Trifonov & Chopin

For 26-årige Daniil Trifonov handler musik om at være til stede i nuet og ikke ’bare’ om at spille noderne, men om at ’genkomponere’ musikken, mens man spiller. Resultatet bliver et ekstremt nærværende og intenst udtryk, der er blevet noteret af lyttere og anmeldere verden over.

22. august 2018

Kl: 19:30 - 21:30

Tivolis Koncertsal

”Han har det hele og mere end det … følsomhed og også det dæmoniske element. Jeg har aldrig hørt noget lignende“, har pianisten Martha Argerich med undren udtalt sig. Og samtidig har The Times udråbt ham til “den uden tvivl mest forbløffende pianist i vores tid.”

I den seneste tid har Trifonov kastet sig over Chopin, fordi hans musik rummer ”en utroligt inderlig følsom verden, som berører både lytteren og kunstneren.” Dette har bl.a. udmøntet sig i albummet, Chopin Evocations, som er hans fjerde album på Deutsche Grammophone, og som både indeholder orkester- og soloværker af Chopin – samt værker af komponister, der har ladet sig inspirere af Chopin.

Trifonovs karriere tog for alvor fart, da han i 2009 høstede medaljer ved Den Internationale Chopin Klaverkonkurrence i Warsawa i 2010, hvor han både fik en tredjepris, samt den polske radios specialpris for den bedste fremførelse af en mazurka. Siden fulgte i 2011 førstepris samt specialpriser i Arthur Rubinstein International Piano Master Competition i Tel Aviv og førstepris, guldmedalje, Grand Prix, publikumspris samt en specialpris i Tjajkovskij-konkurrencen i Moskva.

I februar 2013 debuterede Daniil Trifonov i Carnegie Hall, ved en koncert som blev optaget og siden udgivet på Deutsche Grammophon. Af førende italienske musikkritikere er han blevet tildelt Franco Abbiati Prisen, og er dermed kommet i selskab med tidligere modtagere som tæller pianisterne Maurizio Pollini, Arturo Benedetti Michelangeli, Sviatoslav Richter, Radu Lupu og András Schiff.

Hent program

Program

Mompou: Variationer over et tema af Chopin
Schumann: Carnaval nr. 12, Chopin
Grieg: Studie (Hommage a Chopin) fra Stemninger
Barber: Nocturne, Hommage to John Field
Tjajkovskij: Morcaeux, Un poco di Chopin
Rakhmaninov: Variationer over et tema af Chopin, uddrag
Chopin: Klaversonate nr. 2

20180822_Trifonov_300x300
Klaver Daniil Trifonov

Det er åbenbart blevet moderne for unge, internationale, omrejsende solister at pointere, hvordan man udtaler deres, for os, indimellem fremmedartede navne. Således står der oplysende øverst på Daniil Trifonovs hjemmeside, at hans russiske navn udtales: dan-EEL TREE-fon-ov.

 

Der står også, at han begyndte at spille klaver som 5-årig, og at han var 8, da han første gang var solist med et orkester – og tabte en mælketand undervejs i koncerten!
Daniil Trifonov er født i Novgorod (i 1991) og er søn af to professionelle musikere. Hans internationale karriere tog for alvor fart, da han i 17-års alderen begyndte at vinde priser; først en fjerdepris i Den Internationale Skrijabin Konkurrence i Moskva og siden førstepris og en specialpris i Den 3. Internationale Klaverkonkurrence i San Marino.
I 2009 begyndte han at studere hos Sergei Babayan på Cleveland Institute of Music i Ohio, USA. Han høstede medaljer ved Den Internationale Chopin Klaverkonkurrence i Warsawa i 2010, hvor han både fik en tredjepris, samt den polske radios specialpris for den bedste fremførelse af en mazurka. Siden fulgte i 2011 førstepris samt specialpriser i Arthur Rubinstein International Piano Master Competition i Tel Aviv og førstepris, guldmedalje, Grand Prix, publikumspris samt en specialpris i Tjajkovskij-konkurrencen i Moskva

I februar 2013 debuterede Daniil Trifonov i Carnegie Hall, ved en koncert som blev optaget og siden udgivet på Deutsche Grammophon. Af førende italienske musikkritikere er han blevet tildelt Franco Abbiati Prisen, og er dermed kommet i selskab med tidligere modtagere som tæller pianisterne Maurizio Pollini, Arturo Benedetti Michelangeli, Sviatoslav Richter, Radu Lupu og András Schiff.

”Den nye unge russiske mega-klaverstjerne” kaldte Politikens Thomas Michelsen Trifonov i en anmeldelse af Anne-Sophie Mutters 40-års jubilæumsudgivelse fra 2017 med bl.a. Schuberts Forellekvintet, hvor Trifonov medvirker. Daniil Trifonov har allerede en omfattende og prisbelønnet diskografi bag sig. For sit album ”Transcendental” fra 2016 med etuder af Franz Liszt udgivet på Deutsche Grammophon fik han en ECHO Klassik Award, en Grammy-nominering og i 2017 årsprisen af Deutschen Schallplattenkritik.
I maj 2018 besøger Daniil Trifonov Musikhuset i Aarhus sammen med Gidon Kremer og hans orkester Kremerata Baltica. Trifonov komponerer også, og ved denne lejlighed uropføres hans dobbeltkoncert med ham selv og Gidon Kremer som solister.