Esther Yoo & Tjajkovskij

SommerKlassisk indleder sin sæson 2018 med at vinke farvel … Tivoli Copenhagen Phil skal nemlig efter åbningskoncerten på en kort turné til Spanien. Derefter er orkestret selvfølgelig tilbage igen i Tivoli, hvor vi får fornøjelsen af musikerne resten af sommeren.

13. maj 2018

Kl: 15:00

Tivolis Koncertsal

På turnéprogrammet er danske Carl Nielsen, der ikke kun er en komponist, vi kan være stolte af at præsentere i udladet, men som også klæder et program i Tivolis Koncertsal.

Apropos rejse, så er Helios-ouverturen inspireret af solen, som Nielsen oplevede den under et ophold i Athen, hvor han besøgte sin hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, der studerede den antikke, græske billedkunst. Musikken vokser frem som solopgangens første spæde stråler, favner triumferende verden, udfolder sig i store dynamiske bevægelser, fra det legende til det storladne, indtil musikken som en solnedgang langsomt ebber ud.

Den 5. symfoni er komponeret næsten 20 år senere, hvor Nielsens verden så noget anderledes ud: Første verdenskrig havde sat sine spor, og Nielsens ægteskab med Anne Marie lå i ruiner. Nielsen valgte at skrive en symfoni i kun to satser, hvor der føres intense, dramatiske kampe mellem idyl og ragnarok i en rejse frem mod lyset og nye tider. Symfonien er dybt original og blev sidenhen den symfoni, der for alvor satte Nielsen på det internationale landkort.

Den russiske romantik hos Tjajkovskij står i stærk kontrast til den skandinaviske, moderne Nielsen, dog med det følelsesmæssige drama som fællesnævner.

Den berømte violinkoncert har Esther Yoo som solist - en af de unge stjerner, man virkelig skal holde øje med. I 2010 vandt hun i en alder af 16 år som den yngste nogensinde Sibelius-violin-konkurrencen og to år senere Queen Elisabeth-konkurrencen. Nu har hun allerede et par indspilninger bag sig på det estimerede pladeselskab Deutsche Grammophon – ikke mindst Tjajkovskijs violinkoncert med Philharmonia Orchestra dirigeret af Vladimir Ashkenazy. Udgivelsen udkom i foråret 2017 og fik de helt store superlativer frem hos anmeldere over hele verden.

Toshiyuki Kamioka, der står foran orkestret ved koncerten og på den efterfølgende turné, er orkestrets chefdirigent.

Hent program

Program

Carl Nielsen: Helios ouverture Tjajkovskij: Violinkoncert Carl Nielsen: Symfoni nr. 5

20180813_Toshiyuki_Kamioka_300x300
Dirigent Toshiyuki Kamioka

Toshiyuki Kamioka tiltrådte som Copenhagen Phils nye chefdirigent ved en koncert i november 2016. Politiken kvitterede med 5 hjerter og følgende ord: ”Han viste sig som en flashy, men dygtig herre … Langt udtrukne linjer og en pind, hvis spids sad, hvor den skulle, når det gjaldt, fik strygere og blæsere til at lyde godt: Samlede og med sikkert disponerede nuancer, når musikken skulle være kraftig, svag eller et sted ind imellem”.

Toshiyuki Kamioka er født i Tokyo, hvor han har studeret direktion, komposition samt klaver og violin på National University of Fine Arts & Music. I 1982 blev han belønnet med den eftertragtede Ataka Prize, og to år senere modtog han et Rotary-legat til at studere direktion hos Klauspeter Seibel på konservatoriet i Hamborg.

I 1987 havde han opnået en stilling som lektor i kammermusik og akkompagnement på Konservatoriet i Hamborg, og i sæson 2000/2001 blev han professor for operaklasserne på Frankfurt-am-Main Konservatoriet. Siden efteråret 2004 har han været professor på Hochschule für Musik Saar i Saarbrücken, hvor han arbejder med udviklingen af den kommende dirigentgeneration – en opgave, der holder ham skarp og professionel helt ud i fingerspidserne.

Toshiyuki Kamioka blev Generalmusikdirektør for Wuppertal Symfoniorkester i sæson 2004/2005 og blev fra sæson 2009/2010 tillige chefdirigent og kunstnerisk leder der. Under hans dirigentstok har Wuppertal Symfoniorkester udviklet sig betydeligt både musikalsk og teknisk til et orkester i top­klasse. Kamioka har samtidig fungeret som Generalmusikdirektør for Saarländisches Staatstheater i Saarbrücken siden sæson 2009/2010 indtil sommeren 2014. Siden 2014/2015 har han været Generalmusikdirektør og operachef på Wuppertaler Bühnen und Sinfonieorchester.
20180813_Esther-Yoo_300x300
Violin Esther Yoo

Den amerikansk/koreansk-fødte violinist Esther Yoo har boet i Europa, siden hun var 6 år gammel. Som 4-årig begyndte hun at spille violin og spillede sin første offentlige koncert som 8-årig. I 2012 var hun blandt de hidtil yngste prisvindere ved Queen Elisabeth Violin Konkurrencen i Bruxelles.

Esther Yoo har gennem 10 år været elev af Ana Chumachenko i München, hos hvem hun stadig tager timer, og tidligere har hun studeret hos Zakhar Bron, Leonid Kerbel og Berent Korfker. I 2006 var hun førsteprisvinder ved Junior Wieniawski Violinkonkurrencen og modtog ligeledes Den Europæiske Unions pris ”Music Art for Youth”.

Hun vakte første gang international opmærksomhed da hun i 2010 som 16-årig var den yngste prisvinder nogensinde ved den 10. Internationale Sibelius Violin Konkurrence i Finland. Fra 2014 til 2016 var hun New Generation Artist hos engelske BBC Radio 3 og havde sin debut ved BBC Proms. I 2018 er hun udnævnt som den første Artist in Residencehos Royal Philharmonic Orchestra i London.

Trods sin unge alder har hun allerede optrådt som solist i store dele af verdenen. Sæsonen 2017/18 har budt på nye engagementer hos Orchestre National de Belgique, Orchestra Teatro San Carlo, Royal Scottish National Orchestra samt symfoniorkestrene i Vancouver, Bay Atlantic og Hawaii, foruden genvisitter hos Philharmonia Orchestra i London og Hong Kong Philharmonic Orchestra.

Hun har udgivet foreløbigt tre album på Deutsche Grammophon; violinkoncerter af Sibelius og Glazunov i 2016 samt Tjajkovskijs violinkoncert i 2017, begge med Philharmonia Orchestra dirigeret af Vladimir Askenazy. Desuden er hun medlem af klavertrioen Z.E.N. Trio, som foruden Esther Yoo består af Zhang Zuo (klaver) og Narek Hakhnazaryan (cello) – alle tidligere BBC Radio 3 New Generation Artists. I september 2017 udgav Z.E.N. Trio en indspilning af klavertrioer af Brahms og Dvorak, ligeledes på Deutsche Grammophon. I kølvandet på udgivelsen var trioen på turné i Storbritannien og Asien.

Esther Yoo har tidligere optrådt i Finland, Island, Sverige og Norge, men dette er hendes første besøg i Danmark.

Hun spiller på en Stradivarius fra 1704 med tilnavnet “Prince Obolensky”, venligst udlånt fra en privat samler. ”Klangen hun lokkede frem af den var rig og varm – mættet af følelse” skrev en svensk anmelder i Gefle Dagblad, efter hun havde optrådt som solist i Brahms’ violinkoncert med Gävle Symfoniorkester i 2015.

 
Tivoli-Copenhagen-Phil-300x300
Orkester Tivoli Copenhagen Phil

Tivoli har som formodentlig den eneste forlystelsespark i verden sit eget symfoniorkester, nemlig Tivoli Copenhagen Phil. Orkestret er et fuldt besat symfoniorkester bestående af godt 70 musikere, der spiller sommeren igennem i Tivoli – lejlighedsvist også til balletter, i 2018 f.eks. til såvel New York City Ballets gæstespil som til Nøddeknækkeren. 

I SommerKlassisk 2018 spiller Tivoli Copenhagen Phil 11 koncerter i Tivoli og har bl.a. sin egen abonnementsserie; fire søndagsmatinéer med internationale solister og dirigenter på scenen. Der er derudover tradition for en række flotte operakoncerter, samt plads til de mere populære klassiske koncertformer, som f.eks familiekoncerten Nattens Tivoli og den årligt tilbagevendende Fødselsdagskoncert.

”Med tyngde stævnede orkestret ud som en veltrimmet supertanker i Dvoráks symfoni nr. 9, "Fra den nye Verden". Sjældent har strygerkorpset frembragt så fed, lækkerblød og intens en klang. Der var mørklødet melankoli i engelskhornets kaldende solo, og messingblæsernes gjaldende marchtema sitrede i brystet. En herlig, veloplagt hyldest fra Tivoli Copenhagen Phil til Tjekkiets musikalske mestre”.

5 af 6 stjerner – Jyllands-Posten, Christine Christiansen, 17. august 2016

”Og alle forventninger blev indfriet fra første færd. Tivoli Copenhagen Phil, som det københavnske landsdelsorkester nu hedder (i sommersæsonen), demonstrerede allerede i Smetanas ouverture til "Den solgte brud" strålende form og smittende spilleglæde”.
5 af 6 stjerner, Kristeligt Dagblad, Peter Dürrfeld, 16. august 2016

Om vinteren hedder orkestret Copenhagen Phil – hele Sjællands Symfoniorkester - og er et såkaldt landsdelsorkester, der både spiller i Konservatoriets Koncertsal på Frederiksberg og løser regionale opgaver rundt omkring på hele Sjælland. Gennem de seneste år har orkestret markeret sig dels ved at tiltrække store internationale dirigenter og solister, dels ved at udforske og udfordre den klassiske koncertgenre i samarbejde med alternative koncertkoncepter og i forskellige cross-over-projekter.