5. april 2017

Her er Olafur Eliassons og Little Suns lamper til Tivoli

Den anerkendte dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og hans sociale virksomhed Little Sun har skabt en serie lamper til Tivoli kaldet Little Sun Light Swarm (Little Sun Lyssværm). Når Tivolis sommersæson begynder i morgen, den 6. april, vil de 33 lamper svæve mellem træerne langs Tivoli Søen og fornøje gæsterne med deres distinkte, geometriske form, forskellige farver og skiftende fremtoning, der spænder fra gennemsigtig til lysende.

Ved et pressemøde i dag afslørede Olafur Eliasson de 33 lamper, der hver især er konstrueret af to ens bronzerammer, der mødes vinkelret omkring en tetraedrisk kerne. Paneler af dikromatisk glas og spejle af poleret, rustfrit stål er monteret i rammerne i fem forskellige kombinationer. Selvom der kun er anvendt én type glas, skifter lamperne farve, når havens gæster passerer forbi dem. Det skyldes det dikromatiske glas, der filtrerer visse bølgelængder af lys og reflekterer andre. En klynge LED-pærer, placeret i midten af en facetteret linse, oplyser lampen indefra, hvilket giver et stemningsskabende lys om aftenen. Samlet vil lamperne opleves som en glitrende, mangefarvet lyssværm, der bevæger sig let i brisen. Cyklister og fodgængere på H.C. Andersens Boulevard vil også kunne få et glimt af lamperne, der dermed sender lidt Tivoli-stemning ud i København.

Olafur Eliasson udtaler:

“ Op gennem historien har Tivoli brugt lys til at skabe en magisk stemning, hvor drøm og virkelighed smelter sammen. Tivoli er et sted, der appellerer til kreativiteten og fantasien. Samtidig har Tivoli længe haft en grøn profil og købt strøm fra vindmøller svarende til havens samlede elforbrug. Derfor gik Little Sun og jeg sammen om at skabe Little Sun Light Swarm til Tivoli, så lyset kan stråle både i København og i afrikanske landdistrikter; indtægterne fra projektet vil gå til at støtte Little Suns arbejde med at bringe solenergi til lokalsamfund i fjerne egne af Afrika, hvor der ikke er central el-forsyning.”

Eliasson har samarbejdet med Tivolis designafdeling og lysdesigner Jesper Kongshaug om udviklingen af projektet.

 



Tivolis adm. Direktør, Lars Liebst, kontaktede Olafur Eliasson for flere år siden. I 2016 blev deres planer om en Eliasson-lampe til Tivoli endelig til virkelighed. Ifølge Lars Liebst repræsenterer projektet både tradition og fornyelse, dansk og internationalt design:

” Tivolis historie er fuld af fremragende belysning og design. Poul Henningsen, PH, er en af de store designere, der har tegnet lamper til Tivoli, og med Olafur Eliassons lampe lægger vi nye længder til den tradition. Den internationale opmærksomhed om Eliasson er intens, så jeg forventer, at mange designinteresserede gæster, ikke mindst turister, vil sætte det nye kunstværk i Tivoli på must-see-listen.”

 



Fakta

Størrelse 100 x 100 x 150 cm

Vægt 35–55 kg

Hænger over Eywin Langkildes Hængende Haver fra 1955

Designet af Olafur Eliasson og Little Sun

Om Olafur Eliasson

Olafur Eliasson (født 1967 i København) er en dansk-islandsk billedkunstner, der arbejder med mange udtryksformer, herunder installationskunst, maleri, skulptur, fotografi og film.  Siden 1997 har hans værker været udstillet på verdens førende museer, blandt andre Museum of Modern Art, New York; Tate Modern, London; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk; Moderna Museet, Stockholm og Biennalen i Venedig. I 2003 blev The weather project på Tate Modern, London, set af mere end to millioner mennesker. Eliassons projekter i det offentlige rum omfatter blandt andet Green river, gennemført i flere byer i årene 1998 – 2001, The New York City Waterfalls, 2008, Harpa Reykjavik Concert Hall and Conference Centres facader (i samarbejde med Henning Larsen Architects), 2005–2011, og Ice Watch, hvor Eliasson og geolog Minik Rosing transporterede massive blokke af indlandsis fra Grønland til centrale pladser i København (2014) og Paris (2015) for at skabe opmærksomhed om klimaforandringer.



I 1995 etablerede Eliasson sit atelier i Berlin, hvor cirka 90 håndværkere, teknikere, arkitekter, arkivarer, administratorer og kokke arbejder. Sammen med Eliasson udvikler og fremstiller de kunstværker og udstillinger, og eksperimenterer, dokumenterer og kommunikerer digitalt og på tryk. Siden 2012 har Eliasson stået i spidsen for den sociale virksomhed Little Sun sammen med ingeniør Frederik Ottesen.



I 2014 grundlagde Eliasson og Sebastian Behmann Studio Other Spaces, der arbejder med eksperimenterende byggeprojekter og værker i det offentlige rum på tværs af faglige discipliner.

Om Little Sun

Little Sun er en social virksomhed og et globalt projekt grundlagt af kunstneren Olafur Eliasson og ingeniøren Fredrik Ottesen med det formål at bringe ren, pålidelig og billig energi til de 1,1 milliarder mennesker i verden, der lever i områder uden central el-forsyning. Projektets første produkt, Little Sun Original, en solcelle-drevet LED-lampe, kom på markedet i 2012 og bliver solgt over hele verden. Det andet produkt, Little Sun Charge, en solcelle-lampe og telefonoplader, kom på markedet i 2016. Når man køber en Little Sun i dele af verden, der har central el-forsyning, muliggør man samtidig salg af Little Sun til en lokalt rimelig pris i dele af verden, hvor produkterne udgør et alternativ til giftig og dyr olie-baseret strøm og et pålideligt og rent alternativ til el-forsyningsnettet.



Siden den officielle lancering på Londons Tate Modern er der distribueret mere end 500.000 lamper i hele verden, halvdelen i områder uden el-forsyning. I april 2014 fik Little Sun et lån på ikke mindre end 5 mio. US dollars fra Bloomberg Philanthropies, hvilket muliggjorde en udvidelse af Little Suns virksomhed på det afrikanske kontinent.

Little Sun er en godkendt B Corporation.

Info

littlesun.com

olafureliasson.net

www.tivoli.dk/en/om/virksomheden/csr



Twitter: @olafureliasson, @littlesun

Facebook: studioolafureliasson, ilovelittlesun

Instagram: studioolafureliasson, littlesunenergy


Mediekontakt

Tivoli: Torben Plank, tpl@tivoli.dk / + 452223 7440

Little Sun: Rabea Koss, press@littlesun.com,  +49 30 2000 391 - 41