Festkoncert for Michala Petri

Michala Petri er en musiker af de sjældne – et vidunderbarn, et navn mange vil nævne som det første, hvis de skulle nævne en dansk, klassisk musiker, en musiker der har udvidet repertoiret for sit instrument helt enormt, og en internationalt berømmet musiker, som med mere end 70 cd-indspilninger og 4000 koncerter i bagagen egentlig burde være meget ældre, men det er altså kun 60 år, Michala Petri fylder i 2018.

1. juli 2018

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

Kun 11 år gammel blev Petri indskrevet på konservatoriet i Hannover, men allerede to år forinden havde hun haft sin debut som solist – i Tivolis Koncertsal. Hendes første cd-indspilning skete i forlængelse af en koncert i London med Academy of St. Martin-in-the-Fields, i en alder af 17 år.

Petri har gennem karrieren udvist en konstant nysgerrighed og gerne bevæget sig uden for det gængse blokfløjte-repertoire, med talrige uropførelser på cv’et, og dertil gerne samarbejder med musikere fra andre musikalske genrer. Petri har f.eks. samarbejdet med så forskellige kunstnere som Sir Neville Marriner og Keith Jarrett, Gidon Kremer og Bjørn Svin.

Priserne kan vanskeligt tælles op, men nævnes her skal Léonie Sonnings Musikpris, som hun modtog i 2000. Koncerten afspejler Petris alsidighed, når publikum kan opleve hende som solist i både gode, gamle Telemann og i musik af den nulevende puertoricanske Sierra, der blander sit lands eksotiske rytmer med den moderne klassiske musik i suiten, der oprindeligt er komponeret for fløjte og guitar og orkester.

Med Shelley i spidsen følger Tivoli Copenhagen Phil trop med på den ene side Mozarts statelige Haffner-symfoni og på den anden side Bizets temperamentsfulde Carmen-musik.

Hent program

20180701_Shelley_300x300
Dirigent Alexander Shelley

Den unge, men allerede meget erfarne, engelske dirigent Alexander Shelley (f. 1979) har siden sæsonen 2015/2016 haft en fireårig kontrakt med det canadiske National Arts Centre Orchestra i Ottawa, hvor han efterfulgte Pinchas Zukerman som kunstnerisk leder. Siden januar 2015 har han også været assisterende dirigent for Royal Philharmonic Orchestra i London, og i årene 2009 frem til 2017 har han været chefdirigent for Nürnberger Symfoniker. Et samarbejde som både musikkritikere og publikum har benævnt som en gylden æra i orkestrets historie, hvor han har udviklet ensemblets klang, uddannelsesaktiviteter og internationale turnévirksomhed – herunder koncerter i Italien, Belgien, Kina samt en geninvitation til Musikverein i Wien.

 

Shelley er født i London og er søn af 2 koncertpianister. Han har studeret cello og siden direktion i Tyskland og tiltrak sig opmærksomhed som førsteprisvinder ved Leeds Conductors Competition i 2005. Pressen beskrev ham med ordene: ”Den mest spændende og talentfulde unge dirigent, der har opnået denne fornemme udmærkelse. Hans direktionsteknik er fortræffelig, alt er krystalklart som en følge af hans iboende musikalitet.”

Alexander Shelley har dirigeret førende orkestre som Gewandhaus-orkestret i Leipzig, Det tyske Symfoniorkester i Berlin, NDR-orkestret i Hannover, Frankfurts Radiosymfoniorkester, Orchestre de la Suisse Romande, Gøteborg Symfoniorkester, Stockholm Filharmonikerne samt symfoniorkestrene i Hong Kong, Melbourne og New Zealand. Nye engagementer venter hos Helsinki Stadsorkester, symfoniorkestrene i Bamberg, Sao Paolo og Warsawa samt Aspen Festival. Geninvitationer omfatter blandt andet Konzerthausorchester Berlin, RTE National Symphony Orchestra – samt denne koncert med Tivoli Copenhagen Phil.

Ved sit seneste besøg i Tivoli i 2011 sprang han ind for en sygemeldt Sir Colin Davis og dirigerede Copenhagen Phil i et rent engelsk program med orkestermusik af Elgar. Informations anmelder var efterfølgende udelt begejstret: ”Shelleys direktion var intet mindre end en fuldendt nydelse.” Shelley har også haft stor succes på Operaen på Holmen, hvor han først dirigerede Den glade enke og siden Gounods Romeo og Julie.

 
20180701_Petri_300x300
Blokfløjte Michala Petri

Gennem årtier har danske Michala Petri været en verdensførende virtuos på sit instrument, blokfløjten. Hun har en strålende karriere som omrejsende solist med koncerter overalt i verden og en perlerække af roste cd-indspilninger bag sig.

Allerede i 1969 debuterede hun kun 11 år gammel som solist i Tivolis Koncertsal. Lige siden studieårene ved Hochschule für Musik und Theater i Hannover har hun med stor intensitet turneret i Europa, USA, Canada, Mexico, Mellemøsten, Australien, Japan, Kina og Korea. Her har hun optrådt på centrale festivaler og prestigefyldte koncertsteder og spillet som solist med en række af verdens førende kammer- og symfoniorkestre. Listen over internationale topnavne hun har arbejdet sammen med er lang og rummer navne som Heinz Holliger, Gidon Kremer, James Galway, Keith Jarrett, Christopher Hogwood og Claudio Abbado.

Siden 1992 har Michala Petri dannet duo med guitar- og lutspilleren Lars Hannibal med hvem hun fortsat turnerer flittigt og har indspillet flere cd’er med. I 2013 indledte Michala Petri et samarbejde med den iransk/amerikanske stjerne-cembalist Mahan Esfahani. Sammen har de turneret og udgivet to anmelderroste cd’er

Michala Petris repertoire spænder vidt fra tidlig barok til den helt ny komponerede musik. Interessen for at udforske og udvide sit instruments muligheder har gjort hende til en markant inspirationskilde for mange af nutidens komponister i både ind- og udland. Mange komponister har skrevet nye blokfløjtekoncerter specielt for Michala Petri og symfoniorkester, hvoraf mange tillige er indspillet. Hendes talrige indspilninger har indbragt hende mængder af internationale topanmeldelser, nomineringer og priser, heriblandt fire Grammy-nomineringer og tre ECHO Klassik Awards.

Michala Petri har modtaget mange udmærkelser for sit spil og virke, heriblandt Léonie Sonnings Musikpris (2000) og den europæiske kulturstiftelse Pro Europas solistpris (2005). I 2012 blev hun udnævnt til adjungeret professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og i 2014 til vicepræsident i det engelske Society of Recorder Players. Michala Petri har to gange været nomineret til Nordisk Råds Musikpris, senest i 2015. I 2011 blev hun udnævnt til Ridder af 1. grad af Dannebrog.

 

Program

Telemann: Suite i a-mol for fløjte og strygere Mozart: Symfoni nr. 35, Haffner Sierra: Prelude, Habanera and Perpetual Motion, for fløjte og orkester (uropførelse) Bizet: Carmen Suite, uddrag