4. juli 2014

Sylfiden - verdensklassiker på 30 minutter

Sylfiden er en af verdens mest kendte balletter. Den er optaget i den danske nationalkanon og et hovedværk i romantikken. Kort sagt er Sylfiden ikke til at komme uden om. Tivoli Ballet Teater opfører nu en forkortet version af verdensklassikeren, som her kun varer 30 minutter. Der er premiere på Pantomimeteatret lørdag den 12. juli kl. 20.30

Sylfiden i Tivoli
August Bournonvilles Sylfiden er normalt en ballet af omkring fem kvarters varighed. Når Tivolis balletchef, Peter Bo Bendixen, præsenterer en fortættet version på en god halv times tid, er handlingen koncentreret, og fokuserer på mødet mellem Sylfiden og James.

Bendixen fortæller:

Balletten handler om det evige skisma mellem pligt og lyst. James føler sig spærret inde af landsbyens konventioner, symboliseret i ægteskabet med Effy. Han ved, at der findes en verden udenfor, der er større og mere udfordrende. Det er den verden, Sylfiden repræsenterer. Og så vækker hun samtidig nogle følelser i ham, der går langt dybere end det fornuftsbetonede ægteskab med den solide Effy kan give ham. Det er det, der gør, at vi kan identificere os med James – at vi måske også engang imellem drømmer om noget større og mere uforudsigeligt end det, hverdagen kan tilbyde os.”

Historien
Bondeknøsen James skal giftes med Effy. Sylfiden, der er et overnaturligt væsen, er forelsket i James og vil lokke ham med ud i skoven, hvor hun bor. Landsbyens spåkone, Madge, har sneget sig ind for at varme sig ved ildstedet under bryllupsforberedelserne. Hun forudsiger, at James’ rival, Gurn, vil blive gift med Effy. James bliver rasende og smider Madge ud, mens hun forbander ham. Umiddelbart inden brylluppet forsvinder James ud i skoven, hvor han danser med alle sylfiderne. Spåkonen Madge giver James et slør til Sylfiden. Men sløret er forgiftet, så Sylfiden dør, da hun tager sløret på. Sønderknust falder James om, mens Effy og Gurn drager gennem skoven, nygifte og glade. James har mistet alt – Madge har fået sin hævn!

Bournonville klæder Pantomimeteatret
Det er ikke første gang, der bliver danset Bournonville på Pantomimeteatrets skrå scene: 

Jeg synes, at Bournonvilles trin klæder vores scene og vores dansere ualmindelig godt. Og så er Sylfiden et fantastisk dansedrama, som jeg har forsøgt at destillere essensen ud af. Samtidig gør vi det helt enkelt, når vi sætter de to verdener, hans og hendes, på scenen. James’ verden i 1. akt er sort og indelukket, mens Sylfidens univers i 2. akt skal virke som et frirum, hvor man virkelig kan trække vejret. At historien ender tragisk, sætter jo bare tingene i perspektiv. Der er ingen lette løsninger, hverken for James eller for os, når det gælder de helt afgørende spørgsmål i livet,” siger Peter Bo Bendixen.

Tid og sted
Pantomimeteatret i Tivoli
Premiere lørdag den 12. juli kl. 20.30.
Spiller på udvalgte aftener frem til den 18. september 2014 – i alt 24 gange.

Om Sylfiden
Den danske danser og koreograf August Bournonville (1805-1879) skabte i 1836 Sylfiden til Det Kgl. Teater.  Balletten var baseret på Filippo Taglionis romantiske ballet fra 1832 til Pariseoperaen, men havde både ny koreografi og ny musik af Herman Severin Løvenskiold. Det Kgl. Teatervar opført balletten mere end 700 gange frem til i dag.

Ballettens ideverden
Balletten skulle virke som en advarsel for dem, der tænkte på at søge uden for den borgerlige og trygge verden. Sylfiden repræsenterer på samme tid den højere, renere kærlighed og den lokkende, dæmoniske seksualitet, hvilket har givet mulighed for en række forskellige tolkninger gennem tiden. En populær ballet over hele verdenBalletten har været opført på en lang række internationale scener, blandt andet i Canada, Stockholm, Skotland, Australien, Kina, Sydafrika, American Ballet Theatre og hos Bolsjoj-balletten i Moskva, der har den på repertoiret igen i Johan Kobborgs iscenesættelse i oktober 2014.

Med venlig hilsen

Ellen Dahl
Kommunikationskonsulent, Brand & Kommunikation
 ed@tivoli.dk/+ 45 22725600