Oxford Philharmonic Orchestra & Osborne

Oxford Philharmonic Orchestra er et ungt orkester, der blev dannet i 1998 af Marios Papadopolous, der stadig fungerer som kunstnerisk chef og dirigent for orkestret.

16. juni 2019

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

På disse forholdsvis få år har orkestret tiltrukket usædvanligt mange internationale solister og dirigenter, bl.a. Valery Gergiev, Anne-Sophie Mutter, Martha Argerich, András Schiff, Lang Lang, Vladimir Ashkenazy – og nu altså den dobbelte Gramophone Award-vinder Steven Osborne.

Steven Osborne er en af Englands mest efterspurgte pianister, fordi han har udviklet en helt enestående balance mellem udsøgt teknik, musikalitet og virtuose fortolkninger. Han debuterede ved The BBC Proms i 1998 – med netop Sjostakovitjs 2. klaverkoncert – og har siden da været på programmet ikke færre end 13 gange! Hans live-optrædener er kendt for at fængsle publikum: ”Der var ingen rastløshed eller hosten. Intet forstyrrede koncentrationen. Hele oplevelsen var en slags fortryllelse.” (The Guardian, 2016)

Download koncertprogram

Program

Elgar: Serenade for strygere
Sjostakovitj: Klaverkoncert nr. 2
Ravel: Pavane pour une infant défunte
Bizet: Symfoni i C

Marios-Papadopoulos-300x300
Dirigent Marios Papadopolous

Marios Papadopolous er både grundlægger og kunstnerisk leder for Oxford Philharmonic Orchestra, der er tilknyttet universitetet i Oxford. Han er oprindeligt uddannet pianist og har en international karriere som både solist og dirigent. Hans indspilninger af Beethovens klaversonater er af anmelderne ved Daily Telegraph, Classic FM Magazine og Critics’ Choice blevet udråbt til at være på linje med pianisterne Schnabel, Brendel, Barenboim og Wilhelm Kempff.

Papadopolous har dirigeret alle Beethovens symfonier og desuden fra klaverbænken ledet de fem klaverkoncerter ved Oxford Philharmonics Beethoven Festival i 2008. Dette gentog han ved fejringen af orkestrets 15-års jubilæum i sæsonen 2013-2014. Som en del af fejringen af Mozarts 250-års fødselsdag spillede og dirigerede han desuden Mozarts samlede klaverkoncerter sammen med orkestret.

Som gæstedirigent og solist har Marios Papadopolous turneret med britiske orkestre som  London Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra, European Union Chamber Orchestra og Royal Philharmonic Orchestra. I marts 2018 spillede og dirigerede han i løbet af 3 uger en cyklus med Mozarts klaverkoncerter sammen med Guangzhou Symfoniorkester i Xinghai i Kina. I 2019 skal han dirigere en ny opsætning af Figaros bryllup af Mozart i Den græske Nationaloperas nyligt opførte operahus i Athen.

Marios Papadopolous har en stor interesse i at støtte og hjælpe unge talenter, blandt andet gennem Oxford Piano Festival, som han grundlagde i 1999. I 2014 blev han  tildelt hædersordenen MBE, Order of the British Empire, af den engelske dronning.

Oxford-Phil-300x300
Oxford Philharmonic Orchestra

I januar 2019 kunne Oxford Philharmonic Orchestra fejre 20-års jubilæum med verdensviolinisterne Anne-Sophie Mutter og Maxim Vengerov og pianisten Martha Argerich som solister og med orkestrets grundlægger og kunstneriske leder Marios Papadopolous på dirigentpodiet. Det skete ved en koncert i Londons Barbican Centre med klassikere af Bach, Beethoven og Schumann på programmet.
 

Orkestret blev grundlagt i 1998 under navnet Oxford Philomusica og har i dag en position i toppen blandt de bedste engelske orkestre. Som et orkester af højeste kvalitet tiltrækker de dermed også nogle af verdens største navne og samarbejder med dirigenter og solister som Valery Gergiev, András Schiff, Renée Fleming, Lang Lang, Janine Jansen, Yuri Temirkanov og Vladimir Ashkenazy.

Violinisten Maxim Vengerov spillede første gang med orkestret i 2013 og blev herefter tilknyttet som dets første ’huskunstner’ – Artist in Residence. Sammen har Vengerov og  Oxford Philharmonic turneret i hele Storbritannien og indspillet violinkoncerterne af Brahms og Sibelius. Vengerov spiller også kammermusik med nogle af orkestrets solospillere – en gruppe af musikere som engelske The Times beskrev som ”fantastiske individuelle musikere, der kan matche ethvert verdensklasse-kammermusikensemble, og sikkert tilmed overgå dem på deres egen banehalvdel.”

Siden grundlæggelsen har Oxford Philharmonic Orchestra lagt vægt på opsøgende arbejde og at række ud til et nyt publikum. Orkestret har prioriteret at skabe en social profil ved f.eks. at spille på specialskoler og hospitaler.

I 2002 blev Oxford Philharmonic Orchestra udnævnt til det første ’husorkester’ – Orchestra in Residence ved Oxford Universitet, hvor orkestret i et samarbejde med universitetets musikfakultet skaber uddannelsesmuligheder for hundredvis af talentfulde unge musikstuderende.

 
061619_Oxford-Philharmonic-og-Osborne--300x300
Pianist Steven Osborne

Den skotske pianist Steven Osborne er uddannet i Edinburgh og Manchester. I gennem 1990’erne vandt han flere store internationale solistpriser, og den engelske radio BBC udvalgte ham i 1999 til ’New Generation Artist’. I dag er Steven Osborne en af Storbritanniens førende pianister. Han er stort set solist hvert år ved The Proms i Royal Albert Hall, og han har haft solistopgaver rundt i hele verden med de førende orkestre i Japan, Australien, Hong Kong, USA, Tyskland og Østrig med dirigenter som fx Gilbert, Dohnányi, Ashkenazy, Jurowski, Litton, Segerstam og Saraste.

Siden 1998 har Steven Osborne indspillet flere end 25 album for det britiske plademærke Hyperion. Hans repertoire spænder vidt, men han har en særlig forkærlighed for fransk musik af f.eks. Messiaen, Debussy og Ravel, men har selvfølgelig også indspillet klassikere af Beethoven, Schubert, Liszt, Prokofiev, Rakhmaninov og Stravinsky, foruden nyere værker af Crumb, Tippett og Feldman. Osborne har modtaget nogle af de fornemste priser i den klassiske musikverden for sine indspilninger, heriblandt The Gramophone Award og Deutsche Schallplattenpreis.

Steven Osborne gæstede DR Koncerthuset for et par år siden, hvor han sammen med DR SymfoniOrkestret under ledelse af dirigenten Juanjo Mena opførte Messiaens mægtige orkesterværk Turangalîla. Et værk han også har indspillet med Mena i 2012 og opført med BBC Philharmonic Orchestra ved The Proms i 2015.