Tivolis fødselsdagskoncert

I 2019 er det Tivolis 176-års fødselsdag, hvilket jo i sig selv er imponerende … men endnu mere imponerende er det, at det er 800 år siden, Dannebrog ifølge legenden faldt ned i Estland. Så hvad er mere nærliggende, end at fejre dansk kultur i selskab med Preben Kristensen, Daimi, Tivolis Big Band – og selvfølgelig Tivoli Copenhagen Phil dirigeret af Christoffer Nobin.

15. august 2019

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Koncerten byder bl.a. på den mest spillede tango i verden: Tango Jalousie af Jacob Gade, samt en musikalsk hilsen fra Estland. Og så fyldes aftenen ellers med en perlerække af danske musikstykker, der har været med til at gøre os, til dem vi er i dag: f.eks. musik af Carl Nielsen, Kuhlau, Benny Andersen og Kim Larsen.

Der bliver et underholdende gensyn med Daimis Jeg sætter min hat som jeg vil, og en duet med Preben Kristensen skal der helt sikkert også til. Festligt bliver det helt sikkert, når Svend Gyldmark, Bent Fabricius-Bjerre, Leo Mathiesen – og selvfølgelig H.C. Lumbyes – musik vil komme i spil i en farverig cocktail.

Hent program

Preben-Kristensen-300x300
Konferencier Preben Kristensen

Preben Kristensen er uddannet fra Århus Teater, hvor han også begyndte sin professionelle karriere. Sammen med Anders Bircow, Søren Pilmark og Asger Reher optrådte han først under navnet Barbarshop Harmony. I 1979 gik Anders Bircow og Preben Kristensen sammen med Thomas Eje og de debuterede i 1979 på Jacob's Bar BQ i Århus og fik året efter et stort gennembrud som Linie 3 i TV i Teltet.

Preben Kristensen fik sit store gennembrud som karakterskuespiller på Rialto Teatret i 1983 i forestillingen Det var en lørdag aften. Siden har han arbejdet freelance på forskellige teatre i København med roller indenfor det dramatiske teater over musical til lystspil og revy.

Preben Kristensen har gennem karrieren modtaget teaterjournalisternes anerkendte og eftertragtede pris Teaterpokalen (1992), Bikubens Hæderspris (2005) og blev i 2003 slået til Ridder af Dannebrog af Hendes Majestæt Dronningen.

Daimi-300x300
Daimi

Daimi fik sit store gennembrud allerede som 17-årig efter en tv-optræden, som bl.a. betød, at hun indspillede en række singler og blev sangerinde i Jørn Grauengaards orkester i 1964 og siden revykunstner, bl.a. sammen med Dirch Passer og Preben Kaas. Sidstnævnte satte også Annie Get Your Gun op med Daimi i hovedrollen.

Daima flirtede også med teateret og havde bl.a. roller på Det Ny Teater og på Falkoner-scenen. Fra 1975 og mange år frem var Daimi ansat på Jytte Abildstrøms teater på Riddersalen, og op gennem 1970'erne udgav hun en del plader med vidt forskelligt materiale, lige fra julesalmer til country-rock.

Gennem sin karriere har hun ligeledes optrådt i jazzsammenhænge, bl.a. med Louisiana Jazzband og var også solist med Kansas City Stompers. I 2018 fik hun Leo Mathiesen Prisen for sit ”livslange kunstneriske virkes evne til altid at søge nye, sjove og skæve samarbejder.”

Christoffer-Nobin-300x300
Dirigent Christoffer Nobin

Christoffer Nobin har studeret i dirigentklasen i København på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Herfra debuterede han i 2012 efter at have modtaget undervisning hos Giordano Bellincampi og professor Giancarlo Andretta. Desuden har han deltaget i masterclasses og kurser med blandt andre Simon Rattle, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt og René Jacobs.

Allerede inden sin debut fik Christoffer Nobin i 2011 en to-årig mentor-aftale med Helsingborg Symfoniorkester, og siden da har karrieren for alvor taget fart for den unge svenske dirigent. Han har dirigeret på operaen i Stockholm og i Malmø og har gentagne gange arbejdet med symfoniorkestrene i Gøteborg, Norrköping, Malmø, Helsingborg, Värmland Operaen og Deutsche Kammerphilharmonie. Som assisterende dirigent for Paavo Järvi og Louis Langrée har Christoffer Nobin også arbejdet på store scener som Metropolitan Opera i New York, Großes Festspielhaus i Salzburg, Barbican Center i London, Téâtre des Champs Élysées i Paris og Minato Mirai Hall i Tokyo.

Udover at dirigere er Christoffer Nobin en efterspurgt arrangør og tillige komponist. Han har skrevet for orkester, kor, scene og tv samt en opera.

Christoffer Nobin dirigerede i øvrigt London Symphony Orchestra i Abbey Road Studio One i London, da de indspillede musikken til et af tidens populæreste computerspil, Candy Crush II.

Den 1. januar 2017 tiltrådte Christoffer Nobin som ny kunstnerisk leder for svenske Östgöta Blåsarsymfoniker og fra 1. juli samme år desuden som deres chefdirigent.

Tivoli-Copenhagen-Phil-300x300
Orkester Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli har som den eneste forlystelsespark i verden sit eget symfoniorkester, nemlig Tivoli Copenhagen Phil. Orkestret spiller sommeren igennem i Tivoli – lejlighedsvist også om vinteren, f.eks. til balletter.

I SommerKlassisk 2019 spiller Tivoli Copenhagen Phil 14 koncerter i Tivoli og har bl.a. sin egen abonnementsserie, hvor man bl.a. kan møde den fremragende violinist Baiba Skride, den fremadstormende cellist István Vardai og den danske supertrio Trio con Brio i Beethovens Tripelkoncert. Endelig lader orkestret sig inspirere af 50-året for månelandingen i et program med bl.a. Holsts Planterne. Der er desuden en række fremragende koncerter i operaens tegn, bl.a. med Ann Petersen, der synger Strauss. Der er en festaften med Lumbye på programmet, syng med-koncerter og familiekoncerten Nattens Tivoli med Silja Okking.

Japanske Tamioka Toshiyuki har været orkestrets chefdirigent siden 2016, og han har på forholdsvis kort tid bevæget orkestret i, hvad Informations anmelder kalder, ”en bemærkelsesværdig udvikling”. I forbindelse med en koncertant opførelse af Humperdincks opera Hans og Grete i Tivoli i september 2018 skriver Andrew Mellor i Magasinet Klassisk:

”Selvom sangerne var gode, overstrålede Copenhagen Phil og deres chefdirigent Toshiyuki Kamioka de øvrige medvirkende ved koncerten. Musikken er bedragerisk vanskelig at dirigere og kræver en fin balance, hurtige skift i den musikalske farve, et disciplineret ensemble, der både skal præstere en varm musikalsk glød og samtidig have fokus på detaljen. Kamioka (…) gav os alt det og mere til.”

Om vinteren hedder orkestret Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester - og er et såkaldt landsdelsorkester, der både spiller i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg og løser regionale opgaver rundt omkring på hele Sjælland. Gennem de seneste år har orkestret markeret sig ved at udforske og udfordre den klassiske koncertgenre i samarbejde med alternative koncertkoncepter og i forskellige cross-over-projekter.

TivolisBigBand-300x300
Tivolis Big Band

Tivolis Big Band er et 17 mands orkester besat med nogle af Danmarks stærkeste jazz profiler.

Orkesteret blev grundlagt som Tivolis Harmoni Orkester i 1876 og har gennem sin glorværdige historie akkompagneret internationale stjerner som: Tony Bennett, Jamie Cullum, Dee Dee Bridgewater og Rick Astley. Orkesteret ledes af kapelmester Peter Jensen og er en del af Tivolis Ensembler i Haven.