og to klaverbænke.

Brødrene Jussen er uden konkurrence den mest succesfulde klaverduo i øjeblikket. Tidligere i år udsendte de deres syvende album på det prestigefyldte plademærke Deutsche Grammophon – og til koncerten i Tivoli har Lucas og Arthur Jussen lagt et program, der spænder fra Schubert og Mendelssohns romantiske verden over fransk musik fra det 20. århundrede til musik af den nulevende tyrkiske pianist og komponist Fazil Say.

Mendelssohn var – som så mange andre komponister – også en dygtig pianist. Hans Andante og allegro brillante blev skrevet til en koncert, hvor han selv spillede sammen med tidens helt store kvindelige pianist, Clara Schumann. Schuberts sublimt smukke fantasi i f-mol er et af hovedværkerne for firehændigt klaver med det overjordisk smukke tema, der vokser ud af et helt simpelt akkompagnement – en melodi af den slags Schubert rystede ud af ærmet i hundredevis, men som hænger fast i hukommelsen med det samme.

Den franske komponist Maurice Ravel var ikke som de fleste andre komponister; han brugte timer på at udvælge sit tøj og på at se så godt ud som muligt, og når han komponerede, arbejdede han langsomt og omstændeligt. Han skrev ned, reviderede, skrev om - og når han så endelig havde fuldført et klaverværk, så brugte han det ofte flere gange, f.eks. som forlæg for et senere orkesterværk. Min gåsemor er et godt eksempel; han skrev værket for firehændigt klaver i 1910 til to af sine bedste venners børn, Mimi og Jean Godebski, henholdsvis seks og syv år gamle. Fem stykker for børn kaldte Ravel suiten af eventyrbilleder fra de historier, børnene kendte så godt fra de franske børnebøger.

Francis Poulencs sonate for firehændigt klaver er derimod fransk musik skrevet til voksne – faktisk til sin uhyre begavede elev Marcelle Meyer, som uropførte den sammen med Poulenc i 1918. Arthur og Lucas Jussen runder til gengæld koncerten af med et værk skrevet direkte til dem; deres tyrkiske pianistkollega Fazil Says farverige Night, som udnytter klaveret på nye og utraditionelle måder.

Fotos af Lucas & Arthur Jussen (fotograf: Marco Borggreve)

Program

Mendelssohn: Andante og allegro brillante, A-dur
Schubert: Fantasi i f-mol
Poulenc: Sonate for firehændigt klaver
Ravel: Min gåsemor, version for firehændigt klaver
Fazil Say: Night

Koncerten foregår i Glassalen og er inkluderet i entréen til Tivoli.
Der skal ikke bestilles billetter, så vi anbefaler at komme i god tid, hvis man ønsker bestemte pladser i salen.

Varighed: ca. 75 minutter uden pause