Scottish Chamber Orchestra & Benedetti

Scottish Chamber Orchestra har gennem en årrække opdyrket et internationalt rost samarbejde med den lige så fremragende skotske violinist Nicola Benedetti. Sammen har de fundet en fin, naturlig balance mellem den autentiske, slanke, barokke lyd og den mere fyldige nutidige lyd.

26. maj 2019

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

OBS! Nicola Benedetti er desværre blevet syg. hun erstattes af den græske violinist Jonian Ilias Kadesha, der spiller Mozarts violinkoncert nr. 3. Mozarts violinkoncert nr. 5 erstattes af hans symfoni nr. 29. Vi anbefaler at overvære koncerten – Scottish Chamber Orchestra er i topform. Men det er muligt at få refunderet billetten i Box Office eller via Call Centeret på 33151001, hvis man vælger IKKE at overvære koncerten.

Nicola Benedetti har igennem de seneste 10 år udviklet sig til en af de mest efterspurgte violinister i sin generation – og har spillet med stort set alle de store symfoniorkestre. I de senere år har hun parallelt hermed udforsket barokkens violinkoncerter med flere af de toneangivende periodeensembler, bl.a. Orchestra of the Age of Enlightenment og Scottish Chamber Orchestra.

Når de sætter fod på scenen i Tivoli spiller – og dirigerer – Nicola Benedetti to af Mozarts violinkoncerter nr. 3 og nr. 5. Begge koncerter skrev han i 1775, mens han som 18-19-årig rejste rundt i Europa og promoverede sig selv som komponist og violinist. Violinkoncerterne skal derfor vise hele spektret af hans evner som komponist. Der er masser af ramasjang, sublime langsomme passager og overraskende elementer. Benedetti mener ligefrem, at han ”leger med lytteren” på en glædesfuld – næsten euforisk – måde.

Orkestret spiller desuden Mozarts Haffner-symfoni og et nyt værk af Anna Clyne, der er blevet sammenlignet med Barbers Adagio for strygere for dets udstråling og intensitet.

Download koncertprogram

Program

Mozart: Violinkoncert nr. 3
Mozart: Symfoni nr. 35, Haffner
Clyne: Within her Arms (1. gang i DK)
Mozart: Violinkoncert nr. 5

Nicola-Benedetti-300x300
Dirigent og solist Nicola Benedetti

Violin-darlingen Nicola Benedetti har helt fra starten haft en bemærkelsesværdig karriere inden for den klassiske musikverden. Hendes store gennembrud var i 2004, da hun som 16-årig vandt titlen som Årets Unge Musiker i Storbritannien og derefter skrev kontrakt på en million engelske pund med pladeselskabet Decca.

Nicola Benedetti er i dag et af Storbritanniens største navne inden for den klassiske musik. Hun er født i Skotland af italienske forældre i et ikke-musikalsk hjem, men begyndte som 4-årig at gå til Suzuki-violin sammen med sin storesøster. Lillesøsterens ekstraordinære talent viste sig hurtigt, og som kun otteårig blev hun koncertmester for Det Britiske Nationale Børneorkester. Da hun var ti blev hun optaget som elev på den engelske elitemusikskole Yehudi Menuhin School, hvor hun gik i fem år.

Benedetti har indspillet violinkoncerter af Szymanowski, Mendelssohn, Vaughan Williams, Korngold, Tjajkovskij, Bruch, Sjostakovitjj og Glazunov. Flere af hendes klassiske udgivelser har ligget nr. 1 på den klassiske hitliste og sågar også været på pophitlisten.

Udover at optræde som solist spiller hun også i trio med sin kæreste, den tyske cellist Leonard Elschenbroich, som hun mødte på Menuhin-skolen som 10-årig, og den russiske pianist Alexei Grynyuk. Trioen var senest i november 2018 på en omfattende og anmelderrost turné i Australien.

Ved årsskiftet 2019 blev Nicola Benedetti tildelt hædersordenen CBE, Order of the British Empire, af den engelske dronning.

Benedetti spiller på den meget kostbare Stradivarius ”Gariel” fra 1717, der ejes af Jonathan Moulds.

Ben-Gilmore-300x300
Dirigent Benjamin Marquise Gilmore

Koncertmester og leder af Scottish Chamber Orchestra, Benjamin Marquise Gilmore, er opvokset i England. Han har studeret hos Natalia Boyarskaya på Yehudi Menuhin School og hos Pavel Vernikov på konservatoriet i Wien. Derudover har han taget timer hos violinisterne Julian Rachlin og Miriam Fried samt medlemmer af Artis Kvartetten og Altenberg Trio.

Fra en ung alder har han fået musikteoretisk undervisning af sin far, den anerkendte irske musikvidenskabsmand Bob Gilmore, og hans bedstefar var dirigenten Lev Markiz, som han også ofte har optrådt sammen med.

Benjamin Gilmore har spillet på talrige internationale musikfestivaler, og blandt hans kammermusikalske samarbejdspartnere kan nævnes prominente navne som Frans Helmerson, Janine Jansen, Natalia Gutman, Gary Hoffman, Elisabeth Leonskaya, Benjamin Schmid, Mischa Maisky og Gerhard Schulz. Som violinsolist har han blandt andet optrådt med Amsterdam Sinfonietta, NDR Hannover, Rotterdam Filharmonikerne og Münchens Kammerorkester.

Han har været medlem af Chamber Orchestra of Europe siden 2011 og blev i 2016 koncertmester for Scottish Chamber Orchestra.

Scottish-Chamber
Orkester Scottish Chamber Orchestra

Scottish Chamber Orchestra har hjemme i Queen’s Hall i Edinburgh og er et af Skotlands fem nationale Performing Arts Companies. Orkestret turnerer flittigt i alle egne af hjemlandet og besøger årligt de store britiske musikfestivaler som Edinburgh, East Neuk, St. Magnus, Aldeburgh og The Proms. Orkestret blev grundlagt i 1974 med det formål at tjene hele den skotske befolkning og er i dag en af landets vigtigste kulturelle ambassadører.

Kammerorkestret har altid haft meget trofaste forhold til dets chefdirigenter. Fra grundlæggelsen var den første chefdirigent Roderick Brydon (1974-1983) og siden fulgte Jukka-Pekka Saraste (1987-1991), Ivor Bolton (1994-1996), Joseph Swensen (1996-2005) og Robin Ticciati (2009-2018). I marts 2018 lavede den unge russiske dirigentkomet Maxim Emelyanychev et succesfuldt indhop for en sygemeldt Ticciati, og i maj 2018 annoncerede orkestret Emelyanychev som dennes afløser. Han bliver dermed den 6. faste chefdirigent i rækken med virkning fra sæsonen 2019-2020.

Scottish Chamber Orchestra har samarbejdet med en lang række nutidige komponister og har bestilt og uropført over 100 nye værker, herunder af orkestrets æres-komponist, nu afdøde Sir Peter Maxwell Davies. Orkestret har lavet mange indspilninger for forskellige selskaber såsom Deutsche Grammophon og Hyperion. De samarbejder også med det Glasgow-baserede pladeselskab Linn Records, hvor de har udgivet 12 album med blandt andet Mozart-symfonier dirigeret af Sir Charles Mackerras.