Brautigam & Beethoven

Brautigam har placeret sig i international særklasse med sit speciale i det moderne flygels forgænger: hammerklaveret. Kom tæt på lyden, fra dengang musikken blev skrevet, og oplev hammerklaverets særlige klang og skrøbelighed i Pathétique-sonaten og andre elskede Beethoven-klassikere.

27. august 2017

Kl: 15:00 - 17:00

Tivolis Koncertsal

Hollandske Ronald Brautigam er en af vor tids førende specialister på flyglets forfader: hammerklaveret – eller fortepianoet, som instrumentet også blev kaldt for at angive, at man nu kunne spille både kraftigt og svagt på det. Til koncerten i Tivoli er der derfor fremskaffet et hammerklaver, så publikum får mulighed for at høre de kendte Beethoven-sonater, som de har klinget i stuerne og koncertsalene omkring 1800, hvor sonaterne alle er fra – dvs. med en lettere og mere skrøbelig klang, end vi kender den fra vor tids moderne flygler.

Brautigam mestrer overlegent at udmejsle Beethovens dramatiske og passionerede fraseringer på hammerklaveret, så musikken på én og samme tid forekommer fuldstændig frisk og som et elsket minde fra forne tider. Derom vidner bl.a. hans enestående Beethoven-cyklus-cd’er, som modtager priser, anerkendelser og udråbes som referenceudgivelser.

Beethoven skrev i alt 32 klaversonater, som tilsammen udgør en musikhistorisk milepæl. Til programmet i Tivoli har Brautigam bl.a. valgt den heroiske Waldstein-sonate og den alvorlige Pathétique-sonate, som er blandt de allermest beundrede Beethoven-sonater.

hent program

Program

Ludwig von Beethoven: Sonate op. 13 (Pathétique), Sonate op. 28 (Pastorale), Sonate op. 31/2 (Sturm), Sonate op. 53 (Waldstein)

Medvirkende

2017-08-27-Ronald-Brautigam-300x300-(2)
Hammerklaver Ronald Brautigam

Pianisten Ronald Brautigam påbegyndte sine musikalske studier i Amsterdam og rykkede derfra videre til London og sidst til USA, hvor han kom under kyndig vejledning af den legendariske Rudolf Serkin. Brautigam spiller jævnligt med anerkendte orkestre som Freiburger Barokorkester, l’Orchestre des Champs-Elysées, Gewandshaus-orkestret, Concertgebouw-orkestret og med dirigenter som Riccardo Chailly, Sir Simon Rattle, Christopher Hogwood og Ivan Fischer.

Som kammermusiker arbejder han ofte sammen med musikerne Isabelle van Keulen, Melvyn Tan og Alexai Lubimov, ligesom han fungerer som professor på musikkonservatoriet i Basel.

Brautigam har specialiseret sig i at spille på det moderne flygels forgænger, hammerklaveret, og har indspillet komplette klaverrepertoirer af Mozart, Haydn og Beethoven. Han har vundet adskillige priser for sine indspilninger, bl.a. modtog han i 2015 en Edison Award. Særligt Brautigams udlægning af Beethoven regnes som et af de vægtigste bidrag i den moderne formidling og forståelse af Beethoven.

Brautigam har tidligere sat fod på dansk jord. Senest i august 2016, hvor han fremførte Beethoven på Vendsyssel Festival i Nordjylland og fik følgende anmelderord med på vejen: ”Hans spil er kendetegnet ved en omhyggelig tilrettelæggelse af værkerne, der fremføres nøgternt og kontrolleret og med stort overblik. Dette giver klarhed i musikkens strukturer, hvor de melodiske linjer står skarpt tegnede overfor hinanden”.