Grieg, Andsnes & Concerto Copenhagen

Concerto Copenhagen har slået sig sammen med den norske verdensstjerne Leif Ove Andsnes i en koncert, der dykker ned i midten af 1800-tallet med Griegs klaverkoncert og Niels W. Gades 1. symfoni – begge værker der satte Danmark og Norge på verdenskortet!

24. august 2019

Kl: 19:30

Tivolis Koncertsal

Edvard Griegs klaverkoncert står for mange som indbegrebet af norsk musik. Forståeligt nok, for inspirationen fra den norske folkemusik er tydeligt hørbart overalt i værket. Men Grieg komponerede ikke klaverkoncerten omgivet af de norske bjerge. Den unge mand komponerede sit første mesterværk sommeren 1868 på Mothsgården i Søllerød uden for København. Og i april året efter blev koncerten uropført, også i Danmark, i koncertsalen Casino på Skt. Annæ Plads. Koncerten blev en bragende succes, og blandt dem, der stående applauderede, var dansk musiklivs altdominerende skikkelse - Niels W. Gade.

Denne begivenhed og de historiske fakta omkring skabelsen af denne en af verdens mest kendte klaverkoncerter, har inspireret Concerto Copenhagen til denne koncert. Solist er den norske verdensstjerne Leif Ove Andsnes, der her for første gang spiller Griegs klaverkoncert sammen med et orkester som Concerto Copenhagen, der tager udgangspunkt i historisk opførelsespraksis. Dirigent er orkesterets kunstneriske leder Lars Ulrik Mortensen.

Hent program

Program

Berwald: Ouverture til Estrella de Soria Grieg: Klaverkoncert N. W. Gade: Symfoni nr. 1

082419_Coco-og-Andsnes_300x300
piano Leif Ove Andsnes

Den norske klaverstjerne Leif Ove Andsnes er født 1970 i en musikerfamilie på Karmøy i nærheden af Stavanger og uddannet i Bergen. Han debuterede i Oslo i 1987, spillede ved Edinburgh Festival med Oslo Filharmonikerne i 1989 og i USA med Cleveland Orkestret i 1990 dirigeret af Neeme Järvi. I dag er han en efterspurgt solist i alle verdens førende koncertsale, både ved koncerter som solist med orkester, med soloklaver og som kammermusiker.

 

Årene 2011 til 2015 valgte Leif Ove Andsnes at dedikere til sit projekt: ”The Beethoven Journey” – og dermed bruge det meste af sin tid udelukkende på Beethovens klavermusik. Han spillede Beethovens klaversonater og klaverkoncerter på lange turnéer og indspillede alle fem klaverkoncerter med Mahler Chamber Orchestra, som han selv dirigerede fra klaverbænken.

Leif Ove Andsnes’ diskografi er helt enorm, og mange af hans indspilninger er gennem årene blevet tildelt prestigefulde priser. Seks gange har han fået en Gramophone Award, og i 2013 blev han optaget i Gramophone Hall of Fame. Indspilningerne af Beethovens 2. og 4. klaverkoncert med Mahler Chamber Orchestra vandt både BBC Music Magazines Concerto Award og Recording of the Year Award i 2015.

I næsten to årtier var Leif Ove Andsnes en del af den kunstnerisk ledelse bag den norske internationale kammermusikfestival i Risør. I 2016 grundlagde han sin egen festival, Rosendal. Andsnes er udnævnt til æresdoktor ved Julliard School of Music i New York og på Universitetet i Bergen.

lars_ulrik_mortensen_300x300
Dirigent Lars Ulrik Mortensen

Lars Ulrik Mortensen studerede ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og hos Trevor Pinnock i London. I perioden 1996-99 var Mortensen professor i cembalo og opførelsespraksis ved Hochschule für Musik i München. Han giver stadig masterclasses på talrige tidlig musikinstitutioner rundt om i verden. Siden 1999 har Lars Ulrik Mortensen været kunstnerisk leder af Concerto Copenhagen, og i 2004 blev han Roy Goodmans efterfølger som kunstnerisk leder af European Union Baroque Orchestra (EUBO).

Lars Ulrik Mortensen har indspillet talrige cd’er for blandt andre DGG-Archive, EMI og Kontrapunkt, og hans indspilning af Bachs Goldberg-variationer blev tildelt den franske pris Diapason d’Or. En serie af Buxtehude-indspilninger fra 90’erne for det danske pladeselskab Dacapo fik lutter gode anmeldelser. Den første samlede indspilning af Buxtehudes kammermusik, med John Holloway og Jaap ter Linden, modtog en dansk Grammy for bedste klassiske indspilning det år, en anden Grammy blev tildelt en indspilning af Buxtehudes kantater med Emma Kirkby, og Lars Ulrik Mortensen blev udnævnt til årets musiker i 2000 for sine tre udgivelser med cembalomusik af Buxtehude. Disse udgivelser modtog også Cannes Classical Award i 2001.

Lars Ulrik Mortensen har modtaget talrige priser og udmærkelser, deriblandt Musikanmelderringens Kunstnerpris i 1984, og i 2007 modtog han Danmarks mest præstigefyldte musikpris, Léonie Sonnings Musikpris. I 2008 blev han medlem af det svenske Kungliga Musikaliska Akademien.

coco-300x300
Orkester Concerto Copenhagen

Concerto Copenhagen spillede sine første koncerter i januar 1991 og har siden udviklet sig til Skandinaviens førende ensemble inden for tidlig musik og et af de mest spændende og innovative barokorkestre i verden.  Originale fortolkninger og en stærk evne til at kommunikere med publikum er blandt Concerto Copenhagens kendetegn – den gamle musik gøres vital, relevant og nutidig.

I 1999 blev den internationalt anerkendte cembalist og kammermusiker, Lars Ulrik Mortensen, tilknyttet som ensemblets kunstneriske leder. Gennem årene har ensemblet samarbejdet med mange af tidens store internationalt kendte kunstnere inden for den tidlige musik som f.eks. Emma Kirkby, Andreas Scholl, Jordi Savall og Alfredo Bernardini, sidstnævnte fungerer også som ensemblets 1. gæstedirigent.

Siden starten af 2015 har Karl Aage Rasmussen været fast tilknyttet Concerto Copenhagen som ensemblets huskomponist. Concerto Copenhagens cd-indspilninger for det tyske CPO, Deutsche Grammophon og BIS, såvel som dvd- produktioner for Harmonia Mundi og Decca, har haft stor international bevågenhed og er blevet belønnet med adskillige prestigefyldte priser.